21. 6. 2024   |   svátek má Alois
 

Mrkvový dort

Název Množství a jednotka
mrkev 240 g
mleté ořechy 240 g
moučkový cukr 240 g
vejce 6 ks
strouhanka 35 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)


Už jste zkoušeli mrkvový dort? Je nádherně vláčný, oproti klasickému dortu odlehčený a chuťově je naprosto úžasný.



Postup
Mrkev očistíme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle (hvězdičky) nebo rozmixujeme. Ořechy pomeleme. V míse utřeme cukr se žloutky, postupně přidáme 4 lžíce vroucí vody. Utřeme vařečkou nebo můžeme šlehat na pomalé otáčky šlehačem. Přidáme pomleté ořechy, nastrouhanou mrkev, strouhanku promíchanou s práškem do pečiva, skořici, 3 lžíce rumu a zahustíme 50g polohrubé mouky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 40 - 45 minut. Dort necháme chvíli odpočinout a opatrně jej vyklopíme na prkýnko (talíř). Necháme úplně vychladnout. Vychladlý dort prořízneme napůl, potřeme pikantní marmeládou (rybízová, višňová, jahodová,, brusinková), na marmeládu rozetřeme silnou vrstvu krému, přiklopíme a zbytkem krému potřeme boční strany dortu. Dort polijeme citrónovou polevou a necháme v lednici ztuhnout.

Krém:
Utřeme půlku změklého másla, přidáme 2 velké balení Lučiny (celkem 400 g), přidáme 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, šťávu z 1/2 citrónu a umícháme dohladka.

Citronová poleva:
Šťávu z jednoho menšího citrónu vymícháme s 3 - 4 vrchovatými lžícemi moučkového cukru dohladka.

Tip:
- místo citronové polevy lze dort polít čokoládou, nebo potřít stejným krémem, jako je náplň uvnitř, v tom případě musíme zvětšit dávku krému o 1/3.
- místo Lučiny v originálním receptu je Philadelphia, nebo můžeme použít i Buko.
- boky dortu můžete posypat mletými oříšky nebo kokosem a povrch dortu ozdobit marcipánovými mrkvičkami, já to nedělám, protože mne tam cokoliv navíc mírně "ruší", takhle je ten dort úplně senzační.


Další fotografie
 


RECEPTY

Rebarborový koláč

Postup: Utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva,... zobrazit recept

RECEPTY

Vajíčková pomazánka s hořčicí

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vychladnout ve studené vodě. V misce utřeme... zobrazit recept

RECEPTY

Pizza na plechu

Postup: na těsto:1/2 kg hl. mouky1 lžička soli1/2 deci oleje2 žloutkykvásek:1/4 l... zobrazit recept

RECEPTY

Mamutí vepřová kýta v hlívové peřince

Postup: Vepřovou kýtu (může být i pěkná krkovička) naklepu, naříznu na okrajích, aby se... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolový salát

Postup: Plechovku červených fazolí scedíme a smícháme s kukuřicí, nahrubo nastrouhaným... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...