28. 4. 2024   |   svátek má Vlastislav
 

Rozmarýn

Tisk
Autor: Daniela
02. 10. 2016 15:15

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější květy.

Využívají se především sušené listy rozmarýnu a to jako koření, které dodává jídlům trpkou příchuť. Nejčastěji při přípravě masových pokrmů, jako skopové, jehněčí, drůbeže a ryb. Stejně jako levandule, i rozmarýn se dává do šatníků jako ochrana proti molům.

Historie a pěstování:
Rozmarýn je typickou bylinou milující slunce a teplo. Proto jej od pradávna můžeme spatřit růst v teplých a suchých oblastech kolem Středozemního moře v Itálii, Španělsku, Francii, Albánii, Chorvatsku či Černé Hoře, kde má dostatek slunečních paprsků po celý rok. Dostatek slunce přispívá jeho výrazné vůni a aroma. U nás má bohužel slunce příliš málo, a proto se pěstuje uměle jako “hrnková rostlina” v květináčích a truhlících.

Starověké národy využívaly rozmarýn jako léčivou bylinu i jako silné aromatické koření. Dokonce mu byla přisuzována kouzelná moc a byl považován za symbol lásky a věrného manželství. Není tedy divu, že se z něj připravoval zaručeně působící nápoj lásky. Spojení rozmarýnu s láskou je stále patrné v zemích Středomoří i dnes, a to v podobě svatební kytice.

Za teplých a slunečných dnů pěstujeme rozmarýn v květináčích za okny, na balkóně či terase. Slunce mu svědčí na rozdíl od deštivého a vlhkého počasí. V těchto dnech jej ukryjeme doma za oknem nebo v nevytápěném skleníku, kde si vystačí i s teplotou kolem 3 až 10 stupňů. Nutné je však, aby se k bylině dostalo světlo, bez kterého by rozmarýn nevykvetl.

Léčivé účinky:

- Nízký tlak krve, hypotenze, zvyšuje krevní tlak
- Nervozita, neklid, nespavost
- Nervové vyčerpání
- Chladné končetiny, studené končetiny (ruce, nohy)
- Celkové posílení organismu
- Mírný vazokonstrikční efekt - stahuje cévy
- Stařecké srdce
- Vypocení se, potopudný účinek
- Nadýmání, větry, flatulence
- Křeče žaludku, střev, zažívacího ústrojí
- Výtok z pochvy, rodidel, bělotok
- Upravuje menstruaci, menstruační cyklus, periodu
- Čištění pleti, ekzémy
- Rány, pohmožděniny
- Výplachy pochvy při zánětech, bělotoku
- Po mrtvici - ochrnutí končetin
- Zlepšuje prokrvení
- Svalové bolesti, bolesti svalů
- Nervové bolesti
- Prevence rakoviny tlustého střeva, jater, prsu, konečníku

Při jakékoli formě vnitřního užívání rozmarýnu je překročení doporučených dávek nebezpečné a vůbec ho nesmějí užívat ženy, které chtějí otěhotnět a již těhotné ženy.

Používá se především ve formě čajů.


Další zajímavosti:

- Rozmarýn je výrazně vonící keř s hustými stonky a úzkými listy dorůstající až do výšky 2 metrů.
- Lístky by se měly trhat průběžně během vegetace od května až do konce léta.
- Doporučená denní dávka koření je maximálně 1 lžička rozmarýnu do pokrmu určeného pro 4 osoby. Ve větším množství může mít opojné účinky.
- Rozmarýn není vhodný pro děti do pěti let a pro těhotné a kojící ženy.
- Jako koření jej nikdy nekombinujeme s bobkovým listem.


Užití v kuchyni:

Rozmarýn patří mezi silná a aromatická koření, která se hojně využívají v kuchyni. Nejčastěji je najdeme v receptech středomořských zemích, ale neobvyklý není ani v Anglii, Americe či Mexiku.

Nejčastěji se přidává do salátů, polévek, omáček, ale také k pečené rybě, vepřové pečeni či jehněčímu masu. Chybu neuděláte, když jím ochutíte také grilovací marinády a těstíčka na obalování. Rozmarýn se rovněž využívá k ochucování octů a olejů. Používá se jako důležitá součást provensálského koření.

Rozmarýnový čaj
Suroviny:
1 kávová lžička sušených listů
1 šálek vroucí vody

Postup a užití:
Sušené listy rozmarýnu zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 5 až 10 minut. Poté slijte a vlažný čaj vypijte. Pomáhá při poruchách s trávením a zlepšuje krevní oběh. Čaj pijeme maximálně 2x denně.

Rozmarýnové víno
Suroviny:
50 gramů čerstvých listů rozmarýnu
¾ litrů bílého vína

Postup a užití:
Čerstvě natrhané listy rozmarýnu naložte do vína a nechte macerovat po dobu jednoho týdne. Poté víno přeceďte do čisté nádoby a uchovejte na chladném a tmavém místě. Denně si nalijte jednu skleničku. Víno má vzpružující a čistící účinky a navíc lehce zvyšuje tlak. Je tedy vhodné zejména pro lidí, trpící nízkým tlakem.

Rozmarýnová koupel
Suroviny:
50 gramů sušeného rozmarýnu
500 ml vroucí vody

Postup a užití:
Sušený rozmarýn přelijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 5 minut. Poté nálev přeceďte do vany. Koupel pomáhá při bolestech zad, páteře a svalového napětí.

Další možné výrobky:

o Esenciální oleje z rozmarýnu využijete nejlépe pro uvolnění, lepší náladu a zlepšení mozkové činnosti, stějně jako pro vyčistění dýchacích cest.

o Koňská mast s rozmarýnem Herbamedicus se používá při léčbě žilní nedostatečnosti (těžké nohy, mravenčení, otoky končetin).

o Masážní olej Dolormed proniká hluboko do svalů, odstraňuje bolesti, podporuje uzdravení a zkracuje dobu rekonvalescence svalu.

o Rostlinná mast na ztvrdlou kůži Kneipp s rozmarýnem, měsíčkem a panthenolem.



RECEPTY

Pstruh na másle

Postup: Pstruha omyjeme, ostraníme hlavy, osušíme, prosolíme i zevnitř a necháme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Med

Už staří Egypťané si cenili med pro své blahodárné účinky. V tzv. Smithově... zobrazit článek

RESTAURACE

Pizzerie & Brazilian Grill Albrechtice

Pizzerie & Brazilian Grill je stylová rodinná restaurace v Albrechticích u...