8. 5. 2024   |   svátek má Den osvobození od...
 

Kokosový olej

Tisk
Autor: Daniela
27. 08. 2016 14:15

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici tuhne. Používá se již od dob př. n. l. a tím se stává jedním z historicky nejstarších olejů. Nejlepší variantou z kokosových olejů je panenský, za studena lisovaný. Jiné druhy mohou být i levnější, ale před lisováním se zahřívají nebo fermetují, aby se získalo vyšší množství oleje a tak se jeho příznivé vlastnosti ztrácejí.

Kvalita kokosového oleje – druhy

· Panenský olej – za studena lisovaný, je nejzdravějším ze všech typů, vyrábí se přírodními způsoby bez použití chemikálií

· Rafinovaný kokosový olej se získává ze sušených jader kokosových ořechů. Je bělený a parfémovaný a na rozdíl od panenského kokosového oleje nemá chuť ani vůni kokosů a je používán spíše pro průmyslové účely nebo jako součást kosmetických produktů, ne však na vaření.

Jeho užití:

KUCHYNĚ

· Je tepelně stabilní až do 200°C, tudíž se nepřepaluje a neprská, hodí se k vaření, smažení, pečení. 92% tvoří nasycené kyseliny, typické spíš pro živočišné tuky, které jsou u kokosových olejů považovány za zdraví příznivé.

· Můžete si jej namazat na toasty, suchary nebo třeba do ranních cereálií. Využijete jej i na pomazánky a krémy, do těsta na sladké pečivo, cukroví, můžete jej přidat k rýži, kuskusu nebo těstovinám i do zálivky na salát.

REDUKCE VÁHY

· Kokosový olej je doporučován dietology, protože se déle tráví a dodává tak tělu energii postupně. Na rozdíl od jiných tuků se v těle neusazuje, protože se rozkládá na glukózu, a samozřejmě neobsahuje žádný cholesterol. Je tedy vhodný při redukčních dietách a napomáhá předcházet JO JO efektu. Bývá dokonce uváděn jako přírodní prostředek proti cukrovce.

· Kokosový olej díky svému složení obchází klasické metabolické dráhy. Dopolední či večerní "vlčí hlad" a nezvladatelná chuť na sladkosti -bývá způsobena nízkou hladinou cukru v krvi, a tedy voláním těla po energii. Několik lžiček kokosového oleje ji utiší - a přitom do sebe dostanete mnohem méně kalorií, než třeba z čokolády (jen 370 kJ/10 g). Kokosový olej zrychlí i metabolismus, podporuje totiž tvorbu hormonů štítné žlázy. Tím zároveň zlepšuje regeneraci buněk a zpomaluje jejich stárnutí. Navíc pomáhá zpracovat cholesterol, který je viníkem ucpávání cév

KOSMETIKA

· Používá se pro vlasové zábaly proti lámání vlasů a konečků, a rovněž proti vypadávání vlasů. Je velmi vhodný pro vlasy suché, poškozené a třepivé. Při pravidelném používání reguluje vypadávání vlasů, dodává lesk, změkčuje a vyživuje vlasovou pokožku a dokáže zcela odstranit lupy. Také napomáhá snadnému rozčesávání.

· Dá výborně použít i jako náhrada běžného tělového mléka nebo krémů. Krásně se vstřebává do pokožky a nezanechává mastný film. Pokud je vaše pokožka sušší nebo citlivá, pokud máte problémy s popraskanou kůží (např.na chodidlech), atopickým ekzémem, vyrážkami a alergiemi, pak je pro vás kokosový olej tou správnou volbou. Můžete jej vyzkoušet i jako odličovadlo.

· Bohatství antioxidantů a přírodních antimikrobiálních a antibakteriálních složek pleť čistí, takže se dá jako praktický jediný olej použít i na léčbu akné.

· Přírodní repelent - odstraní i svědění po kousnutí hmyzem

· Je velmi oblíbeným masážním přípravkem . Často se využívá při thajské a havajské masáži, a to nejen díky své jemné vůni, ale pro svou dobrou vstřebatelnost. Krásně zvláčňuje pokožku a zanechává ji pružnou a hladkou.

· Mléko po opalování? zklidňuje vaši pokožku po delším pobytu na slunci a regeneruje spálenou kůži. Obsahuje velké množství antioxidantů, které bojují proti působení volných radikálů a tak napomáhá proti předčasnému stárnutí kůže a vráskám.

· Můžete využít i jako balzám po holení, zvláčňuje popraskané rty, v létě je chrání před slunečními paprsky a v zimě před mrazem.

· Bělení zubů - vyzkoušejte po čištění zubů běžným způsobem minutu až dvě třít zuby panenským kokosovým olejem. Po několika týdnech budou vaše zuby viditelně bělejší. Kromě toho panenský kokosový olej zklidňuje dásně a zamezuje tvorbě aftů v ústech.

DOMÁCÍ MAZLÍČCI

· Pokud má váš domácí miláček potíže se suchou a podrážděnou pokožkou, s popraskanou kůží na tlapkách (např. v zimě kvůli mrazům nebo kvůli posypové soli na ulicích) nebo se svěděním pokožky, vyzkoušejte kokosoý olej. Můžete jej používat také jako doplněk stravy pro povzbuzení imunity, zlepšení kvality srsti i pro vyživení kloubů.

Další blahodárné účinky bílého zázraku:

- Spolehlivě zatočí s kvasinkami a infekcí
- Hojí rány a jizvy
- Potlačuje alergie potřením vnitřní strany nosní dutiny, dezinfekce dětských uší
- Zdoj živin pro kojící maminky
- Zlepšuje hladinu inzulínu
- Brání vzniku křečových žil
- Z jeho konzumace nepřiberete – neukládá se v těle jako tuk
- Je doporučován na holení intimních partií
- Přidejte sůl a máte skvělý peeling na tělo
- Osvědčil se i při bolestech s hemoroidy
- Pomáha uklidnit bolesti břicha při menstruaci



RECEPTY

Těstoviny s uzeninou a sýrem

Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku. Na pánev dáme sádlo a osmažíme jemně... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak funguje naše tělo

Víte, že podle posledních výzkumů výskytu obezity v České republice má 35%... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace F-club

F-club je nekuřácké společenské a rehabilitační centrum v Ostravě-Mariánských...