29. 3. 2024   |   svátek má Taťána
 

Skořice

Tisk
Autor: Mamut :-)
30. 07. 2014 12:07

Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání nachlazení, zimní prokřehlost, příznaky spojené s rýmou, překrvením sliznic i nedostatek energie. Skořice se odnepaměti používala při průjmech, revmatismu, ke snížení vysokého tlaku, ulevuje od bolestí břicha a při ženských potížích. 

Skořicová kůra je vysoce ceněným kořením už po celá tisíciletí a v některých obdobích byla cennější než zlato. O skořici je zmínka i v Bibli, ve starém Egyptě se používala při balzamování a v kouzelnictví. Do západní Evropy přivezli skořici křižáci, ochucovaly se jí pokrmy, přidávala se do léků a vyráběly se z ní třeba i parfémy. Ve středověku se skořice dokonce doporučovala jako afrodiziakum. 
Ve starých lidových receptech se lžička skořice zamíchala do horkého mléka - nejen že je to chutné, ale zároveň skořice "ruší" hlenotvorné vlastnosti mléka. Skořici lze také zamíchat do horké vody s přidáním dvou lžiček medu a pít nalačno ráno před snídaní. Lidové prameny uváději, že skořice v kombinaci s medem rovněž pomáhají při nemocech srdce, artritidě, bolestech žaludku včetně vředů, snižuje cholesterol, posiluje imunitní systém a v neposlední řadě udržuje hebkou a hladkou pokožku. 

Vnitřně:
Horký nápoj ze skořice povzbuzuje krevní oběh a způsobuje pocení. Tím předchází chřipkám, nachlazením, horečce i mírným infekcím. Skořice také stimuluje zažívací trakt, zlepšuje trávení a uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti, větry i nadýmání. Taniny obsažené ve skořici zmírňují krvácení z nosu a silné menstruace, rozpouštějí hlen při katarech. 

Esenciální olej obsažený ve skořici Cinnamomum zeylanicum patří mezi jedno z nejsilnějších známých přirozených antiseptik. Pomáhá při zánětech močového měchýře, bronchitidě, aftech, střevních potížích i např. při zánětu mandlí. 

Zevně:
Eugenol obsažený v oleji působí jako antiseptikum - pomáhá zmírňovat artritické bolesti, bolesti hlavy, svalů a zubů. 
Ze skořice se dá připravit i antiseptická lázeň, kterou můžeme oplachovat říznutí, rány, kousnutí hmyzem a žihadla. Dá se použít i proti vším. 





RECEPTY

Kuře na halali (falešná svíčková)

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a vložíme do papiňáku. Zalijeme zeleninovou směsí Halali... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

RESTAURACE

Lašská jizba

Vesnice Sedliště na Frýdecko-místecku zve k návštěvě stylové restaurace Lašská...