21. 6. 2024   |   svátek má Alois
 

Avokádová majonéza

Název Množství a jednotka
avokádo 1 ks
sůl
cukr 1 lžička
slunečnicový olej 2 lžíce
citron 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření:
Mamut :-)


Avokádo - český název je "Hruškovec přelahodný" - je exotické ovoce s jemně oříškovou příchutí původem ze středu Jižní Ameriky. Má hruškovitý, oválný až kulovitý tvar, silnou, lesklou slupku tmavě zelené barvy. Barva dužiny může být od světle zelené až po žlutou (záleží na odrůdě). Dužina má jemnou, máslovou konzistenci.
Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Obsahuje spoustu minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Je v něm obsažen také lecitin, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. Pozor při hubnutí, avokádo obsahuje téměř třetinu tuků, byť ve formě nenasycených mastných kyselin, které jsou jinak zdraví prospěšné.
Avokádo při koupi nesmí být kašovité, raději kupujeme tvrdé, s neporušenou slupkou, a necháme je doma dozrát zabalené do papírového sáčku nebo do novin při pokojové teplotě.
Málo se ví, že SLUPKA, PECKA I LISTY AVOKÁDA jsou JEDOVATÉ.



Postup
Zralé avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu do vyšší nádoby. Přidáme lžičku hořčice, půl lžičky soli, zarovnanou lžičku cukru, šťávu z jednoho malého citrónu, špetku pepře a dvě lžíce slunečnicového oleje. Pomalu rozmixujeme do hladké jemné hmoty. Ochutnáme a dochutíme solí, cukrem, případně citronovou šťávou podle vlastní chuti.
Avokádovou majonézu (dip) podáváme k masu, zelenině, do salátů, jako omáčku na hranolky i jako pomazánku.

Tip:
Zralé avokádo má tmavě zelenou, lesklou, tvrdou slupku a po jemném zatlačení palcem by mělo být lehce poddajné. Zralé avokádo se lehce oloupe, případně vydlabe lžící, pecka jde snadno vyjmout.
Tvrdé avokádo necháme dozrát dva až tři dny při pokojové teplotě.




 


RECEPTY

Polévka z hlívy (falešná dršťková)

Postup: Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, jamile začne zlátnout, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí směs na topinky

Postup: Kuřecí řízky nakrájíme na malé kostičky a na cibulce orestujeme. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Brambory plněné anglickou a nivou

Postup: Brambory dobře omyjeme a uvaříme vcelku ve slupce v osolené vodě do poloměkka.... zobrazit recept

RECEPTY

Ratatouille

Postup: Zeleninu kromě rajčat očistíme, řádně omyjeme a nakrájíme na stejně velké... zobrazit recept

RECEPTY

Česnekačka

Postup: Uzené maso nebo pěknou anglickou nakrájíme na kostičky a na trošce sádla... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Hledáte magazín pro zdravý život? Už nehledejte – právě jste jej našli!

Podívejme se pravdě do očí. Kdo z nás by nechtěl být fit a v kondici nejen fyzické, ale i psychické. Snad jen hypochondr si libuje v bolístkách a pofňukávání – my ostatní umíme vzít své zdraví a pohodu do svých rukou a přesně pro... zobrazit článek

ESHOPY

Malecha's

Levná drogerie Německo. Kvalitní drogerie a potraviny z Německa, které u nás...