18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Zapomenuté heslo › Rybízový sirup za studena

Název Množství a jednotka
červený rybíz 1 kg
cukr krystal 1 kg
studená voda 3/4 l
kyselina sorbová 2 g

Příprava:
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Rybíz odstopkujeme, omyjeme, dáme do uzaviratelné nádoby, rybíz trochu rozmačkáme a zalijeme 3/4l převařené horké vody (zchladlé asi na 70 - 80°). Uzavřeme a po zchladnutí necháme do druhého dne v lednici. Druhý den rybíz přecedíme přes hustou gázu nebo plátýnko, směs v plátýnku promačkáme jen zlehka, aby v sirupu nebyla žádná dužina (sirup by se kazil). Přidáme kilo krystalového cukru, promícháme, až se rozpustí, opět uzavřeme a dáme na dalších 24 hodin do lednice. Třetí den přidáme špetku kyseliny sorbové - na litr šťávy 2g kyseliny sorbové, promícháme, aby se rozpustily případné poslední zbytky cukru, přelijeme do lahví a uzavřeme.
Recept je uveden z 1 kg rybízu a 1 kg cukru pro lepší počítání.
Rybíz můžeme použít červený, černý i bílý.


 


RECEPTY

Zelí z červené řepy

Postup: Červenou řepu oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle (malé... zobrazit recept

RECEPTY

Paštika z drůbežích jater

Postup: Játra očistíme od blanek, omyjeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme... zobrazit recept

RECEPTY

Bramborová omeleta

Postup: Předem uvařené brambory, nebo když nám zbydou od oběda, nakrájíme na tenké... zobrazit recept

RECEPTY

Pečené kuře

Postup: Kuře ze všech stran i zevnitř osolíme a na několika místech prošpikujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Kokosová roláda

Postup: S dostatečným předstihem si vytáhneme z lednice máslo. Připravíme si dvě... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova se nachází v Moravskoslezských Beskydech na úpatí...