28. 11. 2020   |   svátek má René
 

Makaróny se sýrem a šunkou

Název Množství a jednotka
makaróny 350 g
sýr eidam cihla 30% 100 g
tavený sýr smetanový 2 kostky
sýr Čedar 25 g
šunka 80 g
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Makaróny nebo špagety uvaříme v osolené vodě doměkka - na 3 l vody dáme 3 kávové lžičky soli. Než se uvaří makaróny, připravíme si sýrovou omáčku. Do hlubší pánve (nejlépe wok) nalijeme šlehačku, přidáme sýry - můžeme zužitkovat zbytky sýrů z lednice - eidam, čedar, tavené sýry bez příchuti, dohromady aby jich bylo cca 150 - 200g, tvrdých sýrů by měla být ale nejméně polovina. Tvrdé sýry předem nastrouháme na hrubém struhadle, plátkové sýry natrháme na menší kousky, aby se rychleji rozpustily. Sýry nasypeme do šlehačky a necháme rozpustit. Občas promícháme. Jakmile se sýry rozpustí, přidáme šunku nakrájenou nadrobno - zase můžeme spotřebovat různé zbytky salámů (šunka, kousek uzeného, anglická, šunkový, krůtí, lépe měkké salámy, ale když dáme kousek trvanlivého, taky se nic nestane, jen bude v jídle krapet tvrdší). Okořeníme 1/2 lžičkou sušené bazalky, opepříme a ochutnáme, pokud je potřeba, přisolíme nebo přidáme půl lžičky podravky. Sýry samy o sobě jsou dost slané, takže to obvykle není potřeba. Uvařené makaróny scedíme a přidáme na pánev k omáčce. Dvěma vařečkama pořádně promícháme, už jen prohřejeme a podáváme posypané petrželkou.


 


RECEPTY

Karamelový krém

Postup: Plechovku slazeného kondenzovaného mléka (Salko) dáme do vyššího hrnce,... zobrazit recept

RECEPTY

Gothaj v těstíčku

Postup: Gothajský salám (vcelku) nakrájíme na silnější, asi 1,5 cm plátky. Do každého... zobrazit recept

RECEPTY

Brusinkové marokánky

Postup: Z tekuté šlehačky, cukru, másla, polohrubé mouky a vanilkového cukru svaříme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí játra na víně s fenyklem a jasmínovou rýží

Postup: Kuřecí játra opláchneme, osušíme papírovou utěrkou, ostrým nožem odstraníme... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodové tvarohové knedlíky

Postup: Tvaroh (i z vaničky) rozmícháme s vajíčkem, přidáme špetku soli, 4 lžíce dětské... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Meloun - to pravé letní osvěžení

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...