16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Jablečný štrůdl z tvarohového těsta

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
měkký tvaroh (kostka) 250 g
máslo nebo Hera 250 g
sůl špetka
jablka 4-5 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z mouky, změklého másla, kostky tvarohu a špetky soli dobře zpracujeme vláčné těsto, které dáme alespoň na dvě hodiny odležet do lednice. Krupicový cukr v misce smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou z půlky citrónu. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, šťávu, kterou jablka pustí, před plněním do závinů slijeme. Těsto rozdělíme na dva díly, z každé poloviny vyválíme tenkou placku na délku plechu, posypeme strouhaným perníkem, hustě poklademe nahrubo nastrouhanými jablky tak, aby nám zůstaly volné okraje na svinutí, jablka posypeme cukrem, nasekanými ořechy, skořicí, rozinkami a opatrně zavineme. Spoj těsta můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem. Okraje stlačíme prsty a přehneme nahoru. Povrch závinu potřeme rozpuštěným máslem (nebo rozšlehaným vajíčkem, podle toho, jestli máte rádi matný nebo lesklý závin) a po celé délce propícháme na několika místech vidličkou, aby mohla odcházet pára. Štrůdly přendáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě na 180° asi půl hodiny. Hotový štrůdl pocukrujeme.

Tip:
Tvaroh musí být kostka, jinak se bude těsto hodně lepit. Je jedno, jestli tučný nebo netučný, důležitá je kostka :-).
Místo tvarohu můžeme dát kelímek pomazánkového másla, výsledek je stejně vynikající.
Posypávat můžeme i mletými nebo drcenými piškoty, strouhankou nebo mletým kokosem.
Cukr dáváme podle potřeby, na jednu nohavici asi 1 - 2 polévkové lžíce cukru, podle kyselosti jablek.


 


RECEPTY

Zapečená dýně se sýrem

Postup: Menší dýni hokkaido (cca 1kg) umyjeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme semena... zobrazit recept

RECEPTY

Perník s jablky

Postup: Nastrouháme si oloupaná jablíčka bez jádřinců.Do mísy prosijeme mouku, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Pečenáče podle Jarči

Postup: Rybky (plotice, cejnky i jiné) vykucháme, očistíme,umyjeme, osušíme. osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Pažitková polévka

Postup: Do hrnce dáme máslo a na něm osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Mléčná polévka

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou jen tak, aby byly... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak funguje naše tělo

Víte, že podle posledních výzkumů výskytu obezity v České republice má 35%... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámek Zábřeh

Restaurant najdete pod původními renesančními klenbami, s otevřeným cihlovým...