18. 9. 2024   |   svátek má Kryštof
 

Falafel - karbanátky z cizrny

Název Množství a jednotka
sterilovaná nebo vařená cizrna 350 g
česnek 2 stroužky
malá cibule 1 ks
vejce 1 ks
římský kmín 2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: arabská
Příprava: 30 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Cizrnu z plechovky přecedíme. Část cizrny rozmixujeme jen nahrubo, aby zůstaly kousky. Zbytek rozmixujeme spolu s česnekem na hladkou pastu. Všechnu cizrnu (hrubě i jemně rozmixovanou) dáme do mísy, přidáme cibuli nakrájenou co nejvíc najemno, osolíme lžičkou soli, opepříme, přidáme vajíčko, dvě lžičky drceného římského kmínu, rovnou lžičku mletého koriandru, špetku (asi 1/4 lžičky) kayenského pepře, nasekanou petrželku a promícháme. Podle potřeby směs zahustíme moukou - cizrnovou, hladkou, kukuřičnou, podle preferencí - asi 2 - 3 lžíce. Z těsta tvoříme navlhčenýma rukama kuličky o velikosti asi vlašského ořechu. Kuličky vkládáme do dostatečné vrstvy (2,5 - 3 cm) rozehřátého oleje a smažíme dozlatova.
Falafel můžeme i upéct v troubě na 170° asi 20 - 30 minut. V troubě kuličky potřeme olivovým olejem, upečené jsou sušší než smažené.
Jako přílohu můžeme zvolit grilovanou zeleninu, bagetku nebo chléb pita a česnekový dip - bílý jogurt nebo zakysanou smetanu osolíme a přidáme utřený stroužek česneku. Často se k falafelu podává tahini (sezamová pasta).

Tip:
Pokud chceme falafel dělat ze suché cizrny, den předem ji namočíme, necháme přes noc, druhý den vodu slijeme, dáme čistou a vaříme doměkka asi 1,5 až 2 hodiny. Scedíme a dále postupujeme podle receptu.

Falafel se připravuje i bez mouky a vajíčka. V tomto případě cizrnu namočíme přes noc. Druhý den slijeme a syrovou rozmixujeme na hladkou pastu. Osolíme, přidáme utřený česnek, najemno nakrájenou cibuli, okořeníme římským kmínem, koriandrem, přidáme nasekanou petrželku a necháme asi hodinu odstát v lednici. Z těsta pak tvoříme opět kuličky - každou kuličku ovšem v dlani nejprve zmáčkneme, aby těsto "zhutnělo" a teprve pak vytvarujeme. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje a do zhnědnutí se kuliček vůbec nedotýkáme, aby se nerozpadly.


 


RECEPTY

Mramorová bábovka

Postup: Změklé máslo utřeme se žloutky a cukrem a dvěma lžičkami vroucí vody. Postupně... zobrazit recept

RECEPTY

Koprová omáčka

Postup: Na másle připravíme světlou jíšku, zředíme ji vychladlým vývarem, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarohová střecha

Postup: Utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a tvarohem. Můžeme ochutit rumem.... zobrazit recept

RECEPTY

Zadělávané smažené vemínko podle M. D. Rettigové

Postup: Vemínko očistíme, odkrájíme všechny tučné části, dáme do velkého hrnce s... zobrazit recept

RECEPTY

Hráškový krém

Postup: Cibulku a slaninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Vsypeme 1 a půl... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

ESHOPY

Gril Muurikka.cz

Gril Muurikka.cz nabízí originální finské grily Muurikka Smoker a...