14. 8. 2022   |   svátek má Alan
 

Avokádová majonéza

Název Množství a jednotka
avokádo 1 ks
sůl
cukr 1 lžička
slunečnicový olej 2 lžíce
citron 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření:
Mamut :-)


Avokádo - český název je "Hruškovec přelahodný" - je exotické ovoce s jemně oříškovou příchutí původem ze středu Jižní Ameriky. Má hruškovitý, oválný až kulovitý tvar, silnou, lesklou slupku tmavě zelené barvy. Barva dužiny může být od světle zelené až po žlutou (záleží na odrůdě). Dužina má jemnou, máslovou konzistenci.
Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Obsahuje spoustu minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Je v něm obsažen také lecitin, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. Pozor při hubnutí, avokádo obsahuje téměř třetinu tuků, byť ve formě nenasycených mastných kyselin, které jsou jinak zdraví prospěšné.
Avokádo při koupi nesmí být kašovité, raději kupujeme tvrdé, s neporušenou slupkou, a necháme je doma dozrát zabalené do papírového sáčku nebo do novin při pokojové teplotě.
Málo se ví, že SLUPKA, PECKA I LISTY AVOKÁDA jsou JEDOVATÉ.



Postup
Zralé avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu do vyšší nádoby. Přidáme lžičku hořčice, půl lžičky soli, zarovnanou lžičku cukru, šťávu z jednoho malého citrónu, špetku pepře a dvě lžíce slunečnicového oleje. Pomalu rozmixujeme do hladké jemné hmoty. Ochutnáme a dochutíme solí, cukrem, případně citronovou šťávou podle vlastní chuti.
Avokádovou majonézu (dip) podáváme k masu, zelenině, do salátů, jako omáčku na hranolky i jako pomazánku.

Tip:
Zralé avokádo má tmavě zelenou, lesklou, tvrdou slupku a po jemném zatlačení palcem by mělo být lehce poddajné. Zralé avokádo se lehce oloupe, případně vydlabe lžící, pecka jde snadno vyjmout.
Tvrdé avokádo necháme dozrát dva až tři dny při pokojové teplotě.




 


RECEPTY

Pizza na plechu

Postup: na těsto:1/2 kg hl. mouky1 lžička soli1/2 deci oleje2 žloutkykvásek:1/4 l... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninová polévka s květákem a brokolicí

Postup: Květák a brokolici rozebereme na růžičky, zalijeme litrem a půl vody a dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Zelný salát s mrkví

Postup: Půlku menšího hlávkového zelí nakrouháme, podlijeme vodou a povaříme v osolené... zobrazit recept

RECEPTY

Čokoládový krém z Pikaa

Postup: Plechovku Pikaa uvaříme v dostatečném množství vody 2 hodiny a necháme pořádně... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety aglio e olio s krevetami

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Mražené malé krevetky spaříme v cedníku vroucí... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Ubytování na Zlínsku – U Johana

Ubytování Zlín vám poskytne k výletům potřebné náležitosti, které se týkají možností, o kterých se vám doposud nesnilo. Penzion U Johana se vám bude jistě líbit, jelikož nabízí potřebný relax k tomu, abyste si krásně... zobrazit článek

RESTAURACE

Lašská jizba

Vesnice Sedliště na Frýdecko-místecku zve k návštěvě stylové restaurace Lašská...