19. 3. 2024   |   svátek má Josef
 

Řepa červená

Tisk
Autor: Daniela
28. 08. 2016 18:03

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho výhod. Pominu to, že řepa ráda natahuje dusičnany a jiné škodliviny z půdy, to můžeme napravit koupí biořepy na trhu.

Řepa je jednou z nejléčivějších potravin, doporučují ji dokonce i mnozí lékaři. A co je na tom nejlepší, nemusí se jíst syrová, léčivé účinky má i vařená. Vaří se ale docela dlouho, cca 2,5 – 3 hodiny. Dobu varu můžeme podstatně zkrátit, pokud ji připravíme v tlakovém hrnci.

Její původ je ve Středomoří a v atlantském prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Říme, kde ji tehdy bohatě využívali, jednak jako jídlo, ale zejména jako lék. Díky antice se rozšířila i do celé Evropy.

Užití
Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Výborně chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy připravujeme saláty se smetanou, majonézou, marinádou apod. Oba druhy salátů jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem - je to dobrá příloha pro ty, kdo nemají rádi kyselé saláty.

Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část. Mladé listy se dají také konzumovat, obsahují kromě minerálních látek dokonce více vitamínů než kořen, hodí se do salátů, polévek nebo dušené jako špenát.

Řepu můžeme i nasušit, pokud ji nakrájíme na tenké plátky a usušíme v sušičce nebo na plechu na topení, můžeme ji klidně chroupat místo brambůrků. Kdo má rád pikantnější chuť, může plátky před sušením i osolit a okořenit.

Léčivé účinky
- obsahuje poměrně málo vitamínů, zato ale neuvěřitelné množství minerálních látek - hodně železa, vápníku, fosforu, hořčíku, mědi, draslíku, zinku a menši množství dalších prvků. Je to úžasný detoxikační prostředek, čistí tělo od těžkých kovů a radioaktivních látek, je vhodná při ozařování a chemoterapii, dně, revmatismu, ekzému, lupénce a dalších kožních problémech
-
obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater
-
barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic
-
má také účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči
-
podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra
-
zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu
-
dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům
-
neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku
- r
egeneruje játra poničená drogami, léky, alkoholem nebo po žloutence. Její účinek je tak razantní, že se mohou zpočátku objevit i bolesti hlavy, rýma nebo pálení kůže, to je ovšem pouze důsledek důkladné očisty a příznaky časem samy odezní
-
zlepšuje krvetvorbu, léčí anémii. Regeneruje cévy, zlepšuje jejich pružnost a pevnost, zlepšuje krevní oběh, snižuje cholesterol a je vhodná při veškerých kardiovaskulárních onemocněních jako je srdeční ischémie, vysoký tlak, křečové žíly, hemoroidy, arterioskleróza
- v těhotenství a před početím nám zaručí budoucí zdraví dítěte, dodává potřebnou výživu a chrání před vrozenými vadami plodu
- h
lavní léčebné využití je ale při rakovině - nejen že preventivně chrání tělo před devastací způsobenou chemoterapií a radioterapií, ale má i přímý vliv na zmenšování některých nádorů.

Jediný, kdo by si při konzumaci červené řepy měl dávat pozor, je cukrovkář. Obsahuje totiž vyšší množství sacharidů.

Tip:
Jezte hlavně syrovou řepu nebo z ní vylisovanou šťávu. Vařením ztrácí obsah užitečných látek.







RECEPTY

Brambory plněné anglickou a nivou

Postup: Brambory dobře omyjeme a uvaříme vcelku ve slupce v osolené vodě do poloměkka.... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...