7. 5. 2024   |   svátek má Stanislav
 

Linecké cukroví

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 210 g
máslo 140 g
moučkový cukr 70 g
vejce 1 ks

cukroví
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)


Základní recept na linecké cukroví. Linecké se řídí jednoduchým pravidlem 3:2:1 + 1, tzn. 3 díly mouky, 2 díly másla, 1 díl cukru a 1 vejce.




Postup
Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vajíčko a lehce jej zapracujeme (příborákem, lžící, nožem) tak, aby vajíčko nestékalo. Přidáme nakrájené máslo a zpracujeme těsto. Pokud je těsto hodně měkké a lepivé, dáme jej na trošku pomoučený talířek, zakryjeme mikroténovou fólií a necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme plát o tloušťce cca 2 mm, vykrajujeme tvary (kolečka, srdíčka), do poloviny z nich vykrojíme ještě malý otvor. Upečeme při teplotě 170° do světle růžova. Vychladlé slepujeme marmeládou - rybízovou, višňovou, malinovou nebo lineckou, vždy plné kolečko spojíme s kolečkem s dírkou. Pocukrujeme a uložíme do chladu.

Tipy mamuta:
- všechny těsta na cukroví zpracovávám z másla rovnou vytaženým z ledničky, těsto se tak nelepí na ruce a těsta, která se nemusí nechat odležet (např. kvůli přidanému koření) se můžou ihned dále zpracovávat - vykrajovat nebo např. tvarovat rohlíčky.
- cukroví pocukrujeme ihned po naplnění - cukr se vsákne do marmelády, která je ještě "mokrá", a cukroví samotné zůstane pěkně pocukrováno, pokud bychom cukrovali až před podáváním, marmeláda už je zaschlá a cukr zůstane i na povrchu vykrojeného středu.
- do těsta můžeme přidat nastrouhanou citronovou kůru ze 1/4 citrónu, někdo to má u lineckého rád, jiný ne :-).
- veškeré cukroví peču z másla, těsto se pak nedrobí a chuťově je mnohem lepší než z ostatních tuků

Toto je základní recept na linecké cukroví. Linecké je nejuniverzálnější cukroví, můžeme ho plnit marmeládou, krémem - např. vanilkovým, kakaovým, kávovým, pomerančovým, malinovým, ořechovým, zdobit čokoládou nebo jinými polevami, těsto samotné můžeme ochutit kakaem, skořicí, kávou, oříšky, kokosem, linecké se vtlačuje do formiček a dělají se z něj košíčky, na linecké kolečka můžeme nanést pusinkovou hmotu, variací na linecké je nekonečné množství a záleží jen na naší fantazii, co z něj vyrobíme :-).
Pokud přidáváme do těsta mleté oříšky, kokos nebo např. mandle, musíme ubrat mouky do takové váhy, aby bylo zachováno pravidlo 3:2:1, tzn. že mouku smícháme s mletými oříšky nebo mandlemi tak, aby dohromady bylo v tomto případě 210 g, a mouky by měly být 2/3 - takže 140 g mouky a 70 g ořechů (mandlí, kokosu apod.).






 


RECEPTY

Bramborová omeleta

Postup: Předem uvařené brambory, nebo když nám zbydou od oběda, nakrájíme na tenké... zobrazit recept

RECEPTY

Mandlová kolečka

Postup: Mandle povaříme ve vroucí vodě cca minutu a ještě horké oloupeme. Když... zobrazit recept

RECEPTY

Želatinové bábovičky

Postup: Tvaroh vyšleháme s jogurtem a medem do pěny. Želatinový ztužovač za studena si... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehenní řízky s tuřínem a batáty

Postup: Kuřecí stehenní řízky omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a opepříme.... zobrazit recept

RECEPTY

Datlové kuličky

Postup: Datle zbavíme pecek, mandle spaříme a oloupeme. Ořechy a loupané mandle dáme do... zobrazit recept

SPOLEČENSKÁ ETIKETA
RESTAURACE

Černý Orel

Pivovar s restaurací a ubytováním.The New York Times zařadil Kroměříž a Pivovar...