24. 2. 2020   |   svátek má Matěj
 

Jablečný štrůdl z tvarohového těsta

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
měkký tvaroh (kostka) 250 g
máslo nebo Hera 250 g
sůl špetka
jablka 4-5 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z mouky, změklého másla, kostky tvarohu a špetky soli dobře zpracujeme vláčné těsto, které dáme alespoň na dvě hodiny odležet do lednice. Krupicový cukr v misce smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou z půlky citrónu. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, šťávu, kterou jablka pustí, před plněním do závinů slijeme. Těsto rozdělíme na dva díly, z každé poloviny vyválíme tenkou placku na délku plechu, posypeme strouhaným perníkem, hustě poklademe nahrubo nastrouhanými jablky tak, aby nám zůstaly volné okraje na svinutí, jablka posypeme cukrem, nasekanými ořechy, skořicí, rozinkami a opatrně zavineme. Spoj těsta můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem. Okraje stlačíme prsty a přehneme nahoru. Povrch závinu potřeme rozpuštěným máslem (nebo rozšlehaným vajíčkem, podle toho, jestli máte rádi matný nebo lesklý závin) a po celé délce propícháme na několika místech vidličkou, aby mohla odcházet pára. Štrůdly přendáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180° asi půl hodiny. Hotový štrůdl pocukrujeme.

Tip:
Tvaroh musí být kostka, jinak se bude těsto hodně lepit. Je jedno, jestli tučný nebo netučný, důležitá je kostka :-).
Místo tvarohu můžeme dát kelímek pomazánkového másla, výsledek je stejně vynikající.
Posypávat můžeme i strouhankou nebo mletým kokosem.
Cukr dáváme podle potřeby, na jednu nohavici asi 1 - 2 polévkové lžíce cukru, podle kyselosti jablek.


 


RECEPTY

Tousty se šunkou, sýrem a okurkou

Postup: Toustový chléb lehce namažeme máslem, poklademe plátky šunky (klidně anglickou,... zobrazit recept

RECEPTY

Boršč

Postup: Očistíme zeleninu, zelí nakrouháme nebo nakrájíme na nudličky, řepu oloupeme a... zobrazit recept

RECEPTY

Pivovarský guláš

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji osmahneme dozlatova. Přidáme na kostky... zobrazit recept

RECEPTY

Švestková žemlovka

Postup: Švestky umyjeme a vypeckujeme. Tvaroh zředíme kapkou mléka a smícháme s 1 lžící... zobrazit recept

RECEPTY

Pečená cuketa

Postup: Cuketu omyjeme a nakrájíme na přibližně centimetr silné plátky. Jádřinec... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion na Vyhlídce

Penzion na Vyhlídce je neobyčejný penzion Beskyd, který svým optimálním...