27. 7. 2024   |   svátek má Věroslav
 

Hruškový koláč s oříšky a tajemstvím

Název Množství a jednotka
hrušky 4-5 ks
polohrubá mouka 250 g
ovesné vločky 70 g
vejce 3 ks
moučkový cukr 260 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 40 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)


Nemohla jsem najít luxusní hruškový koláč, tak jsem ho musela vymyslet :-).



Postup
Oloupeme dvě větší hrušky a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokapeme šťávou z citrónu a promícháme, aby hrušky nezhnědly. V míse utřeme cukr se žloutky, přidáme postupně mléko, polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vločkami, přidáme nastrouhané hrušky (vodu z nich slijeme, těsto by bylo moc řídké) a lehce vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků. Těsto je hotové, nachystáme si přísady na zdobení:
Zbylé dvě neoloupané hrušky rozkrojíme napůl, odstraníme jádřince a stopky a nakrájíme na tenké plátky. Opět pokapeme citronovou šťávou.
V jiné misce si připravíme drobenku z tří lžic hladké mouky, dvou lžic moučkového cukru a 25g másla.
Připravíme si i oříšky - buďto je lehce projedeme v robotu, nebo nahrubo nasekáme nožem.
Broskvovou marmeládu zředíme vroucí vodou tak, aby byla tekutější (cca dvě lžíce vody - nebo kdo chce dá místo vody rum). Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a uhladíme stěrkou. Lžící v proužcích naneseme marmeládu a hranou stěrky nebo příborovým nožem ji "vtlačíme" do těsta. Na povrch nasypeme rozdrcené oříšky, poklademe připravenými plátky hrušek, posypeme skořicovým cukrem a nakonec drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° asi 35 minut dorůžova.

Tip:
Vločky dávat nemusíme, v tom případě přidáme místo vloček polohrubou mouku. A marmeládu můžeme dát jakoukoliv :-).


Další fotografie
 


RECEPTY

Pangasius s citronovou trávou

Postup: Oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky a rozložíme do máslem vymazaného... zobrazit recept

RECEPTY

Dračí stehna

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Do větší mísy si připravíme marinádu. Olej,... zobrazit recept

RECEPTY

Kančí maso na myrtě po korsicku

Postup: Kančí maso - nejlépe z mladého kusu - nakrájíme na plátky (nenaklepáváme).... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí prsa plněná špenátem a ricottou

Postup: Na lžíci másla necháme zpěnit najemno nasekaný česnek, přidáme baby špenát a... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře na paprice

Postup: Kuře - můžeme použít celé naporcované kuře, kuřecí stehna, čtvrtky nebo... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

RESTAURACE

U Strakatého koně

Ke stravování můžete využít naši stylovou nekuřáckou restauraci. Naše kuchyně...