3. 6. 2023   |   svátek má Tamara
 

Jablečný koláč s kaki

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 280 g
moučkový cukr 140 g
máslo 140 g
vejce 1 ks
citronová kůra špetka
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: francouzská
Příprava: 01 h.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)


Zbylo nám v košíku s ovocem jedno načernalé kaki, pravděpodobně namrzlé nebo pomačkané cestou z daleké Afriky sem - nikdo ho nechtěl sníst. Tak putovalo do tohoto koláče, a udělalo tam velmi dobrou službu, koláč pozvedlo ještě o kousek výš, i když i bez něj je výborný. Tím chci říct, že kaki můžete vynechat :-).



Postup
Na vále smícháme mouku, moučkový cukr, citronovou kůru a sůl, přidáme studené rozdrobené máslo, jedno vejce a za pomocí cca 3 lžic studené vody rychle zpracujeme křehké těsto. Těsto zpracujeme co nejrychleji, nemá rádo teplo, takže i ruce si před přípravou raději namočíme ve studené vodě (nebo zpracujeme těsto v robotu, a na vále doděláme). Vytvarujeme bochánek, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
Odpočinuté těsto vyndáme z lednice a rozválíme na plát o něco málo větší, než je dno koláčové formy. Těsto opatrně přendáme do formy, rukou přimáčkneme na dno a na okraje formy, propícháme vidličkou. Pečicí papír v dlaních zmuchláme, aby byl měkčí, rozložíme jej na těsto, čouhající okraje odstřihneme a nasypeme na papír fazole, aby se těsto zatížilo. Předpečeme v předehřáté troubě na 180° 10 minut.
Mezitím si oloupeme jablka a kaki a nakrájíme na půlměsíčky. Jablka pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Předpečený koláč vyjmeme z trouby a odstraníme pečicí papír s fazolemi.
Meruňkovou marmeládu rozředíme lžící rumu a potřeme jí předpečené těsto. Poklademe plátky jablek a kaki, posypeme skořicovým cukrem, podle toho, jak jsou jablka sladká/nakyslá, můžeme ještě trochu přisladit.
Koláč vrátíme do trouby a dopečeme cca 30 minut dozlatova.


Další fotografie
 


RECEPTY

Krůtí stehno po staročesku

Postup: Horní krůtí stehno omyjeme, na několika místech prošpikujeme slaninou, ze všech... zobrazit recept

RECEPTY

Hemenex (Ham and eggs)

Postup: Na rozehřáté máslo vklepneme 2-3 vajíčka, jen lehce promíchneme, aby se bílky... zobrazit recept

RECEPTY

Farmářské fazole s uzeninou

Postup: Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme na pánev a na ní zpěníme drobně nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí po staročesku

Postup: suroviny: hovězí harfa - kousek (není nutné dávat čtvr krávy :-))1 cibule -... zobrazit recept

RECEPTY

Western fazole

Postup: Zbytky uzeného masa nakrájíme na kostičky, párky na kolečka. V hlubší pánvi na... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

U Zlatých ručiček

Věnujeme se především domácí české kuchyni. Nakupujeme pouze od předních...