28. 10. 2021   |   svátek má Den vzniku samostatného...
 

Mamutí vepřová kýta v hlívové peřince

Název Množství a jednotka
vepřové řízky 4 ks
hlíva ústřičná 200 g
anglická slanina 50 g
cibule 1/2 ks
cuketa 70 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Vepřovou kýtu (může být i pěkná krkovička) naklepu, naříznu na okrajích, aby se při smažení nekroutila a den předem naložím do oleje. Není to nutné, ale maso je pak krásně křehké. Cibuli nakrájím nadrobno, hlívu a anglickou na tenké proužky a cuketu na malinké kostičky (cca o průměru 1/2 cm). Na oleji nechám zesklovatět cibuli, přidám hlívu, orestuju, podliju asi 1 dl vroucí vody a nechám podusit - asi deset minut. Jakmile se vydusí voda na tuk, přidám nakrájenou anglickou slaninu, opět zlehka orestuju, vsypu půl lžičky sušených feferonek, cuketu, osolím, okořením špetkou tymiánu a hrubým čtyřbarevným pepřem a nechám za občasného míchání osmahnout tak dlouho, až změkne cuketa. Nakonec přidám nastrouhaný stroužek česneku, dobře promíchám a odstavím. Naložené plátky masa osolím, lehce opepřím drceným čtyřbarevným pepřem a opeču na oleji. Naskládám do pekáčku nebo na plech, navrstvím na každý plátek připravenou směs z hlívy a posypu nastrouhaným eidamem. Ve vyhřáté troubě na 190° zapeču asi deset minut.

Tip:
Můžeme použít i kuřecí řízky nebo krůtí prsa.


Další fotografie
 


RECEPTY

Kuřecí plátky se šunkou a nivou

Postup: Kuřecí prsa naklepeme, na okrajích nařízneme, aby se při smažení maso... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí műsli

Postup: Do větší mísy nasypeme balení ovesných vloček, pohankové vločky, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí stehno po staročesku

Postup: Horní krůtí stehno omyjeme, na několika místech prošpikujeme slaninou, ze všech... zobrazit recept

RECEPTY

Kokosové pusinky

Postup: Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni asi 15 minut. pak hrnec z vodní lázně... zobrazit recept

RECEPTY

Hruškový koláč s oříšky a tajemstvím

Postup: Oloupeme dvě větší hrušky a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokapeme šťávou z... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...