3. 12. 2023   |   svátek má Svatoslav
 

Falafel - karbanátky z cizrny

Název Množství a jednotka
sterilovaná nebo vařená cizrna 350 g
česnek 2 stroužky
malá cibule 1 ks
vejce 1 ks
římský kmín 2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: arabská
Příprava: 30 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Cizrnu z plechovky přecedíme. Část cizrny rozmixujeme jen nahrubo, aby zůstaly kousky. Zbytek rozmixujeme spolu s česnekem na hladkou pastu. Všechnu cizrnu (hrubě i jemně rozmixovanou) dáme do mísy, přidáme cibuli nakrájenou co nejvíc najemno, osolíme lžičkou soli, opepříme, přidáme vajíčko, dvě lžičky drceného římského kmínu, rovnou lžičku mletého koriandru, špetku (asi 1/4 lžičky) kayenského pepře, nasekanou petrželku a promícháme. Podle potřeby směs zahustíme moukou - cizrnovou, hladkou, kukuřičnou, podle preferencí - asi 2 - 3 lžíce. Z těsta tvoříme navlhčenýma rukama kuličky o velikosti asi vlašského ořechu. Kuličky vkládáme do dostatečné vrstvy (2,5 - 3 cm) rozehřátého oleje a smažíme dozlatova.
Falafel můžeme i upéct v troubě na 170° asi 20 - 30 minut. V troubě kuličky potřeme olivovým olejem, upečené jsou sušší než smažené.
Jako přílohu můžeme zvolit grilovanou zeleninu, bagetku nebo chléb pita a česnekový dip - bílý jogurt nebo zakysanou smetanu osolíme a přidáme utřený stroužek česneku. Často se k falafelu podává tahini (sezamová pasta).

Tip:
Pokud chceme falafel dělat ze suché cizrny, den předem ji namočíme, necháme přes noc, druhý den vodu slijeme, dáme čistou a vaříme doměkka asi 1,5 až 2 hodiny. Scedíme a dále postupujeme podle receptu.

Falafel se připravuje i bez mouky a vajíčka. V tomto případě cizrnu namočíme přes noc. Druhý den slijeme a syrovou rozmixujeme na hladkou pastu. Osolíme, přidáme utřený česnek, najemno nakrájenou cibuli, okořeníme římským kmínem, koriandrem, přidáme nasekanou petrželku a necháme asi hodinu odstát v lednici. Z těsta pak tvoříme opět kuličky - každou kuličku ovšem v dlani nejprve zmáčkneme, aby těsto "zhutnělo" a teprve pak vytvarujeme. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje a do zhnědnutí se kuliček vůbec nedotýkáme, aby se nerozpadly.


 


RECEPTY

Vejmrda (jablečný křen)

Postup: Křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme najemno.... zobrazit recept

RECEPTY

Pařížská roláda

Postup: Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do sněhu zašleháme krupicový cukr, a... zobrazit recept

RECEPTY

Švábka (žebrácká polévka)

Postup: Starší, nebo i suchý chleba rozlámeme nebo nakrájíme na kousky a dáme rozvařit... zobrazit recept

RECEPTY

Batátová smetanová polévka se zázvorem

Postup: 2 středně velké batáty a 2 mrkve oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme... zobrazit recept

RECEPTY

Křepelky nadívané jatýrky

Postup: Vepřová (nebo kuřecí) játra nakrájíme na co nejmenší kostičky a orestujeme na... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...