26. 4. 2024   |   svátek má Oto
 

Články

 
 

Ať už bydlíte v miniaturní garsonce či rodinné vile o třech patrech, pár věcí mají naše výsostná království společné – nechybí v nich kuchyně. Místo, kde si po ránu uvaříte povzbuzující kávičku a na oběd či večeři připravíte voňavé lahůdky, ať už podle tradičních či cizokrajných a moderních receptů. A aby vám vaření šlo hezky od ruky a hlavně vás i bavilo, přesně za tímto účelem vznikají kuchyňské potřeby tradiční české značky Tescoma. Vybírejte kvalitu, funkčnost i inovaci Ve vaší kuchyni můžete mít nejrůznější kuchyňské potřeby, ty které...

zobrazit článek

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI. Podkrovní pokoje mají klimatizaci. Hostům je k dispozici uzavřené parkoviště. Nic Vám tedy v našem ubytování nebude chybět a navíc budete ubytovaní nedaleko Zlína. Ceny za ubytování Zlín začínají již na 550 Kč a samozřejmostí je přikoupení přistýlky. Součástí hostince je také velký sál, který je určen pro různé rodinně,...

zobrazit článek

Ubytování Zlín vám poskytne k výletům potřebné náležitosti, které se týkají možností, o kterých se vám doposud nesnilo. Penzion U Johana se vám bude jistě líbit, jelikož nabízí potřebný relax k tomu, abyste si krásně odpočinuli, ale podporuje i mladé páry k tomu, aby se tu vystrojila svatební hostina. Pokud člověk hledá něco opravdu exkluzivního, neměl by minout Restauraci U Johana. Nachází se v prostředí, kde je poměrně klid. Penzion s restaurací je poblíž silnice, což svědčí pro jeho dostupnost, ale i jisté obavy z...

zobrazit článek

Podívejme se pravdě do očí. Kdo z nás by nechtěl být fit a v kondici nejen fyzické, ale i psychické. Snad jen hypochondr si libuje v bolístkách a pofňukávání – my ostatní umíme vzít své zdraví a pohodu do svých rukou a přesně pro takové je určen web s trefným názvem FITTYN.cz Harmonie duše, těla i života To je to, po čem každý z nás prahne, ať už vědomě nebo nepřiznaně. Všestranně zaměřený magazín Fittyn.cz vám otevře dveře do světa vnitřní pohody, která se zaručeně projeví nejen krásným vzhledem a zdravým sebevědomím, ale také zdravou...

zobrazit článek

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je plod pepřovníku černého (Piper nigrum), sklizený v nedozrálém stavu, používá se jako koření. Je to popínavá, stálezelená rostlina vzdáleně připomínající chmel. Dorůstá délky až 15 metrů a dožít se může až 60 let. Historie: Pochází z Indie, kde se užíval už ve starověku, dnes se však dováží z řady tropických...

zobrazit článek

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech zvláštnosti již proto, že u nás ve volné přírodě neroste. Má ráda slunce, ale snese i lehké mrazíky. Jejím pěstováním je proslulá oblast v jihovýchodní Francii nesoucí název Provence. Pro svou krásu a využití je i u nás stále častěji vysazována v zahradách a parcích. Kvete od července do srpna. Lehce fialové květy se stříhají...

zobrazit článek

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější květy. Využívají se především sušené listy rozmarýnu a to jako koření, které dodává jídlům trpkou příchuť. Nejčastěji při přípravě masových pokrmů, jako skopové, jehněčí, drůbeže a ryb. Stejně jako levandule, i rozmarýn se dává do šatníků jako ochrana proti molům.Historie a pěstování:Rozmarýn je typickou bylinou milující...

zobrazit článek

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina či léčivý prostředek. Křen je nejštiplavějším kořením ze všech štiplavých, s nimiž je také botanicky spřízněn a k nimž patří hořčice setá (bílá hořčice), brukev černá (černá hořčice), apod.. Dříve býval křen běžnou součástí jídelníčku, i když si lidé asi...

zobrazit článek

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho výhod. Pominu to, že řepa ráda natahuje dusičnany a jiné škodliviny z půdy, to můžeme napravit koupí biořepy na trhu. Řepa je jednou z nejléčivějších potravin, doporučují ji dokonce i mnozí lékaři. A co je na tom nejlepší, nemusí se jíst syrová, léčivé účinky má i vařená. Vaří se ale docela dlouho, cca 2,5 – 3...

zobrazit článek

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové koření, fefrminc apod. Jedná se o vytrvalou bylinu, za jejíž zemi původu je považována Anglie, případně celá západní Evropa, dnes už se pěstuje v mírných pásech celého světa. Kvete od července do září a rostliny dorůstají padesáti až osmdesáti centimetrů. Z více druhů máty je nejznámější mimo mátu peprnou ještě máta...

zobrazit článek

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k léčení při uštknutí hadem nebo štírem. Ve starém Římě se stala tak populární, že se jí připisovaly až zázračné léčivé vlastnosti, což bylo třeba uvést později na pravou míru. Do Evropy se dostala v 16. století a v současnosti se pěstuje většinou na zahradách. Je to nízká (20-40 cm) jednoletá bylina, má bílé...

