28. 2. 2020   |   svátek má Lumír
 

Mrkvový dort

Název Množství a jednotka
mrkev 240 g
mleté ořechy 240 g
moučkový cukr 240 g
vejce 6 ks
strouhanka 35 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)


Už jste zkoušeli mrkvový dort? Je nádherně vláčný, oproti klasickému dortu odlehčený a chuťově je naprosto úžasný.



Postup
Mrkev očistíme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle (hvězdičky) nebo rozmixujeme. Ořechy pomeleme. V míse utřeme cukr se žloutky, postupně přidáme 4 lžíce vroucí vody. Utřeme vařečkou nebo můžeme šlehat na pomalé otáčky šlehačem. Přidáme pomleté ořechy, nastrouhanou mrkev, strouhanku promíchanou s práškem do pečiva, skořici, 3 lžíce rumu a zahustíme 50g polohrubé mouky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 40 - 45 minut. Dort necháme chvíli odpočinout a opatrně jej vyklopíme na prkýnko (talíř). Necháme úplně vychladnout. Vychladlý dort prořízneme napůl, potřeme pikantní marmeládou (rybízová, višňová, jahodová,, brusinková), na marmeládu rozetřeme silnou vrstvu krému, přiklopíme a zbytkem krému potřeme boční strany dortu. Dort polijeme citrónovou polevou a necháme v lednici ztuhnout.

Krém:
Utřeme půlku změklého másla, přidáme 2 velké balení Lučiny (celkem 400 g), přidáme 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, šťávu z 1/2 citrónu a umícháme dohladka.

Citronová poleva:
Šťávu z jednoho menšího citrónu vymícháme s 3 - 4 vrchovatými lžícemi moučkového cukru dohladka.

Tip:
- místo citronové polevy lze dort polít čokoládou, nebo potřít stejným krémem, jako je náplň uvnitř, v tom případě musíme zvětšit dávku krému o 1/3.
- místo Lučiny v originálním receptu je Philadelphia, nebo můžeme použít i Buko.
- boky dortu můžete posypat mletými oříšky nebo kokosem a povrch dortu ozdobit marcipánovými mrkvičkami, já to nedělám, protože mne tam cokoliv navíc mírně "ruší", takhle je ten dort úplně senzační.


Další fotografie
 


RECEPTY

Kuře na houbách

Postup: Hlívu ústřičnou nakrájíme na tenké proužky. V kastrůlku na lžíci oleje necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Telecí roláda s medvědím česnekem

Postup: Z telecí kýty pomocí ostrého nože vytvoříme plát - maso rozřízneme napříč, ale... zobrazit recept

RECEPTY

Pečený bůček

Postup: Bůček ze všech stran nasolíme a pořádně potřeme prolisovaným česnekem. Vložíme... zobrazit recept

RECEPTY

Kapusťačka

Postup: Suroviny1/2 menší hlávky kapustycca 1/4 kostky hovězího bujonusůlpepřlžička... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový sirup za studena

Postup: Rybíz odstopkujeme, omyjeme, dáme do uzaviratelné nádoby, rybíz trochu... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

Pod Radničním kolem

V samém historickém centru jihomoravské metropole nabízíme posezenív tradičním...