2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Avokádová majonéza

Název Množství a jednotka
avokádo 1 ks
sůl
cukr 1 lžička
slunečnicový olej 2 lžíce
citron 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření:
Mamut :-)


Avokádo - český název je "Hruškovec přelahodný" - je exotické ovoce s jemně oříškovou příchutí původem ze středu Jižní Ameriky. Má hruškovitý, oválný až kulovitý tvar, silnou, lesklou slupku tmavě zelené barvy. Barva dužiny může být od světle zelené až po žlutou (záleží na odrůdě). Dužina má jemnou, máslovou konzistenci.
Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Obsahuje spoustu minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Je v něm obsažen také lecitin, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. Pozor při hubnutí, avokádo obsahuje téměř třetinu tuků, byť ve formě nenasycených mastných kyselin, které jsou jinak zdraví prospěšné.
Avokádo při koupi nesmí být kašovité, raději kupujeme tvrdé, s neporušenou slupkou, a necháme je doma dozrát zabalené do papírového sáčku nebo do novin při pokojové teplotě.
Málo se ví, že SLUPKA, PECKA I LISTY AVOKÁDA jsou JEDOVATÉ.



Postup
Zralé avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu do vyšší nádoby. Přidáme lžičku hořčice, půl lžičky soli, zarovnanou lžičku cukru, šťávu z jednoho malého citrónu, špetku pepře a dvě lžíce slunečnicového oleje. Pomalu rozmixujeme do hladké jemné hmoty. Ochutnáme a dochutíme solí, cukrem, případně citronovou šťávou podle vlastní chuti.
Avokádovou majonézu (dip) podáváme k masu, zelenině, do salátů, jako omáčku na hranolky i jako pomazánku.

Tip:
Zralé avokádo má tmavě zelenou, lesklou, tvrdou slupku a po jemném zatlačení palcem by mělo být lehce poddajné. Zralé avokádo se lehce oloupe, případně vydlabe lžící, pecka jde snadno vyjmout.
Tvrdé avokádo necháme dozrát dva až tři dny při pokojové teplotě.




 


RECEPTY

Avokádová majonéza

Postup: Zralé avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu do vyšší... zobrazit recept

RECEPTY

Dezert Mascarpone

Postup: Mascarpone vyklopíme do vyšší mísy, přidáme cukr, půlku tekuté šlehačky a... zobrazit recept

RECEPTY

Biftek se šunkou a vejcem

Postup: Bifteky naklepeme, nakrojíme na okrajích, aby se nekroutily, osolíme, opepříme... zobrazit recept

RECEPTY

Hrachovka - s celým hrachem

Postup: SurovinyPředvařený hráchmouka a sádlo (příp. jiný tuk) na jíšku1 stroužek... zobrazit recept

RECEPTY

Pečený bůček

Postup: Bůček ze všech stran nasolíme a pořádně potřeme prolisovaným česnekem. Vložíme... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...