25. 4. 2024   |   svátek má Marek
 

Cibule › Cibule

Tisk
Autor: Mamut :-)
19. 03. 2016 10:17

     Štiplavá panenka se stovkou sukýnek. Tak cibuli označuje lidová moudrost. Nicméně cibule si právem zaslouží být na prvních místech v žebříčcích použití v každé kuchyni . Vzhledem ke svým účinkům není divu, že už naší předkové hleděli na cibuli jako na zázrak a lék proti „všem“ nemocem.

Trocha historie:

     Pravlastí cibule je pravděpodobně Asie. O jejím užití se dozvídáme např. z hliněných tabulek Sumerů, zmiňuje se o ní Bible, staroegyptské papyry i učené knihy starověké Indie a Číny, a to v souvislostech s jejími léčebnými účinky. Kromě soli byla jedním z prvních koření lidových vrstev. Staří Egypťané zbožštili cibuli jako všelék a symbol vitality.. Používala se při náboženských obřadech a při léčení už kolem roku 4000 před naším letopočtem. Ve středověku sloužila jako prevence proti různým epidemiím,  například proti choleře nebo moru. Za II. světové války se používala jako antiseptikum na rány. Rozříznutá cibule se umisťovala v pokoji, kde leželi nemocní, protože její antiseptické vlastnosti čistily vzduch.

Cibule - užití:

     Tradičně se lidé spoléhali na cibuli  jako na prostředek k čištění krve, k podpoře srdce, krevního oběhu,  používali ji proti nákazám dýchacích cest, trávicího traktu i močového ústrojí. Cibule obsahuje allicin – což je látka se silným antibiotickým účinkem. Cibule snižuje LDL cholesterol a pomáhá tak chránit srdce proti záchvatům, zamezuje kornatění cév i vytváření sraženin a podporuje pružnost cévních stěn. Pomáhá proti nechutenství, arterioskleróze, při potížích se zažíváním, vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu, sirnaté sloučeniny působí bakteriostaticky a obsažené flavonoidy a fytoncidy protizánětlivě. Výzkumy potvrdily, že je schopna bojovat s mnoha bakteriemi, včetně salmonely. Syrová i vařená cibule snižuje i hladinu cukru v krvi, pomáhá tudíž i při cukrovce. Štiplavost cibule zrychluje krevní oběh a působí pocení, čímž pomáhá snižovat horečku a vypotit rýmy a chřipky. Vynikajicí je také na bolest v krku, záněty nosní sliznice, na rýmu, katary, záněty dutin a při kašli a bronchitidě rozpouští hleny a usnadňuje vykašlávání. Působí i jako diuretikum, je tudíž vhodná užívat při zadržování vody v těle, při močových kamenech, artritidě a dně. Výzkumy také ukázaly použití sloučeniny síry v cibuli jako protirakovinného léku. A v neposlední řadě má cibule i afrodiziakální účinky, jelikož stimuluje libido a zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů. Zevně se cibule užívá při poranění, například při bodnutí hmyzem, na spáleniny, říznutí, nežity, abscesy a také při kousnutí zvířetem.

     Cibule obsahuje množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou (acidum folicum, vitamin B9), ale i jiné vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síru, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód.

     Při krájení cibule se uvolňují dráždivé slzotvorné látky (propathial S -oxid). Abychom zamezili slzení, namočíme nůž před krájením do studené vody, při krájení většího množství si během krájení umýváme studenou vodou i ruce. Pomáhá také nadechovat se během krájení mimo krájecí zónu a používat ostrý nůž.

Rozkrojenou cibuli nikdy nenecháváme do druhého dne, po 12 hodinách se z nakrojené cibule uvolňují jedovaté toxiny.

     Cibule je prostě, jak už říkali naši předci, zázrak v každé kuchyni.

A jak na ni?

Cibulový sirup (při kašli, chrapotu, zahlenění a zánětech dýchacích cest, pro podporu trávení):

     Cibuli nakrájíme na tenké plátky nebo na kostičky, zasypeme 2-3 lžícemi krystalového cukru. Cibule po chvíli pustí šťávu, kterou podáváme několikrát denně 2 – 4 lžičky. Cibulový sirup děláme denně čerstvý, nakrájená cibule nesmí stát déle než 12 hodin, jelikož po takovéto době se z ní vylučují toxiny.

