25. 4. 2025   |   svátek má Marek
 

Spaghetti con funghi - špagety s hříbky

Název Množství a jednotka
špagety 500 g
žampiony nebo houby 250 g
schwarzwaldská šunka 50 g
smetana ke šlehání 350 ml
houbové koření 2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

oběd, večeře
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Špagety uvaříme ve vroucí osolené vodě (na tři litry vody tři lžičky soli) doměkka.
Mezitím si připravíme houbovou omáčku. Houby (mohou být čerstvé hříbky, lišky, žampióny, smrže) očistíme a nakrájíme na plátky. Schwarzwaldskou šunku nakrájíme na tenké proužky.
V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej a zlehka orestujeme schwazwaldskou šunku. Přidáme nakrájené houby a podusíme asi deset minut, až se vyvaří voda - pokud máme tvrdé žampióny, moc vody nepustí, tak restujeme jen tak dlouho, až změní barvu. Vlijeme šlehačku, přidáme 2 lžičky houbového koření, půl lžičky podravky, nasekané čerstvé bylinky (bazalku, petrželku). Povaříme cca pět minut, až omáčka zhoustne. Ochutnáme, opepříme a opatrně dosolíme, pokud je potřeba (šunka je hodně slaná).
Špagety přecedíme (neproplachujeme), ihned je smícháme s houbovou omáčkou a na talířích sypeme strouhaným parmezánem.

Tip:
Šunku můžeme vynechat, přimlouvám se v tomto případě za nenahrazování obyčejnou šunkou, to raději žádnou :-).
Pokud potřebujeme, aby bylo omáčky více, můžeme přidat hrnek mléka, ve kterém rozmícháme rovnou lžíci kukuřičné mouky.
Houbové koření můžeme použít to, co se prodává běžně v obchodech, nicméně já používám houbové koření s bylinkami, které prodávají v Lidlu v italském týdnu, je úžasné, nebo si dělám svoje doma - úplně jednoduše rozmixuju na prášek usušené houby.


 


RECEPTY

Jahodové tvarohové knedlíky

Postup: Tvaroh (i z vaničky) rozmícháme s vajíčkem, přidáme špetku soli, 4 lžíce dětské... zobrazit recept

RECEPTY

Paccheri plněné mletým masem a hlívou

Postup: Česnek nasekáme najemno a zpěníme na rozpáleném oleji. Přidáme na menší části... zobrazit recept

RECEPTY

Květákový krém

Postup: Květák omyjeme, překrájíme ho na menší kousky (nebo rozebereme na růžičky) a... zobrazit recept

RECEPTY

Pstruh na bylinkách

Postup: Pstruhy očistíme, oškrábeme šupiny pod tekoucí vodou směrem od ocasu k hlavě,... zobrazit recept

RECEPTY

Western fazole

Postup: Zbytky uzeného masa nakrájíme na kostičky, párky na kolečka. V hlubší pánvi na... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace Golf Čeladná

Hledáte restauraci s příjemným personálem a vynikající kuchyní? Zastavte se k...