8. 5. 2024   |   svátek má Den osvobození od...
 

Meloun - to pravé letní osvěžení

Tisk
Autor: Lukáš Veselý
09. 07. 2015 23:53

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i horké dny. Na ty nám příroda naděluje spoustu úžasného šťavnatého ovoce.

Meloun je to pravé pro osvěžení, obsahuje spoustu vody, kterou v tomto horkém letním počasí doplňujeme jak se dá, tak proč nezkusit pár receptů z této dobroty. A mimo jiné, věděli jste, že meloun se řadí mezi zeleninu?

Plněný meloun

Meloun rozpůlíme a dužninu vydlabeme lžicí, nebo pro usnadnění můžeme použít třeba porcovač zmrzliny. Nakrájíme na kousky a pokud nám vadí pecky, můžeme je odstranit. Slupku okrájíme ozdobně, ostrým nožíkem po okraji do zubatého tvaru, stejně tak i druhou polovinu, kterou použijeme na přiklopení.

Přidat můžeme také jahůdky, černý rybíz, červený rybíz nebo třešně, které nám vyrostly na zahradě. Můžeme použít i jablko, hrušku, meruňku, broskev, nektarinku – fantazii a chutím se meze nekladou. Lze použít i ovoce mražené, které nám bude lépe udržovat studenou teplotu.

Nebo můžeme přidat pro vychlazení kousky ledu. Větší ovoce nakrájíme na menší kousky. Ovoce smícháme a naplníme jím meloun. Podle množství buď půlku jednu , nebo obě. Ovoce zalijeme nejlépe minerální vodou, dle chuti slazenou či neslazenou. Pro větší gurmány můžeme použít různé druhy džusů. No a pro milovníky vína, ano, tak právě červené je to pravé. Necháme v lednici vychladit a pak jen brčka, lžičky a melounová párty může začít.

Milujete mojito?

Tak proč nezkusit právě to melounové. Stačí dužninu rozmixovat. Do vysokých větších sklenic vložíme plátky limetky, lístky čerstvé máty a lžičku třtinového cukru. Vše rozmačkáme. Přilijeme rozmixovaný meloun a přidáme drcený led.

Dolijeme sodou či minerální vodou a do alkoholové varianty přidáme bílý rum. Můžeme ovšem experimentovat a zkusit variantu s některým hořkým likérem. Dozdobíme lístky máty, kouskem melounu a brčkem. Dále pak dlouhou lžičkou pro mlsné jazýčky, které nic nechtějí nechat ladem.

Večerní grilování

Milujete grilovaný hermelín? Výborně, tak právě pro vás máme skvělý tip. Meloun nakrájejte na plátky a z nich vyřízněte kulatý tvar zhruba velikosti tohoto báječného sýru. Pak stačí jen počkat až sýr sundáte z grilu, vybalte z alobalu a nahoru položte kolečko vychlazeného melounu. Budete příjemně překvapeni novou chutí.

Tak a léto i horké dny mohou odstartovat. :-)

Tip: víte, že z melounu jde vytvořit také marmeláda? Podívejte se na recept - melounová marmeláda.


Další fotografie


RECEPTY

Ořechové mušle

Postup: Máslo vyšleháme a pomalu po lžících přidáváme cukr. Ušleháme do pěny. Přidáme... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

Dřevjanka

Nabízíme přes 64 míst k sezení, restaurace je rozdělena na kuřáckou a...