22. 5. 2024   |   svátek má Emil
 

Rybízový sirup za studena

Název Množství a jednotka
červený rybíz 1 kg
cukr krystal 1 kg
studená voda 3/4 l
kyselina sorbová 2 g

Příprava:
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Rybíz odstopkujeme, omyjeme, dáme do uzaviratelné nádoby, rybíz trochu rozmačkáme a zalijeme 3/4l převařené horké vody (zchladlé asi na 70 - 80°). Uzavřeme a po zchladnutí necháme do druhého dne v lednici. Druhý den rybíz přecedíme přes hustou gázu nebo plátýnko, směs v plátýnku promačkáme jen zlehka, aby v sirupu nebyla žádná dužina (sirup by se kazil). Přidáme kilo krystalového cukru, promícháme, až se rozpustí, opět uzavřeme a dáme na dalších 24 hodin do lednice. Třetí den přidáme špetku kyseliny sorbové - na litr šťávy 2g kyseliny sorbové, promícháme, aby se rozpustily případné poslední zbytky cukru, přelijeme do lahví a uzavřeme.
Recept je uveden z 1 kg rybízu a 1 kg cukru pro lepší počítání.
Rybíz můžeme použít červený, černý i bílý.


 


RECEPTY

Cuketové placičky

Postup: Cukety dobře umyjeme kartáčkem ve studené vodě, odkrojíme konce a nastrouháme... zobrazit recept

RECEPTY

Lososová pěna

Postup: Třetinu skleničky solené tresky rozmixujeme s majonézou. Není třeba nijak... zobrazit recept

RECEPTY

Makovec s jablkovou polevou

Postup: Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, cukr, mléko, olej, mletý mák, vejce,... zobrazit recept

RECEPTY

Columbovo chilli con carne - nejlepší

Postup: Cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme na oleji. Jakmile mírně zrůžoví,... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarožník 2.

Postup: Máslo roztopíme, smícháme cukr, žloutky, tvaroh, máslo a krupičku s práškem do... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Skořice

Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...