24. 2. 2024   |   svátek má Matěj
 

Mamutí tajemství

Název Množství a jednotka
vepřová kýta 4 plátky
cuketa 100 g
cherry rajčátka 8 ks
cibule 1 ks
brambory 6 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Plátky vepřové kýty (ale i krkovičky, kuřecí nebo krůtí prsa) naklepeme, naložíme do oleje a necháme v lednici do druhého dne (lze vynechat, maso je po naložení křehčí, když si vzpomenu, nakládám, když ne, hned upravuji). Oloupeme brambory, cuketu, cibuli a nakrájíme na hrubší plátky, cibuli na špalíčky. Připravíme si alobal - dávám ho dvojitě, aby se neprotrhnul. Utrhneme kus alobalu, položíme na něj plátek masa, pokud nebylo naloženo v oleji, tak nejprve alobal uprostřed potřeme olejem. Maso potřeme utřeným česnekem, osolíme, lehce opepříme nahrubo mletým pepřem a okořeníme špetkou rozmarýnu. Na maso položíme plátek anglické slaniny a nahoru navrstvíme kousek cukety, špalíček cibule, dvě cherry rajčátka a obložíme plátky brambor. Brambory trošku osolíme, okořeníme špetkou rozmarýnu a pokapeme olivovým (já jsem použila rozmarýnový) olejem. Opatrně zabalíme - utvoříme jakousi "vaničku", aby nám obsah nevytékal, a pořádně ji uzavřeme. Připravené balíčky dáme na plech a pečeme v troubě na 180° cca 40 minut - kuřecí tak půl hodinky.


Další fotografie
 


RECEPTY

Krupicové knedlíčky

Postup: Vajíčka rozšleháme vidličkou, přidáme rozpuštěnou lžičku másla, osolíme necelou... zobrazit recept

RECEPTY

Středomořský salát s cizrnou a fenyklem

Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme a dáme do mísy. Přidáme cizrnu - vařenou nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Jetelinky - trojlístky

Postup: Z mletých lískových oříšků, cukru, citronové kůry a 4 žloutků na vále... zobrazit recept

RECEPTY

Hospodský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova. Mezitím nakrájíme maso... zobrazit recept

RECEPTY

Rajská omáčka s hovězím masem

Postup: Tahle omáčka je původně s hovězím masem, ale protože hovězí je drahé, klidně... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

U Zlatých ručiček

Věnujeme se především domácí české kuchyni. Nakupujeme pouze od předních...