26. 4. 2024   |   svátek má Oto
 

Česnek › Česnek

Tisk
Autor: Mamut :-)
31. 07. 2014 17:51

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro své specifické aroma, je jedním z nejstarších léků s velmi silnými účinky proti infekcím.
     Česnek má antibakteriální, antiseptické, protiparazitické a antivirové účinky. V minulosti se úspěšně používal k léčení otrav jídlem, průjmů, úplavice, cholery, tyfu, a jeho antiseptické vlastnosti mohou působit kdekoliv v těle. 
     V egyptském lékařském papyru z let 1500 př. n. l. je obsaženo více než 200 receptů s česnekem na takové potíže, jako je bolest hlavy, slabost, bolesti v krku a proti parazitům. 

     Česnek byl dlouho znám jako posilující tonikum a používal se v mnoha "elixírech mládí". Pouliční prodavači v Řecku v 5. stol. př. n. l. prý prodávali česnek s popěvkem "Mudrci nám radí, česnek dává mládí".
     Ve starověku byl česnek považován za posvátnou rostlinu. Příděly česneku dostávali otroci stavějící pyramidy v Egyptě a také řečtí a římští vojáci na válečných výpravách. Něco na tom česneku bude :-).

     Pověsti o tom, že česnek zahání upíry, jsou možná spojeny právě s jeho schopností zahánět infekce. U mnoha národů se pletence česneku věšely na střechy domů a na zádi lodí, aby zabránily napadení čarodějnicemi, kouzelníky, démony a zlými duchy.

     Rozdrcený syrový česnek vydává allicin, který je silně antibiotický. Když allicin proběhne krevním oběhem, vylučuje se plícemi, střevy, kůží i močí - a to vše cestou dezinfikuje. 

     Česnek obsahuje vitaminy A, C, vitamíny skupiny B, v listech se nachází karoten. Dále obsahuje hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, zinek, jód, měď, díky nimž posiluje organizmus, podporuje jeho obranyschopnost, látkovou výměnu, hojení ran a sexuální výkonnost, snižuje hladinu cholesterolu, stresu, krevního tlaku a riziko rakoviny.     
     Antimikrobiální účinky česneku mohou pomoci při boji s bolestmi v krku, s rýmou, chřipkou, průduškovými a plicními infekcemi, infekcemi střev, parazity a kandidózami. V dýchacích cestách česnek uvolňuje nateklé sliznice a pomáhá odkašlávat, což z něj činí vynikající prostředek proti kašli, infekcím dolních cest dýchacích a bronchiálnímu astmatu. Dá se použít i ke snižování horečky, protože působí pocení. Česnek také zlepšuje zažívání, stimuluje vylučování trávicích šťáv a pohyb potravy ve střevech - pomáhá tedy i při nadýmání. Dokáže předcházet srdečním chorobám – například snižuje shlukování krevních destiček jejich přilnavost ke stěnám cév, takže brání tvorbě trombů, které jsou příčinou srdečních příhod. Česnek rovněž rozpouští bílkoviny vytvářející krevní sraženiny, což může ovlivnit tvorbu usazenin. Antiseptické účinky čistí i játra.  

Co dělat, aby z nás česnek nebyl cítit?
  • můžeme rozkousat pár kávových zrnek, nebo požvýkat lžičku mleté kávy
  • nebo můžeme rozžvýkat čerstvou petrželovou nať
  • aroma česneku neutralizuje i žvýkání listů máty
  • anebo sníst jablko.

Použití česneku v lidovém léčitelství:

Kašel, rýma, bolesti v krku, chřipka:
  • několik stroužků česneku rozdrtíme, smícháme s medem a necháme louhovat nejméně 3 hodiny. Užívá se po čajových lžičkách několikrát během dne.
  • 4 stroužky česneku a 1 cibuli rozmixujeme v 2dl mléka (nebo kefíru, acidofilného mléka), přidáme 2 lžičky medu, užíváme 2x denně (pro silné nátury :-), chuťově nepříjemné, ale účinné)
  •  Do hrnku mléka rozdrtíme 10 stroužků česneku, povaříme 5 minut, osladíme medem a užíváme každou hodinu po lžičce.
Proti vysokému tlaku, ke snížení cholesterolu a na žaludeční potíže:
  • 3 paličky česneku rozdrtíme a smícháme se šťávou ze 3 citrónů. Zalijeme litrem převařené vychladlé vody, necháme přes noc vyluhovat. Druhý den přecedíme, přidáme 3 lžíce medu a užíváme každé ráno a večer jednu polévkovou lžíci. 
Bolavé klouby, svaly, kousnutí nebo bodnutí hmyzem, revmatismus:
  • paličku česneku rozdrtíme a smícháme se 100 ml teplého olivového oleje. Necháme louhovat alespoň čtvrt hodiny, přecedíme a hotovým česnekovým olejem potíráme bolavá místa. Česnekový olej se dá kapat i do ucha, kde ulevuje od bolesti, nebo vtírat do prsou při kašli a bronchitidě. 
Opary, bradavice a mykózy:
  • stroužek česneku rozdrtíme a smícháme se dvěma lžícemi jablečného octa. Necháme alespoň 15 minut louhovat, přecedíme a vzniklým roztokem potíráme postižené místo 4x denně. 
  • oloupaný stroužek česneku rozdrtíme, přiložíme na postižené místo, zavážeme a necháme působit několik hodin.
Bolavé zuby:
  • několik stroužků oloupaného česneku opečeme na mírném ohni, rozmačkáme a ještě horké (co kdo snese) přiložíme na tvář. Necháme působit do zchladnutí. 

     

 


Další fotografie


RECEPTY

Domácí nanuk Míša

Postup: Tvaroh ušleháme se zakysanou smetanou, osladíme 2 lžícemi moučkového cukru a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Lašská jizba

Vesnice Sedliště na Frýdecko-místecku zve k návštěvě stylové restaurace Lašská...