30. 1. 2023   |   svátek má Robin
 

Linecké cukroví

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 210 g
máslo 140 g
moučkový cukr 70 g
vejce 1 ks

cukroví
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)


Základní recept na linecké cukroví. Linecké se řídí jednoduchým pravidlem 3:2:1 + 1, tzn. 3 díly mouky, 2 díly másla, 1 díl cukru a 1 vejce.




Postup
Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vajíčko a lehce jej zapracujeme (příborákem, lžící, nožem) tak, aby vajíčko nestékalo. Přidáme nakrájené máslo a zpracujeme těsto. Pokud je těsto hodně měkké a lepivé, dáme jej na trošku pomoučený talířek, zakryjeme mikroténovou fólií a necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme plát o tloušťce cca 2 mm, vykrajujeme tvary (kolečka, srdíčka), do poloviny z nich vykrojíme ještě malý otvor. Upečeme při teplotě 170° do světle růžova. Vychladlé slepujeme marmeládou - rybízovou, višňovou, malinovou nebo lineckou, vždy plné kolečko spojíme s kolečkem s dírkou. Pocukrujeme a uložíme do chladu.

Tipy mamuta:
- všechny těsta na cukroví zpracovávám z másla rovnou vytaženým z ledničky, těsto se tak nelepí na ruce a těsta, která se nemusí nechat odležet (např. kvůli přidanému koření) se můžou ihned dále zpracovávat - vykrajovat nebo např. tvarovat rohlíčky.
- cukroví pocukrujeme ihned po naplnění - cukr se vsákne do marmelády, která je ještě "mokrá", a cukroví samotné zůstane pěkně pocukrováno, pokud bychom cukrovali až před podáváním, marmeláda už je zaschlá a cukr zůstane i na povrchu vykrojeného středu.
- do těsta můžeme přidat nastrouhanou citronovou kůru ze 1/4 citrónu, někdo to má u lineckého rád, jiný ne :-).
- veškeré cukroví peču z másla, těsto se pak nedrobí a chuťově je mnohem lepší než z ostatních tuků

Toto je základní recept na linecké cukroví. Linecké je nejuniverzálnější cukroví, můžeme ho plnit marmeládou, krémem - např. vanilkovým, kakaovým, kávovým, pomerančovým, malinovým, ořechovým, zdobit čokoládou nebo jinými polevami, těsto samotné můžeme ochutit kakaem, skořicí, kávou, oříšky, kokosem, linecké se vtlačuje do formiček a dělají se z něj košíčky, na linecké kolečka můžeme nanést pusinkovou hmotu, variací na linecké je nekonečné množství a záleží jen na naší fantazii, co z něj vyrobíme :-).
Pokud přidáváme do těsta mleté oříšky, kokos nebo např. mandle, musíme ubrat mouky do takové váhy, aby bylo zachováno pravidlo 3:2:1, tzn. že mouku smícháme s mletými oříšky nebo mandlemi tak, aby dohromady bylo v tomto případě 210 g, a mouky by měly být 2/3 - takže 140 g mouky a 70 g ořechů (mandlí, kokosu apod.).






 


RECEPTY

Těstoviny s brokolicí a sýrem

Postup: Brokolici si uvaříme v osolené vodě asi 5 minut. Scedíme a propláchneme... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety aglio e olio s krevetami

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Mražené malé krevetky spaříme v cedníku vroucí... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechová prkýnka

Postup: Smícháme všechny suroviny v těsto (ořechy dávám jaké zrovna mám, lískáče, někdy... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehenní řízky s tuřínem a batáty

Postup: Kuřecí stehenní řízky omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a opepříme.... zobrazit recept

RECEPTY

Falešný tatarák z brambor

Postup: Brambory uvaříme v osolené vodě, nebo použijeme zbytek brambor od oběda.... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Hotel Singer

Stylová restaurace Hotelu SingerO hosty pečuje tým zkušených profesionálů,...