4. 8. 2020   |   svátek má Dominik
 

Kynuté rohlíčky s ořechovou náplní

Název Množství a jednotka
hladká mouka 50 dkg půl hl. p
sůl 1 špetka
tuk Hera jedlý 10 dkg
moučkový cukr 10 dkg
žloutek 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

zákusek po obědě, sv
Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Droždí necháme vzejít v teplém oslazeném mléce.
Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky, špetku soli a rozpuštěný tuk (pozor, horký nesmí příjít ke kvássku, těsto by nevykynulo), přilijeme vzejité droždí a vypracujeme těsto, které necháme cca hodinu vykynout.
Mezi tím si připavíme náplň.
Umleté ořechy nebo lískové ořísky nejprv uvaříme ve vodě do změknutí. Vody raději méně a dolévat. Od vaření ořechů nemůžeme odcházet, nutno stále míchat (jinak horzí připálení), a také doplňovat vodu.
Po takto upravených ořechách pálení žáhy nehrozí. Náplň není tak "těžká" a "škrábavá v krku",jako když se nejprv svaří voda s cukrem na syrup a následně v něm ořechy.
Komu by se zdály příliš vodovaté, může naposled místo vody přilít mléko - ale víc se připaluje.
Když se nám zdají dost uvařené (záleží na nás, protože se přece pak ještě pečou v těstě), přidáme moučkový cukr dle chuti, 2 lžíce strouhanky, vanilkový cukr, rum (nemusí být)

Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly, z každého dílu vyválíme placku a tu rozkojíme na osm dílků (budoucích rohlíčků), poklademe zchladou náplní, zatočíme a upravíme do tvaru rohlíčků, které vyskládáme na plech na foliii nebo pečicí papír, potřeme rozšlehanými bílky (zbyly nám od žloutků) a dáme péci.
Vajíčkem samozřejmě také můžeme, ale - jednak je to zas další vejce :-(, ale hlavně, tam potom ty rohlíčky na povrchu víc a rychleji při pečení tmavnou.
Rohlíčky pečeme v toubě vyhřáté na cca 180 až 200 stupňů - záleží jak nám ta naše trouba peče.


 


RECEPTY

Vaječný koňak nejlepší

Postup: Do mixéru vlijeme jednu plechovku neslazené tatry, jedno salko, přidáme čtyři... zobrazit recept

RECEPTY

Pivovarský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji osmahneme dozlatova. Přidáme na kostky... zobrazit recept

RECEPTY

Řepné karbanátky s kapustou

Postup: Čevenou řepu oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Půlku kapusty očistíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Hanácká zelňačka

Postup: Kysané zelí dáme do hrnce, zalijeme 1l studené vody, osolíme, přidáme pepř,... zobrazit recept

RECEPTY

Pangasius s citronovou trávou

Postup: Oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky a rozložíme do máslem vymazaného... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...