19. 3. 2024   |   svátek má Josef
 

Rozmarýn

Tisk
Autor: Daniela
02. 10. 2016 15:15

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější květy.

Využívají se především sušené listy rozmarýnu a to jako koření, které dodává jídlům trpkou příchuť. Nejčastěji při přípravě masových pokrmů, jako skopové, jehněčí, drůbeže a ryb. Stejně jako levandule, i rozmarýn se dává do šatníků jako ochrana proti molům.

Historie a pěstování:
Rozmarýn je typickou bylinou milující slunce a teplo. Proto jej od pradávna můžeme spatřit růst v teplých a suchých oblastech kolem Středozemního moře v Itálii, Španělsku, Francii, Albánii, Chorvatsku či Černé Hoře, kde má dostatek slunečních paprsků po celý rok. Dostatek slunce přispívá jeho výrazné vůni a aroma. U nás má bohužel slunce příliš málo, a proto se pěstuje uměle jako “hrnková rostlina” v květináčích a truhlících.

Starověké národy využívaly rozmarýn jako léčivou bylinu i jako silné aromatické koření. Dokonce mu byla přisuzována kouzelná moc a byl považován za symbol lásky a věrného manželství. Není tedy divu, že se z něj připravoval zaručeně působící nápoj lásky. Spojení rozmarýnu s láskou je stále patrné v zemích Středomoří i dnes, a to v podobě svatební kytice.

Za teplých a slunečných dnů pěstujeme rozmarýn v květináčích za okny, na balkóně či terase. Slunce mu svědčí na rozdíl od deštivého a vlhkého počasí. V těchto dnech jej ukryjeme doma za oknem nebo v nevytápěném skleníku, kde si vystačí i s teplotou kolem 3 až 10 stupňů. Nutné je však, aby se k bylině dostalo světlo, bez kterého by rozmarýn nevykvetl.

Léčivé účinky:

- Nízký tlak krve, hypotenze, zvyšuje krevní tlak
- Nervozita, neklid, nespavost
- Nervové vyčerpání
- Chladné končetiny, studené končetiny (ruce, nohy)
- Celkové posílení organismu
- Mírný vazokonstrikční efekt - stahuje cévy
- Stařecké srdce
- Vypocení se, potopudný účinek
- Nadýmání, větry, flatulence
- Křeče žaludku, střev, zažívacího ústrojí
- Výtok z pochvy, rodidel, bělotok
- Upravuje menstruaci, menstruační cyklus, periodu
- Čištění pleti, ekzémy
- Rány, pohmožděniny
- Výplachy pochvy při zánětech, bělotoku
- Po mrtvici - ochrnutí končetin
- Zlepšuje prokrvení
- Svalové bolesti, bolesti svalů
- Nervové bolesti
- Prevence rakoviny tlustého střeva, jater, prsu, konečníku

Při jakékoli formě vnitřního užívání rozmarýnu je překročení doporučených dávek nebezpečné a vůbec ho nesmějí užívat ženy, které chtějí otěhotnět a již těhotné ženy.

Používá se především ve formě čajů.


Další zajímavosti:

- Rozmarýn je výrazně vonící keř s hustými stonky a úzkými listy dorůstající až do výšky 2 metrů.
- Lístky by se měly trhat průběžně během vegetace od května až do konce léta.
- Doporučená denní dávka koření je maximálně 1 lžička rozmarýnu do pokrmu určeného pro 4 osoby. Ve větším množství může mít opojné účinky.
- Rozmarýn není vhodný pro děti do pěti let a pro těhotné a kojící ženy.
- Jako koření jej nikdy nekombinujeme s bobkovým listem.


Užití v kuchyni:

Rozmarýn patří mezi silná a aromatická koření, která se hojně využívají v kuchyni. Nejčastěji je najdeme v receptech středomořských zemích, ale neobvyklý není ani v Anglii, Americe či Mexiku.

Nejčastěji se přidává do salátů, polévek, omáček, ale také k pečené rybě, vepřové pečeni či jehněčímu masu. Chybu neuděláte, když jím ochutíte také grilovací marinády a těstíčka na obalování. Rozmarýn se rovněž využívá k ochucování octů a olejů. Používá se jako důležitá součást provensálského koření.

Rozmarýnový čaj
Suroviny:
1 kávová lžička sušených listů
1 šálek vroucí vody

Postup a užití:
Sušené listy rozmarýnu zalijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 5 až 10 minut. Poté slijte a vlažný čaj vypijte. Pomáhá při poruchách s trávením a zlepšuje krevní oběh. Čaj pijeme maximálně 2x denně.

Rozmarýnové víno
Suroviny:
50 gramů čerstvých listů rozmarýnu
¾ litrů bílého vína

Postup a užití:
Čerstvě natrhané listy rozmarýnu naložte do vína a nechte macerovat po dobu jednoho týdne. Poté víno přeceďte do čisté nádoby a uchovejte na chladném a tmavém místě. Denně si nalijte jednu skleničku. Víno má vzpružující a čistící účinky a navíc lehce zvyšuje tlak. Je tedy vhodné zejména pro lidí, trpící nízkým tlakem.

Rozmarýnová koupel
Suroviny:
50 gramů sušeného rozmarýnu
500 ml vroucí vody

Postup a užití:
Sušený rozmarýn přelijte vroucí vodou a nechte louhovat po dobu 5 minut. Poté nálev přeceďte do vany. Koupel pomáhá při bolestech zad, páteře a svalového napětí.

Další možné výrobky:

o Esenciální oleje z rozmarýnu využijete nejlépe pro uvolnění, lepší náladu a zlepšení mozkové činnosti, stějně jako pro vyčistění dýchacích cest.

o Koňská mast s rozmarýnem Herbamedicus se používá při léčbě žilní nedostatečnosti (těžké nohy, mravenčení, otoky končetin).

o Masážní olej Dolormed proniká hluboko do svalů, odstraňuje bolesti, podporuje uzdravení a zkracuje dobu rekonvalescence svalu.

o Rostlinná mast na ztvrdlou kůži Kneipp s rozmarýnem, měsíčkem a panthenolem.



RECEPTY

Kosmatice - smažené květy černého bezu

Postup: Květy černého bezu (necháme delší stonek, za který je budeme držet) namočíme na... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...