     Druhá varianta sirupu –  velkou cibuli rozmixujeme, necháme pustit šťávu, přecedíme přes plátýnko (nebo ji odšťavíme v odšťavňovači)  a smícháme se 2 lžícemi medu. Užíváme denně každou hodinu až dvě lžičku do vymizení příznaků nemoci.

Cibulový čaj:

     Dvě větší cibule pokrájíme nadrobno, zalijeme půl litrem studené vody, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 10 – 15 minut. Cibulový vývar přecedíme, osladíme medem  nebo cukrem.  Do cibulového odvaru můžeme pro ochucení také přidat skořici a hřebíček, dáváme na začátku varu, nebo do hotového odvaru můžeme přidat lžičku nastrouhaného zázvoru a citronovou šťávu. Používá se stejně jako cibulový sirup, při nachlazeních, katarech, zánětech dýchacích cest, kašlích a zahlenění.

Cibule proti bolení v krku a angíně:

     Cibuli najemno nakrájíme, přidáme jemně nastrouhaný křen a med (vše stejné množství), zalijeme vodou jen tak, aby byla směs potopená a svaříme. Podáváme několikrát denně při bolestech v krku.

     Druhá možnost je vařit 2 nakrájené cibule s 2 lžícemi anýzu asi 10 minut, vzniklou hmotu naneseme teplou  na gázu a přiložíme na krk, necháme působit co nejdéle. Kůru provádíme jednou denně do vymizení potíží.

Cibulové víno:

     Nadrobno nakrájíme tři středně velké cibule, zalijeme litrem bílého vína, přidáme pět lžic medu, uzavřeme a necháme několik dní louhovat. Poté přecedíme a užíváme 3 x denně lžíci jako prevenci.

Cibule na bolest kloubů:

     Cibuli nastrouháme najemno, přidáme půl lžičky kurkumy a půl lžičky kari, smícháme a vzniklou pastou potíráme bolavé klouby nebo při svalových křečích.

Cibule při rýmě a onemocnění nosních dutin:

     Cibuli nakrájíme a vdechujeme její čerstvé výpary – ano, štípe to a budeme slzet, nicméně štiplavé látky pomohou při ničení mikroorganismů, které nám v dutinách dělají paseku.

Vnější užití cibule:

Při bodnutí a štípnutí hmyzem přiložíme na postižené místo rozkrojenou cibuli  - zmírní se otok, zamezí svědění a zčervenání.

Bradavice – bradavice dvakrát denně potíráme čistou cibulovou šťávou, nebo cibuli rozmixujeme na pastu a potíráme vzniklou hmotou. Potíráme do vyléčení. Při dlouhodobějším používání je však nutné být opatrnější, dlouhodobé přikládání cibule může citlivějším jedincům způsobovat podráždění kůže, v případě možné alergické reakce je nutné kůru vysadit.

Bolesti ucha – cibule se používá ve formě šťávy i jako kapky při bolestech uší.

Bolesti zubů – cibulová šťáva na vatičce ulevuje i od bolesti zubů.

Bolesti hlavy a migrény – strouhaná cibule se zabalí do plátýnka a přiloží na hlavu, zároveň se tím i inhaluje a snižuje bolesti hlavy.

Cibule na kuří oka:

Velkou cibuli vcelku naložíme do 4% octa, necháme odležet jeden den. Poté odlupujeme vrstvy, vždy jeden přiložíme na kuří oko a ovážeme gázou. Necháme působit a opakujeme třikrát denně, po několika dnech kuří oko odloupneme.

 

A ještě pár babských rad:

-          kožené boty přetřete rozkrojenou cibulí a přeleštěte suchým hadříkem

-          zrezivělé příbory vyčistíte tím, že je zapíchnete do rozkrojené cibule a necháte působit, pak vyčistíte hadříkem

-          u domácích mazlíčků působí cibule odpudivě, tudíž pokud chcete, aby se zvíře vyhýbalo nějakému konkrétnímu místu, nasypejte tam pár plátků cibule, nechejte pár dní a odstraňte, podle potřeby opakujte.

Cibule je prostě právem královnou v našich kuchyních.

 

 

 

 

 

 

 

 



RECEPTY

Domácí pochoutkový salát

Postup: Salám nastrouháme nahrubo, malou cibuli nebo jen čtvrt větší, a sterilované... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

U Coufalů

Jsme známí hlavně stálou nabídkou tvarůžkových specialit. Naše restaurace je...