19. 3. 2024   |   svátek má Josef
 

Levandule

Tisk
Autor: Daniela
02. 10. 2016 16:32

Levandule lékařská Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech zvláštnosti již proto, že u nás ve volné přírodě neroste. Má ráda slunce, ale snese i lehké mrazíky. Jejím pěstováním je proslulá oblast v jihovýchodní Francii nesoucí název Provence. Pro svou krásu a využití je i u nás stále častěji vysazována v zahradách a parcích.

Kvete od července do srpna. Lehce fialové květy se stříhají těsně před rozkvětem. Listy levandule se sklízejí po celou sezónu. Levandulové snítky se vkládají mezi oblečení v šatníku. Odpuzuje šatní moly a navíc oblečení nádherně provoní. Hojně se využívá v kosmetickém i farmaceutickém průmyslu.

Její blahodárné působení na pokožku je známé už od pradávna. Nejčastěji se přidává do vonných olejů a parfémů. Najdeme ji ale také v šampónech, pěnách do koupele a pleťových krémech. Používá se na výrobu mýdel. Pleťová voda s levandulí pokožku důkladně pročistí a zároveň uklidňuje jakékoli podráždění. Levandulová vůně snadno navozuje příjemnou atmosféru a přivolává spánek.


Účinky rostliny:
- Z její velmi široké škály uplatnění slouží dnes v první řadě jako uklidňující prostředek při obtížích nervového původu.
- Čaj z levandule pomáhá při nespavosti, nervové slabosti, návalech krve a bolestech hlavy.
- Poradí si i s takovými nepříjemnostmi, jako jsou nezastavitelná třesavka, migréna a hysterické stavy.
- Další osvědčené použití levandule je při astmatu, žaludečních kolikách a nadměrné plynatosti. Bylina je dobrá i na játra a žlučník.
- Inhalace levandulové silice urychluje léčení katarů (zánětů) průdušek (bronchitidy), chřipky, angíny a bronchitidy.
- Silný odvar nebo tinktura slouží jako kloktadlo, čistí drobné vřídky ústní dutině, uvolňuje ochrnutí jazyka a zajíkání.
- Důležité uplatnění nachází levandule při vnějším použití, kde je nejlepší ve formě levandulového oleje. Natírání bolavých míst levandulovým olejem překvapivě pomáhá při revmatismu, po úrazech, při vykloubeních, natržených svalech, bolestech a zánětech nervů.
- Olej léčí i vředy, infikované rány a povrchové záněty.
- Levandulová koupel s přidáním rozmarýnu zlepšuje krevní oběh a celkově oživuje organismus dospělých i dětí.
- Levandule má i ochranný účinek při aplikaci na kůži. V době morových epidemií se věřilo, že při mytí rukou ve vodě s levandulí se lidé vyhnou nákaze. Pravdou je, že látky obsažené v levanduli ochraňují kůži před přílišným rozmnožením škodlivých mikroorganismů.

Levandule se může v pytlíku s kozlíkem, tymiánem a chmelem a položit pytlík vedle polštáře pro dobrý, klidný spánek. Levandulová droga nemá žádné nepříjemné účinky, ale v silných dávkách omamuje, proto při vnitřním užívání platí zásada, že se musí užívat s mírou (nesmí předávkovat).

Levanduli vždy skladujte na suchém a hlavně tmavém místě v dobře uzavřených obalech (ideálně tmavé uzavíratelné sklo, méně vhodný je plast).

Krása levandule nespočívá v jednotlivých rostlinách, ale v bohatém porostu, kdy sytě fialové květy zkrášlí každou skalku nebo okrasnou zahrádku a navíc příjemně voní. Levandule se u nás k léčebným účelům pěstuje, ale také se dováží, proto není problém bylinu koupit např. v lékárně. Hodně lidí v ČR má tento polokeř na zahrádce, kde mi na jednom místě pěkně roste i několik let. Sbírají se květy, hned jak rostlina začne kvést. Do koupelí se pak používá celou usušenou nať rostliny.

Další zajímavosti:
- Nálev z květů levandule si do koupele přidávali už staří Římané.
- Levandule je jednou ze složek provensálského koření.
- Nálev čaje připravený z čajové lžičky sušených květů uklidňuje nervy a provoní dech.
- Ostře chutnající mladé lístky levandule jsou součástí jihoevropské kuchyně. Přidávají se k masitým jídlům a rybám.
- Používá se na výrobu zmrzliny, která chutí připomíná med.
- Průměrně dorůstá výšky 50 až 60 centimetrů.
- Jméno levandule je odvozeno od slova umývat, což napovídá, že se rostlina ve starověku používala především do koupelí a pro kosmetické účely.


Levandulová koupel

2 hrsti čerstvých nebo 1 hrst sušených levandulových květů přelijeme 1,5l vroucí vody a necháme 20 minut louhovat. Čistý přeceděný nálev vlijeme do koupele. Doporučené trvání koupele je okolo 20 min. Výluhem si také můžete opláchnout vlasy po umytí. Účinkuje proti lupům a pomáhá při regeneraci mastných vlasů.

Levandulový olej:

Do 0,5-0,7 litru olivového oleje sypeme za stálého míchání čerstvé, nadrobno nasekané levandulové květy nebo drogu z lékárny, dokud nedostaneme homogenní, hustou, ale ještě tekutou směs. Dáme ji do vhodné nádoby a za občasného promíchání ji necháme stát na tmavém místě 6-8 týdnů. Přecedíme, ale scezené byliny ještě mírně zahřejeme a olej z nich vytlačíme. Olej vtíráme do pokožky po celém okolí bolavých míst. Při bolestech hlavy a při migréně ho vtíráme do pokožky na spáncích a na čele a zároveň užíváme několikrát denně 10 kapek na lžičce; olej zapijeme troškou teplého čaje. Při nervových bolestech kombinujeme masáž bolavých míst levandulovým olejem s vnitřním užíváním černého bezu.



RECEPTY

Falafel - karbanátky z cizrny

Postup: Cizrnu z plechovky přecedíme. Část cizrny rozmixujeme jen nahrubo, aby zůstaly... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak na to?

Především si musíme určit priority. Pokud se nedokážeme vzdát svého... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...