27. 4. 2024   |   svátek má Jaroslav
 

Levandule

Tisk
Autor: Daniela
02. 10. 2016 16:32

Levandule lékařská Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech zvláštnosti již proto, že u nás ve volné přírodě neroste. Má ráda slunce, ale snese i lehké mrazíky. Jejím pěstováním je proslulá oblast v jihovýchodní Francii nesoucí název Provence. Pro svou krásu a využití je i u nás stále častěji vysazována v zahradách a parcích.

Kvete od července do srpna. Lehce fialové květy se stříhají těsně před rozkvětem. Listy levandule se sklízejí po celou sezónu. Levandulové snítky se vkládají mezi oblečení v šatníku. Odpuzuje šatní moly a navíc oblečení nádherně provoní. Hojně se využívá v kosmetickém i farmaceutickém průmyslu.

Její blahodárné působení na pokožku je známé už od pradávna. Nejčastěji se přidává do vonných olejů a parfémů. Najdeme ji ale také v šampónech, pěnách do koupele a pleťových krémech. Používá se na výrobu mýdel. Pleťová voda s levandulí pokožku důkladně pročistí a zároveň uklidňuje jakékoli podráždění. Levandulová vůně snadno navozuje příjemnou atmosféru a přivolává spánek.


Účinky rostliny:
- Z její velmi široké škály uplatnění slouží dnes v první řadě jako uklidňující prostředek při obtížích nervového původu.
- Čaj z levandule pomáhá při nespavosti, nervové slabosti, návalech krve a bolestech hlavy.
- Poradí si i s takovými nepříjemnostmi, jako jsou nezastavitelná třesavka, migréna a hysterické stavy.
- Další osvědčené použití levandule je při astmatu, žaludečních kolikách a nadměrné plynatosti. Bylina je dobrá i na játra a žlučník.
- Inhalace levandulové silice urychluje léčení katarů (zánětů) průdušek (bronchitidy), chřipky, angíny a bronchitidy.
- Silný odvar nebo tinktura slouží jako kloktadlo, čistí drobné vřídky ústní dutině, uvolňuje ochrnutí jazyka a zajíkání.
- Důležité uplatnění nachází levandule při vnějším použití, kde je nejlepší ve formě levandulového oleje. Natírání bolavých míst levandulovým olejem překvapivě pomáhá při revmatismu, po úrazech, při vykloubeních, natržených svalech, bolestech a zánětech nervů.
- Olej léčí i vředy, infikované rány a povrchové záněty.
- Levandulová koupel s přidáním rozmarýnu zlepšuje krevní oběh a celkově oživuje organismus dospělých i dětí.
- Levandule má i ochranný účinek při aplikaci na kůži. V době morových epidemií se věřilo, že při mytí rukou ve vodě s levandulí se lidé vyhnou nákaze. Pravdou je, že látky obsažené v levanduli ochraňují kůži před přílišným rozmnožením škodlivých mikroorganismů.

Levandule se může v pytlíku s kozlíkem, tymiánem a chmelem a položit pytlík vedle polštáře pro dobrý, klidný spánek. Levandulová droga nemá žádné nepříjemné účinky, ale v silných dávkách omamuje, proto při vnitřním užívání platí zásada, že se musí užívat s mírou (nesmí předávkovat).

Levanduli vždy skladujte na suchém a hlavně tmavém místě v dobře uzavřených obalech (ideálně tmavé uzavíratelné sklo, méně vhodný je plast).

Krása levandule nespočívá v jednotlivých rostlinách, ale v bohatém porostu, kdy sytě fialové květy zkrášlí každou skalku nebo okrasnou zahrádku a navíc příjemně voní. Levandule se u nás k léčebným účelům pěstuje, ale také se dováží, proto není problém bylinu koupit např. v lékárně. Hodně lidí v ČR má tento polokeř na zahrádce, kde mi na jednom místě pěkně roste i několik let. Sbírají se květy, hned jak rostlina začne kvést. Do koupelí se pak používá celou usušenou nať rostliny.

Další zajímavosti:
- Nálev z květů levandule si do koupele přidávali už staří Římané.
- Levandule je jednou ze složek provensálského koření.
- Nálev čaje připravený z čajové lžičky sušených květů uklidňuje nervy a provoní dech.
- Ostře chutnající mladé lístky levandule jsou součástí jihoevropské kuchyně. Přidávají se k masitým jídlům a rybám.
- Používá se na výrobu zmrzliny, která chutí připomíná med.
- Průměrně dorůstá výšky 50 až 60 centimetrů.
- Jméno levandule je odvozeno od slova umývat, což napovídá, že se rostlina ve starověku používala především do koupelí a pro kosmetické účely.


Levandulová koupel

2 hrsti čerstvých nebo 1 hrst sušených levandulových květů přelijeme 1,5l vroucí vody a necháme 20 minut louhovat. Čistý přeceděný nálev vlijeme do koupele. Doporučené trvání koupele je okolo 20 min. Výluhem si také můžete opláchnout vlasy po umytí. Účinkuje proti lupům a pomáhá při regeneraci mastných vlasů.

Levandulový olej:

Do 0,5-0,7 litru olivového oleje sypeme za stálého míchání čerstvé, nadrobno nasekané levandulové květy nebo drogu z lékárny, dokud nedostaneme homogenní, hustou, ale ještě tekutou směs. Dáme ji do vhodné nádoby a za občasného promíchání ji necháme stát na tmavém místě 6-8 týdnů. Přecedíme, ale scezené byliny ještě mírně zahřejeme a olej z nich vytlačíme. Olej vtíráme do pokožky po celém okolí bolavých míst. Při bolestech hlavy a při migréně ho vtíráme do pokožky na spáncích a na čele a zároveň užíváme několikrát denně 10 kapek na lžičce; olej zapijeme troškou teplého čaje. Při nervových bolestech kombinujeme masáž bolavých míst levandulovým olejem s vnitřním užíváním černého bezu.



RECEPTY

Krůtí nudličky v kari omáčce

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké nudličky a orestujeme na oleji. Osolíme,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

Králova vila

Naším cílem je věnovat se vám s maximálním úsilím a pokusit se vám splnit...