21. 1. 2021   |   svátek má Běla
 

Dýňová bábovka

Název Množství a jednotka
dýňové pyré 300 g
polohrubá mouka 300 g
moučkový cukr 200 g
vejce 3 ks
máslo 150 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Dýni hokkaido rozpůlíme, vydlabeme semena, nakrájíme na kostky a uvaříme doměkka (nebo upečeme, viz níže Tip). Na bábovku budeme potřebovat asi 300g uvařené dýně. Uvařenou dýni přecedíme, rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout. Žloutky utřeme s cukrem a změklým máslem, přidáme rozmixovanou vychladlou dýni, šťávu z jednoho citrónu, polohrubou mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, přidáme lžičku skořice a lžičku mletého zázvoru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a upečeme v předehřáté troubě na 175° asi 45 - 55 min dorůžova. Hotovou bábovku můžeme polít tmavou nebo bílou čokoládou nebo ji jen pocukrovat.

Tip:
Dýni můžeme před přípravou bábovky místo uvaření upéct, pyré je pak hustší a má intenzivnější chuť. Dýni rozkrájíme na kousky, dáme na pečící papír a upečeme v troubě na 180° asi 45 - 55 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme, dále použijeme podle receptu.
Dýni můžeme použít Hokkaido, tu nemusíme loupat (slupka změkne), nebo jakoukoliv jinou dýni, ostatní dýně před přípravou oloupeme.
Bábovku můžeme upéct i dvoubarevnou - do poloviny těsta vmícháme vrchovatou lžíci kakaa nebo do ní jen nasekat a vmíchat hořkou čokoládu.


 


RECEPTY

Lososová pěna

Postup: Třetinu skleničky solené tresky rozmixujeme s majonézou. Není třeba nijak... zobrazit recept

RECEPTY

Pudink s jogurtem

Postup: Uvaříme pudink z půl litru mléka, pudinkového prášku a 3 vrchovatých lžic... zobrazit recept

RECEPTY

Paštika z drůbežích jater

Postup: Játra očistíme od blanek, omyjeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme... zobrazit recept

RECEPTY

Kachna na pomerančích

Postup: Kachnu nasolíme zevnitř i zvenčí, posypeme kmínem a upečeme. Peču kachnu přes... zobrazit recept

RECEPTY

Hanácká zelňačka

Postup: Kysané zelí dáme do hrnce, zalijeme 1l studené vody, osolíme, přidáme pepř,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

RESTAURACE

U Pečeného Kolena

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto věříme, že si naši restauraci...