3. 12. 2023   |   svátek má Svatoslav
 

Rybízový sirup

Název Množství a jednotka
červený rybíz 1 kg
cukr krystal 1 kg
kyselina citronová 2 lžičky
studená voda 3/4 l

Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Rybíz odstopkujeme, omyjeme, nasypeme do uzaviratelné nádoby a trochu rozmačkáme (vidličkou, šťouchadlem). Zalijeme studenou vodou - na kilo rybízu 3 čtvrtlitrové hrnky vody. Nádobu uzavřeme a do druhého dne uložíme v lednici. Druhý den rybíz přecedíme a lehce promačkáme přes gázu nebo plátýnko do většího hrnce. Z kila rybízu a 3/4l vody je cca 1,2 - 1,3l čisté rybízové šťávy. Šťávu v hrnci zahřejeme na 80 - 85°, přidáme postupně kilo krystalového cukru a dvě zarovnané lžičky kyseliny citronové. Za občasného promíchání zahříváme opět na 80°, až se cukr rozpustí, směs nesmí vřít. Naběračkou posbíráme pěnu, sirup slijeme do sterilizovaných lahví a ihned uzavřeme.
Z kila rybízu jsou cca dva litry sirupu.

Recept je uveden z kila rybízu (červeného, černého nebo bílého, je to jedno), aby se lépe počítalo. Při větším množství s kyselinou citronovou opatrně, aby sirup nezrosolovatěl (rybíz sám o sobě dost želíruje), dávám na pět litrů šťávy cca tři lžičky kyseliny citronové.
Hustotu sirupu můžeme vyzkoušet kápnutím kapky sirupu na studený talířek, pokud po chvíli ztuhne na konzistenci želé, přidáme hrnek převařené vody.


 


RECEPTY

Frankfurtská polévka

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Zasypeme paprikou, hladkou moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Zelné placky (jihočeské zelňáky, zelníky)

Postup: Uvařené brambory nastrouháme. Vodu z kysaného zelí slijeme do hrnku, zelí si... zobrazit recept

RECEPTY

Plněná vejce

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a rozkrojíme napůl. Opatrně vyjmeme žloutky,... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňovo-meruňkový koláč

Postup: Křehké těsto:Na vále smícháme mouku, 140g moučkového cukru, citronovou kůru a... zobrazit recept

RECEPTY

Ředkvičkový salát s insalatinou

Postup: Ředkev nebo ředkvičky nastrouháme nahrubo a promícháme s insalatinou. Dochutíme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Sepetná

U nás je vše na dosah, máme ideální polohu uprostřed Beskyd přímo pod nejvyšší...