14. 10. 2019   |   svátek má Agáta
 

Linecké cukroví

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 210 g
máslo 140 g
moučkový cukr 70 g
vejce 1 ks

cukroví
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)


Základní recept na linecké cukroví. Linecké se řídí jednoduchým pravidlem 3:2:1 + 1, tzn. 3 díly mouky, 2 díly másla, 1 díl cukru a 1 vejce.




Postup
Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vajíčko a lehce jej zapracujeme (příborákem, lžící, nožem) tak, aby vajíčko nestékalo. Přidáme nakrájené máslo a zpracujeme těsto. Pokud je těsto hodně měkké a lepivé, dáme jej na trošku pomoučený talířek, zakryjeme mikroténovou fólií a necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme plát o tloušťce cca 2 mm, vykrajujeme tvary (kolečka, srdíčka), do poloviny z nich vykrojíme ještě malý otvor. Upečeme při teplotě 170° do světle růžova. Vychladlé slepujeme marmeládou - rybízovou, višňovou, malinovou nebo lineckou, vždy plné kolečko spojíme s kolečkem s dírkou. Pocukrujeme a uložíme do chladu.

Tipy mamuta:
- všechny těsta na cukroví zpracovávám z másla rovnou vytaženým z ledničky, těsto se tak nelepí na ruce a těsta, která se nemusí nechat odležet (např. kvůli přidanému koření) se můžou ihned dále zpracovávat - vykrajovat nebo např. tvarovat rohlíčky.
- cukroví pocukrujeme ihned po naplnění - cukr se vsákne do marmelády, která je ještě "mokrá", a cukroví samotné zůstane pěkně pocukrováno, pokud bychom cukrovali až před podáváním, marmeláda už je zaschlá a cukr zůstane i na povrchu vykrojeného středu.
- do těsta můžeme přidat nastrouhanou citronovou kůru ze 1/4 citrónu, někdo to má u lineckého rád, jiný ne :-).
- veškeré cukroví peču z másla, těsto se pak nedrobí a chuťově je mnohem lepší než z ostatních tuků

Toto je základní recept na linecké cukroví. Linecké je nejuniverzálnější cukroví, můžeme ho plnit marmeládou, krémem - např. vanilkovým, kakaovým, kávovým, pomerančovým, malinovým, ořechovým, zdobit čokoládou nebo jinými polevami, těsto samotné můžeme ochutit kakaem, skořicí, kávou, oříšky, kokosem, linecké se vtlačuje do formiček a dělají se z něj košíčky, na linecké kolečka můžeme nanést pusinkovou hmotu, variací na linecké je nekonečné množství a záleží jen na naší fantazii, co z něj vyrobíme :-).
Pokud přidáváme do těsta mleté oříšky, kokos nebo např. mandle, musíme ubrat mouky do takové váhy, aby bylo zachováno pravidlo 3:2:1, tzn. že mouku smícháme s mletými oříšky nebo mandlemi tak, aby dohromady bylo v tomto případě 210 g, a mouky by měly být 2/3 - takže 140 g mouky a 70 g ořechů (mandlí, kokosu apod.).






 


RECEPTY

Couračka

Postup: Kysané zelí pokrájíme na menší kousky a i s lákem zalijeme 1,5l studené vody,... zobrazit recept

RECEPTY

Houbová polévka

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na lžíci sádla asi 10 minut.... zobrazit recept

RECEPTY

Minipizzy z lilku

Postup: Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, posolíme a necháme půl hodiny vypotit.... zobrazit recept

RECEPTY

Jogurtový dezert s meruňkami

Postup: Jogurty smícháme se zakysanou smetanou, lžící moučkového cukru a s ušlehanou... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí salát

Postup: Kyselé rybičky vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do mísy a přidáme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Singer

Citlivě a vkusně zrekonstruovaný Hotel Singer naleznete v klidné obci Ludvíkov...