14. 10. 2019   |   svátek má Agáta
 

Jablečný koláč s kaki

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 280 g
moučkový cukr 140 g
máslo 140 g
vejce 1 ks
citronová kůra špetka
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: francouzská
Příprava: 01 h.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)


Zbylo nám v košíku s ovocem jedno načernalé kaki, pravděpodobně namrzlé nebo pomačkané cestou z daleké Afriky sem - nikdo ho nechtěl sníst. Tak putovalo do tohoto koláče, a udělalo tam velmi dobrou službu, koláč pozvedlo ještě o kousek výš, i když i bez něj je výborný. Tím chci říct, že kaki můžete vynechat :-).



Postup
Na vále smícháme mouku, moučkový cukr, citronovou kůru a sůl, přidáme studené rozdrobené máslo, jedno vejce a za pomocí cca 3 lžic studené vody rychle zpracujeme křehké těsto. Těsto zpracujeme co nejrychleji, nemá rádo teplo, takže i ruce si před přípravou raději namočíme ve studené vodě (nebo zpracujeme těsto v robotu, a na vále doděláme). Vytvarujeme bochánek, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout.
Odpočinuté těsto vyndáme z lednice a rozválíme na plát o něco málo větší, než je dno koláčové formy. Těsto opatrně přendáme do formy, rukou přimáčkneme na dno a na okraje formy, propícháme vidličkou. Pečicí papír v dlaních zmuchláme, aby byl měkčí, rozložíme jej na těsto, čouhající okraje odstřihneme a nasypeme na papír fazole, aby se těsto zatížilo. Předpečeme v předehřáté troubě na 180° 10 minut.
Mezitím si oloupeme jablka a kaki a nakrájíme na půlměsíčky. Jablka pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Předpečený koláč vyjmeme z trouby a odstraníme pečicí papír s fazolemi.
Meruňkovou marmeládu rozředíme lžící rumu a potřeme jí předpečené těsto. Poklademe plátky jablek a kaki, posypeme skořicovým cukrem, podle toho, jak jsou jablka sladká/nakyslá, můžeme ještě trochu přisladit.
Koláč vrátíme do trouby a dopečeme cca 30 minut dozlatova.


Další fotografie
 


RECEPTY

Rybízový sirup za studena

Postup: Rybíz odstopkujeme, omyjeme, dáme do uzaviratelné nádoby, rybíz trochu... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí sekaná pečeně

Postup: Na přípravu sekané se obvykle doporučuje míchané vepřové s hovězím masem,... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolový guláš starého rančera

Postup: Cibuli nakrájíme na kolečka nebo půlměsíčky a orestujeme na hlubší pánvi... zobrazit recept

RECEPTY

Tarte Tatin - Obrácený jablečný koláč

Postup: Jablka oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na osminky. Do pánve... zobrazit recept

RECEPTY

Pudinkové "tiramisu"

Postup: Nejprve si uvaříme z půl litru mléka, čtyř lžic cukru a jednoho sáčku... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...