zobrazit článek

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici tuhne. Používá se již od dob př. n. l. a tím se stává jedním z historicky nejstarších olejů. Nejlepší variantou z kokosových olejů je panenský, za studena lisovaný. Jiné druhy mohou být i levnější, ale před lisováním se zahřívají nebo fermetují, aby se získalo vyšší množství oleje a tak se jeho příznivé vlastnosti...

zobrazit článek

     Štiplavá panenka se stovkou sukýnek. Tak cibuli označuje lidová moudrost. Nicméně cibule si právem zaslouží být na prvních místech v žebříčcích použití v každé kuchyni . Vzhledem ke svým účinkům není divu, že už naší předkové hleděli na cibuli jako na zázrak a lék proti „všem“ nemocem. Trocha historie:     Pravlastí cibule je pravděpodobně Asie. O jejím užití se dozvídáme např. z hliněných tabulek Sumerů, zmiňuje se o ní Bible, staroegyptské papyry i učené knihy starověké Indie a Číny, a...

zobrazit článek

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává královským městem, které má velmi rád Přemysl Otakar II.. Hlavní atrakce města je hrad, jehož historie je i velmi temná, láká turisty na zajímavé okruhy. Loket nad Ohří je nádherné město, které je možné navštívit kdykoliv během roku a pokaždé zde najdete mnoho zajímavých akcí a událostí. 1. Hrad Loket – postavený...

zobrazit článek

Kávová kapsle obsahuje přesnou dávku sypké kvalitní pražené kávy. V jedné kapsli najdeme různé množství prvotřídní namleté směsi. Tu tvoří nejčastěji stoprocentní arabika anebo určitý poměr druhů směs arabiky a robusty. Výrobci kávových kapslí dodávají na pulty obchodů rozmanité typy kávy a to co do pražení, barvy a umletí. Krom velmi jemně a středně pražené kávy jsou běžně k dispozici světlé i tmavě verze. V nabídce nechybí ani bezkofeinové alternativy. Ty jsou vhodné pro jedince mající problémy s krevním tlakem. Tento druh kávy si lidé...

zobrazit článek

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná o látky, které jsou zcela bezpečné a/nebo v malých dávkách bez nežádoucích účinků. Což je myslím výborná zpráva. Sporné výsledky testů jsou jen u Polyglycerolpolyricinoleátu (E476), kde se testy provedené různými subjekty neshodují ve škodlivosti, u některých výsledků je uvedeno, že se jedná o alergen. E476 je u...

zobrazit článek

Míša tvarohový Mražený tvarohový krém s kakaovou polevou Složení: Tvaroh (53%), kakaová poleva (18%) /kokosový olej, cukr, kakao se sníženým obsahem tuku (14%), sušená syrovátka, emulgátor (sójový lecitin), aroma/, cukr, smetana, sušené odtučněné mléko, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (alginan sodný, karagenan, karubin, guma guar). Může obsahovat ořechy. Bez lepku.Míša V malinách Mražený tvarohový krém v ovocné malinové zmrzlině (45%) Složení:Tvaroh 35%, voda, cukr, malinová dřen 7,6%, smetana,...

zobrazit článek

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i horké dny. Na ty nám příroda naděluje spoustu úžasného šťavnatého ovoce.Meloun je to pravé pro osvěžení, obsahuje spoustu vody, kterou v tomto horkém letním počasí doplňujeme jak se dá, tak proč nezkusit pár receptů z této dobroty. A mimo jiné, věděli jste, že meloun se řadí mezi zeleninu?Plněný melounMeloun rozpůlíme a dužninu vydlabeme lžicí, nebo pro usnadnění můžeme použít třeba porcovač zmrzliny. Nakrájíme na kousky a pokud nám vadí pecky, můžeme je odstranit....

zobrazit článek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro své specifické aroma, je jedním z nejstarších léků s velmi silnými účinky proti infekcím.     Česnek má antibakteriální, antiseptické, protiparazitické a antivirové účinky. V minulosti se úspěšně používal k léčení otrav jídlem, průjmů, úplavice, cholery, tyfu, a jeho antiseptické vlastnosti mohou působit kdekoliv v těle.      V egyptském lékařském papyru z let 1500 př. n. l. je obsaženo více než 200 receptů s česnekem na takové...

zobrazit článek

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově papyru, což je egyptský lékařský text z let 2600-2200 př. n. l., jsou zmíněny účinky medu snad pětsetkrát. Používal se jako antiseptikum na rány a vředy, proti kašli, horečce, úplavici i při balzamování mrtvých. Vědecké moderní výzkumy mnohokrát potvrdily, že med má skutečně antiseptické vlastnosti a že je schopen bránit infekcím i třeba akutnímu průjmu. Světová zdravotnická organizace zahrnula med do svého "receptu" proti průjmům na cestách. Med je velmi výživný a...

zobrazit článek
RECEPTY

Vaječná pomazánka s hořčicí

Postup: Vejce uvaříme natvrdo,vychladíme, oloupeme a nasekáme nadrobno. Smícháme se... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova se nachází v Moravskoslezských Beskydech na úpatí...