17. 8. 2025   |   svátek má Petra
 

Makrout el Louz (Marocké mandlové cukroví)

Název Množství a jednotka
mleté mandle 340 g
moučkový cukr 140 g
vanilkový cukr 1 ks
citronová kůra
vejce 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: arabská, francouzská
Příprava: 45 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Mandle spaříme a ještě horké oloupeme. Rozmixujeme najemno nebo pomeleme (případně koupíme mleté).
Mleté mandle smícháme se 140g moučkového cukru, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou z jednoho menšího citrónu. Přidáme dvě lžíce pomerančové šťávy, pár kapek mandlového aroma (dávám tak 3-4 kapky, kdo má rád více hořce mandlovou chuť, může dát 7-8 kapek) a 2 menší celá vejce. Promícháme nejdříve vařečkou, pak rukou zpracujeme na těsto - těsto musí být homogenní, nesmí se ani moc lepit ani drobit. Z hmoty tvarujeme navlhčenýma rukama kuličky o velikosti vlašského ořechu - můžeme si uválet hady o průměru 2-3 cm, nakrájet a tvořit kuličky, nebo ze směsi odebírat potřebné množství lžičkou. Každou kuličku prsty z obou stran zmáčkneme, a ještě pak shora zploštíme do tvaru slzičky nebo kosočtverce.
Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 170°. Pečeme asi 15 minut, jakmile začne cukroví na okrajích růžovět, je upečené. Necháme vychladnout.
Připravíme si pomerančový sirup, ve kterém budeme cukroví obalovat:
100g moučkového cukru vysypeme do kastrůlku. Přidáme stejné množství přecezené pomerančové šťávy (pokud je z jednoho pomeranče šťávy málo, doplníme studenou vodou) - odměřím cukr ve sklence a dám pak stejné množství šťávy - a vaříme asi 15 minut, vznikne hustší sirup. Odstavíme a necháme vychladnout.
Vychladlé kousky cukroví namáčíme ze všech stran do pomerančového sirupu a obalujeme v moučkovém cukru. Necháme pořádně uschnout a znovu obalíme v moučkovém cukru.
Z tohoto množství je cca 55ks.

Tip:
V originálním receptu se používá voda z pomerančových květů, lze ji sehnat na internetu.
Mandlové aroma můžete úplně vynechat.
Originál receptu je zde.



 


RECEPTY

Salát s ředkvičkami a fenyklem

Postup: Čerstvý fenykl očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Mrkev nastrouháme na... zobrazit recept

RECEPTY

Mamutí vepřová kýta v hlívové peřince

Postup: Vepřovou kýtu (může být i pěkná krkovička) naklepu, naříznu na okrajích, aby se... zobrazit recept

RECEPTY

Skořicové hvězdičky

Postup: Bílky s moučkovým cukrem a šťávou z 1/2 citrónu utřeme v míse vařečkou do... zobrazit recept

RECEPTY

Králík pečený s rajčaty a houbami

Postup: Králíka naporcujeme osolíme, opepříme, posypeme kmínem. Do pekáče dáme máslo,... zobrazit recept

RECEPTY

Makrout el Louz (Marocké mandlové cukroví)

Postup: Mandle spaříme a ještě horké oloupeme. Rozmixujeme najemno nebo pomeleme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...