3. 5. 2024   |   svátek má Alexej
 

Výživová poradna › Mamutí vepřová kýta v hlívové peřince

Název Množství a jednotka
vepřové řízky 4 ks
hlíva ústřičná 200 g
anglická slanina 50 g
cibule 1/2 ks
cuketa 70 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Vepřovou kýtu (může být i pěkná krkovička) naklepu, naříznu na okrajích, aby se při smažení nekroutila a den předem naložím do oleje. Není to nutné, ale maso je pak krásně křehké. Cibuli nakrájím nadrobno, hlívu a anglickou na tenké proužky a cuketu na malinké kostičky (cca o průměru 1/2 cm). Na oleji nechám zesklovatět cibuli, přidám hlívu, orestuju, podliju asi 1 dl vroucí vody a nechám podusit - asi deset minut. Jakmile se vydusí voda na tuk, přidám nakrájenou anglickou slaninu, opět zlehka orestuju, vsypu půl lžičky sušených feferonek, cuketu, osolím, okořením špetkou tymiánu a hrubým čtyřbarevným pepřem a nechám za občasného míchání osmahnout tak dlouho, až změkne cuketa. Nakonec přidám nastrouhaný stroužek česneku, dobře promíchám a odstavím. Naložené plátky masa osolím, lehce opepřím drceným čtyřbarevným pepřem a opeču na oleji. Naskládám do pekáčku nebo na plech, navrstvím na každý plátek připravenou směs z hlívy a posypu nastrouhaným eidamem. Ve vyhřáté troubě na 190° zapeču asi deset minut.

Tip:
Můžeme použít i kuřecí řízky nebo krůtí prsa.


Další fotografie
 


RECEPTY

Karlovarský knedlík

Postup: Rohlíky (housky) nakrájíme na malé kostičky a necháme trošku oschnout. Nejlépe... zobrazit recept

RECEPTY

Korsický salát

Postup: Vrtulky uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, propláchneme studenou vodou a... zobrazit recept

RECEPTY

Sádlové koláčky (Mouřeníny)

Postup: Z hladké mouky, moučkového cukru, sádla a 3 vrchovatých lžic kakaa vypracujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí rolka s petrželkovou vaječinou

Postup: V kuřecích prsou prořízneme kapsu, tu zvenčí i uvnitř osolíme a opeříme. Uvnitř... zobrazit recept

RECEPTY

Pekařská polévka

Postup: Uvaříme si hovězí polévku nebo vývar z kostí. V misce utřeme máslo s vejcem,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

U Dvořáčků

* DOMÁCÍ KUCHYNĚ* HOTOVKY* SPECIALITY ZE ZVĚŘINY* NOVINKA: WIFI pro hosty ZDARMA