19. 3. 2024   |   svátek má Josef
 

Babka kořenářka › Články

 
 

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je plod pepřovníku černého (Piper nigrum), sklizený v nedozrálém stavu, používá se jako koření. Je to popínavá, stálezelená rostlina vzdáleně připomínající chmel. Dorůstá délky až 15 metrů a dožít se může až 60 let. Historie: Pochází z Indie, kde se užíval už ve starověku, dnes se však dováží z řady tropických...

zobrazit článek

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech zvláštnosti již proto, že u nás ve volné přírodě neroste. Má ráda slunce, ale snese i lehké mrazíky. Jejím pěstováním je proslulá oblast v jihovýchodní Francii nesoucí název Provence. Pro svou krásu a využití je i u nás stále častěji vysazována v zahradách a parcích. Kvete od července do srpna. Lehce fialové květy se stříhají...

zobrazit článek

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější květy. Využívají se především sušené listy rozmarýnu a to jako koření, které dodává jídlům trpkou příchuť. Nejčastěji při přípravě masových pokrmů, jako skopové, jehněčí, drůbeže a ryb. Stejně jako levandule, i rozmarýn se dává do šatníků jako ochrana proti molům.Historie a pěstování:Rozmarýn je typickou bylinou milující...

zobrazit článek

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen, který se používá jako koření, zelenina či léčivý prostředek. Křen je nejštiplavějším kořením ze všech štiplavých, s nimiž je také botanicky spřízněn a k nimž patří hořčice setá (bílá hořčice), brukev černá (černá hořčice), apod.. Dříve býval křen běžnou součástí jídelníčku, i když si lidé asi...

zobrazit článek

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho výhod. Pominu to, že řepa ráda natahuje dusičnany a jiné škodliviny z půdy, to můžeme napravit koupí biořepy na trhu. Řepa je jednou z nejléčivějších potravin, doporučují ji dokonce i mnozí lékaři. A co je na tom nejlepší, nemusí se jíst syrová, léčivé účinky má i vařená. Vaří se ale docela dlouho, cca 2,5 – 3...

zobrazit článek

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové koření, fefrminc apod. Jedná se o vytrvalou bylinu, za jejíž zemi původu je považována Anglie, případně celá západní Evropa, dnes už se pěstuje v mírných pásech celého světa. Kvete od července do září a rostliny dorůstají padesáti až osmdesáti centimetrů. Z více druhů máty je nejznámější mimo mátu peprnou ještě máta...

zobrazit článek

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k léčení při uštknutí hadem nebo štírem. Ve starém Římě se stala tak populární, že se jí připisovaly až zázračné léčivé vlastnosti, což bylo třeba uvést později na pravou míru. Do Evropy se dostala v 16. století a v současnosti se pěstuje většinou na zahradách. Je to nízká (20-40 cm) jednoletá bylina, má bílé...

zobrazit článek

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici tuhne. Používá se již od dob př. n. l. a tím se stává jedním z historicky nejstarších olejů. Nejlepší variantou z kokosových olejů je panenský, za studena lisovaný. Jiné druhy mohou být i levnější, ale před lisováním se zahřívají nebo fermetují, aby se získalo vyšší množství oleje a tak se jeho příznivé vlastnosti...

zobrazit článek

     Štiplavá panenka se stovkou sukýnek. Tak cibuli označuje lidová moudrost. Nicméně cibule si právem zaslouží být na prvních místech v žebříčcích použití v každé kuchyni . Vzhledem ke svým účinkům není divu, že už naší předkové hleděli na cibuli jako na zázrak a lék proti „všem“ nemocem. Trocha historie:     Pravlastí cibule je pravděpodobně Asie. O jejím užití se dozvídáme např. z hliněných tabulek Sumerů, zmiňuje se o ní Bible, staroegyptské papyry i učené knihy starověké Indie a Číny, a...

zobrazit článek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro své specifické aroma, je jedním z nejstarších léků s velmi silnými účinky proti infekcím.     Česnek má antibakteriální, antiseptické, protiparazitické a antivirové účinky. V minulosti se úspěšně používal k léčení otrav jídlem, průjmů, úplavice, cholery, tyfu, a jeho antiseptické vlastnosti mohou působit kdekoliv v těle.      V egyptském lékařském papyru z let 1500 př. n. l. je obsaženo více než 200 receptů s česnekem na takové...

zobrazit článek

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově papyru, což je egyptský lékařský text z let 2600-2200 př. n. l., jsou zmíněny účinky medu snad pětsetkrát. Používal se jako antiseptikum na rány a vředy, proti kašli, horečce, úplavici i při balzamování mrtvých. Vědecké moderní výzkumy mnohokrát potvrdily, že med má skutečně antiseptické vlastnosti a že je schopen bránit infekcím i třeba akutnímu průjmu. Světová zdravotnická organizace zahrnula med do svého "receptu" proti průjmům na cestách. Med je velmi výživný a...

zobrazit článek

Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání nachlazení, zimní prokřehlost, příznaky spojené s rýmou, překrvením sliznic i nedostatek energie. Skořice se odnepaměti používala při průjmech, revmatismu, ke snížení vysokého tlaku, ulevuje od bolestí břicha a při ženských potížích. Skořicová kůra je vysoce ceněným kořením už po celá tisíciletí a v některých obdobích byla cennější než zlato. O skořici je zmínka i v Bibli, ve starém Egyptě se používala při balzamování a v kouzelnictví. Do západní Evropy...

zobrazit článek
RECEPTY

Tzatziki

Postup: Salátovou okurku očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhané okurky... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Odměňte se kvalitní kuchyňskou výbavou

Ať už bydlíte v miniaturní garsonce či rodinné vile o třech patrech, pár věcí mají naše výsostná království společné – nechybí v nich kuchyně. Místo, kde si po ránu uvaříte povzbuzující kávičku a na oběd či večeři připravíte... zobrazit článek

RESTAURACE

La Rosa café restaurant

Restaurace s penzionem La Rosa se nachází v centru města Frýdek-Místek,...