Vepřovou kýtu (může být i pěkná krkovička) naklepu, naříznu na okrajích, aby se při smažení nekroutila a den předem naložím do oleje. Není to nutné, ale maso je pak krásně křehké. Cibuli nakrájím nadrobno, hlívu a anglickou na tenké proužky a cuketu na malinké kostičky (cca o průměru 1/2 cm). Na oleji nechám zesklovatět cibuli, přidám hlívu, orestuju, podliju asi 1 dl vroucí vody a nechám podusit - asi deset minut. Jakmile se vydusí voda na tuk, přidám nakrájenou anglickou slaninu, opět zlehka orestuju, vsypu půl lžičky sušených feferonek, cuketu, osolím, okořením špetkou tymiánu a hrubým čtyřbarevným pepřem a nechám za občasného míchání osmahnout tak dlouho, až změkne cuketa. Nakonec přidám nastrouhaný stroužek česneku, dobře promíchám a odstavím. Naložené plátky masa osolím, lehce opepřím drceným čtyřbarevným pepřem a opeču na oleji. Naskládám do pekáčku nebo na plech, navrstvím na každý plátek připravenou směs z hlívy a posypu nastrouhaným eidamem. Ve vyhřáté troubě na 190° zapeču asi deset minut.
Tip: Můžeme použít i kuřecí řízky nebo krůtí prsa.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek