19. 4. 2024   |   svátek má Rostislav
 

Meloun - to pravé letní osvěžení

Tisk
Autor: Lukáš Veselý
09. 07. 2015 23:53

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i horké dny. Na ty nám příroda naděluje spoustu úžasného šťavnatého ovoce.

Meloun je to pravé pro osvěžení, obsahuje spoustu vody, kterou v tomto horkém letním počasí doplňujeme jak se dá, tak proč nezkusit pár receptů z této dobroty. A mimo jiné, věděli jste, že meloun se řadí mezi zeleninu?

Plněný meloun

Meloun rozpůlíme a dužninu vydlabeme lžicí, nebo pro usnadnění můžeme použít třeba porcovač zmrzliny. Nakrájíme na kousky a pokud nám vadí pecky, můžeme je odstranit. Slupku okrájíme ozdobně, ostrým nožíkem po okraji do zubatého tvaru, stejně tak i druhou polovinu, kterou použijeme na přiklopení.

Přidat můžeme také jahůdky, černý rybíz, červený rybíz nebo třešně, které nám vyrostly na zahradě. Můžeme použít i jablko, hrušku, meruňku, broskev, nektarinku – fantazii a chutím se meze nekladou. Lze použít i ovoce mražené, které nám bude lépe udržovat studenou teplotu.

Nebo můžeme přidat pro vychlazení kousky ledu. Větší ovoce nakrájíme na menší kousky. Ovoce smícháme a naplníme jím meloun. Podle množství buď půlku jednu , nebo obě. Ovoce zalijeme nejlépe minerální vodou, dle chuti slazenou či neslazenou. Pro větší gurmány můžeme použít různé druhy džusů. No a pro milovníky vína, ano, tak právě červené je to pravé. Necháme v lednici vychladit a pak jen brčka, lžičky a melounová párty může začít.

Milujete mojito?

Tak proč nezkusit právě to melounové. Stačí dužninu rozmixovat. Do vysokých větších sklenic vložíme plátky limetky, lístky čerstvé máty a lžičku třtinového cukru. Vše rozmačkáme. Přilijeme rozmixovaný meloun a přidáme drcený led.

Dolijeme sodou či minerální vodou a do alkoholové varianty přidáme bílý rum. Můžeme ovšem experimentovat a zkusit variantu s některým hořkým likérem. Dozdobíme lístky máty, kouskem melounu a brčkem. Dále pak dlouhou lžičkou pro mlsné jazýčky, které nic nechtějí nechat ladem.

Večerní grilování

Milujete grilovaný hermelín? Výborně, tak právě pro vás máme skvělý tip. Meloun nakrájejte na plátky a z nich vyřízněte kulatý tvar zhruba velikosti tohoto báječného sýru. Pak stačí jen počkat až sýr sundáte z grilu, vybalte z alobalu a nahoru položte kolečko vychlazeného melounu. Budete příjemně překvapeni novou chutí.

Tak a léto i horké dny mohou odstartovat. :-)

Tip: víte, že z melounu jde vytvořit také marmeláda? Podívejte se na recept - melounová marmeláda.


Další fotografie


RECEPTY

Zapečený lilek s hlívou ústřičnou

Postup: Nejdříve si připravíme kuskus, mezitím, co bude odpočívat, si nachystáme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...