5. 5. 2024   |   svátek má Klaudie, Květnové...
 

Rybízový sirup za studena

Název Množství a jednotka
červený rybíz 1 kg
cukr krystal 1 kg
studená voda 3/4 l
kyselina sorbová 2 g

Příprava:
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Rybíz odstopkujeme, omyjeme, dáme do uzaviratelné nádoby, rybíz trochu rozmačkáme a zalijeme 3/4l převařené horké vody (zchladlé asi na 70 - 80°). Uzavřeme a po zchladnutí necháme do druhého dne v lednici. Druhý den rybíz přecedíme přes hustou gázu nebo plátýnko, směs v plátýnku promačkáme jen zlehka, aby v sirupu nebyla žádná dužina (sirup by se kazil). Přidáme kilo krystalového cukru, promícháme, až se rozpustí, opět uzavřeme a dáme na dalších 24 hodin do lednice. Třetí den přidáme špetku kyseliny sorbové - na litr šťávy 2g kyseliny sorbové, promícháme, aby se rozpustily případné poslední zbytky cukru, přelijeme do lahví a uzavřeme.
Recept je uveden z 1 kg rybízu a 1 kg cukru pro lepší počítání.
Rybíz můžeme použít červený, černý i bílý.


 


RECEPTY

Hovězí vývar

Postup: Maso a kosti omyjeme, vložíme do 1,5l studené vody, osolíme, přidáme oloupanou... zobrazit recept

RECEPTY

Jogurt s jahodami

Postup: Jahody nakrájíme na kousky a smícháme s bílým smetanovým jogurtem. Můžeme... zobrazit recept

RECEPTY

Dort "medvídek"

Postup: Žloutky ušleháme - můžeme vařečkou nebo ve šlehači, postupně za stálého šlehání... zobrazit recept

RECEPTY

Krkovička na kapustičkách

Postup: Vepřovou krkovičku prošpikujeme slaninou, ze všech stran osolíme, potřeme... zobrazit recept

RECEPTY

Linecké cukroví

Postup: Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

U Zlatých ručiček

Věnujeme se především domácí české kuchyni. Nakupujeme pouze od předních...