23. 5. 2024   |   svátek má Vladimír
 

Zapomenuté heslo › Staročeská husa

Název Množství a jednotka
husa 1 ks
jablka 3 ks
hrušky 2 ks
sušené švestky 1 hrst
sůl
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 6
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)



Postup
Husu omyjeme, osušíme, pokud má husa drůbky, odstraníme je. Odřízneme křídla a krk, ty použijeme společně s droby na vývar. Husu osolíme a okořeníme kmínem a zázvorem zvenčí i zevnitř. Posadíme ji do pekáče, propíchneme na několika místech kůži, především mezi stehny a prsy, aby mohl vytékat tuk (nesmíme propíchnout maso, husa by pak byla suchá), podlijeme hrnkem vody, zakryjeme a dáme péct na 170°. Pečeme zhruba dvě hodiny za občasného podlití výpekem. Jablka a hrušky oloupeme a vykrojíme jádřince, rozkrájíme na čtvrtiny. Po dvou hodinách pečení vložíme opatrně dovnitř husy jablka, hrušky a sušené švestky, část ovoce rozložíme kolem husy do pekáče. Podlijeme výpekem, zvýšíme teplotu na 180° a dopečeme doměkka ještě asi hodinu. Poslední půlhodinu pekáč odkryjeme, aby se utvořila kůrčička. Podáváme se zelím a knedlíkem, např. hrníčkový, karlovarský nebo bramborový.

Tip:
Osobně peču husu raději pomalu, buďto přes noc, nebo peču asi pět- šest hodin při teplotě 120° - 130° a na poslední hodinku zvýším teplotu na 180°, pekáč odkryju, nacpu ovocem (nebo nenacpu, podle chuti) a dopeču dozlatova.
Doba pečení husy je orientační, závisí na velikosti husy, na jejím stáří a tuhosti. Pokud kupuji husu v obchodě, vždycky peču raději pomalu a více hodin, pak je vždy měkká a odpadává od kosti.
Stejným způsobem můžeme připravit i husokachnu nebo kachnu, u kachny bude doba pečení o něco kratší, opět podle tuhosti a velikosti.


 


RECEPTY

Jehněčí na víně a rozmarýnu

Postup: Jehněčí maso (kolínko, kýtu) pořádně očistíme - odblaníme a poctivě odstraníme... zobrazit recept

RECEPTY

Biftek se šunkou a vejcem

Postup: Bifteky naklepeme, nakrojíme na okrajích, aby se nekroutily, osolíme, opepříme... zobrazit recept

RECEPTY

Jemná rybí polévka z tresky

Postup: Filé z tresky necháme povolit, zalijeme litrem studené vody, přidáme nové... zobrazit recept

RECEPTY

Kachní nebo husí kaldoun

Postup: Připravíme si vývar z kachního nebo husího masa - použijeme buďto drůbky,... zobrazit recept

RECEPTY

Pórková polévka

Postup: Z másla a mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme masovým vývarem... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Řepa červená

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace F-club

F-club je nekuřácké společenské a rehabilitační centrum v Ostravě-Mariánských...