Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání nachlazení, zimní prokřehlost, příznaky spojené s rýmou, překrvením sliznic i nedostatek energie. Skořice se odnepaměti používala při průjmech, revmatismu, ke snížení vysokého tlaku, ulevuje od bolestí břicha a při ženských potížích. Skořicová kůra je vysoce ceněným kořením už po celá tisíciletí a v některých obdobích byla cennější než zlato. O skořici je zmínka i v Bibli, ve starém Egyptě se používala při balzamování a v kouzelnictví. Do západní Evropy...
zobrazit článekŽloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se uchová déle čerstvý, když se celý ponoří do studené vody a dá do lednice. Vodu je nutno po dvou dnech vyměňovat. Sušenky: sušenky nebo suché vánoční cukroví se má správně uchovávat v plechových dózách a v chladu. Nepečené rolády, plněné cukroví, dorty apod: jasně že v ledničce, ale mělo by se zabalit do alobalu nebo...
zobrazit článekPovedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme. Můžeme také přidat lžičku medu. Omáčky z masa – přidáme studenou vodu rozmíchanou s troškou mouky nebo bramborové moučky, nastrouhaný syrový brambor, nesolený vývar, nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Můžeme rovněž v omáčce povařit chlebové kůrky nebo celý brambor, které pak vyjmeme. Zeleninové pokrmy – přidáme...
zobrazit článekV restauraci Tahle rubrika je tady pro ty, kteří by chtěli udržovat společenský kolorit, ale NEVĚDÍ kolikrát, jak na to. Komu je to fuk, bude mu to fuk, i když si ty pravidla přečte :-). Začneme v restauraci, protože restaurace u nás jsou asi největší bolest, co se týče dodržování alespoň základních společenských pravidel. Jde zde o běžnou návštěvu restaurace, nikoliv raut, společenskou událost, veledůležité obchodní jednání a jinou vyšší etiketu, tomu se...
zobrazit článekKdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek v potravinách, najít. Děláme to přece pro sebe. A v budoucnu nám to může ušetřit nemalé výdaje za léky :-). Pokud chcete zavírat oči před tím, co jíte, tento článek dále ani nečtěte. Obvykle to dělám takhle: Když přinesu domů potravinu, kouknu na seznam nebezpečných nebo škodlivých éček, a pokud je na obalu výrobku,...
zobrazit článekNapíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal, pomůže:- Vynechala jsem sladké pití – šťávy, džusy, slazené nápoje – tím jsem ušetřila cca 1880 kJ denně!!! Přitom doporučené snížení energetického příjmu je ze začátku maximálně o 2000kJ, postupně se může snižovat dále (asi po 500kJ/týden) - Psala jsem si nejprve týden poctivě, co sním a vypiju a jak se hýbu a nešvindlovala jsem, nedělala jsem nic jinak než dřív, kromě toho pití, první týden jsem prostě přestala pít sladké a...
zobrazit článekPředevším si musíme určit priority. Pokud se nedokážeme vzdát svého stravovacího návyku, budeme jíst a hýbat/nehýbat se jako doposud, pak budeme jen kňourat, že nám kila pomaloučku nenápadně přibývají, dívat se do zrcadla každý den s povzdechem, že to NEJDE, a takhle budeme hezky kynout a kynout další a další roky. Nebo si řekneme, že už to stačí, další kila už NECHCEME, a smíříme se s tím, že to může jít dolů pomaličku, nicméně pořád lepší pomaličku hubnout, než neustále přibírat, ne? Když své stravovací návyky změníme, místo...
zobrazit článekAlespoň týden si pište přesně, co jíte, pijete, v kolik hodin přesně, co smlsnete, jaký pohyb vydáváte (počítá se i procházka se psem, i luxování) a kolik minut nebo hodin. Tím byste měli začít, pokud to s hubnutím myslíte vážně. Nelžete sami sobě, nesnažte se v tom týdnu jíst jinak, protože potřebujete znát své skutečné stravovací návyky, aby vám mohl být vytvořen výživový plán přímo na míru. Když budete lhát, budete to pak mít složitější – a lžete jen sami sobě :-). S tím týdenním rozpisem vašeho příjmu a výdeje energie...
zobrazit článekVíte, že podle posledních výzkumů výskytu obezity v České republice má 35% dospělých nadváhu a 23% spadá do kategorie obezity? Statistiky mluví dokonce o celosvětové epidemii obezity, která je způsobena většinou špatnou životosprávou a nedostatkem pohybových aktivit. Podle množství článků a návodů na hubnutí je jasné, že naprostá většina těchto lidí se snaží, nebo by ráda zhubla. Vzhledem k tomu, že každý člověk je jiný, každý má jiný metabolismus a každý člověk má rovněž jiný zdravotní stav a další aspekty (osobnostní nastavení,...
zobrazit článek
Za vložení receptu
– uveřejněného na webu Mamut na kmíně (dle podmínek zobrazených u vkládání receptu) - 4
mamuti
Za vložení
fotografie vámi uvařeného jídla ke konkrétnímu receptu –
uveřejněné na webu Mamut na kmíně(fotografie psích mazlíčků,
dětí a jiných miláčků, fotografie rozmazané či jinak
znehodnocené nebudou brány v potaz a nebudou zveřejněny) - 1
mamut
Za vložení
zajímavosti – uveřejněné na webu Mamut na kmíně - 20
mamutů
Zajímavosti:
Proč se registrovat
u Mamuta?