8. 10. 2024   |   svátek má Věra
 

Sádlové koláčky (Mouřeníny)

Název Množství a jednotka
hladká mouka 150 g
moučkový cukr 150 g
sádlo 150 g
kakao 50 g
pikantní marmeláda

cukroví
Kuchyně: staročeská
Příprava: 30 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Z hladké mouky, moučkového cukru, sádla a 3 vrchovatých lžic kakaa vypracujeme na vále vláčné těsto. Z těsta tvoříme kuličky o průměru asi 2 cm a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek - stlačením vařečkou vznikne "koláček". Pečeme při teplotě 150° cca 20 minut, jakmile je povrch koláčků suchý, jsou upečeny. Sádlové koláčky necháme vychladnout, teprve pak sundáváme z plechu a důlky plníme pikantní zavařeninou - rybízovou, višňovou, malinovou apod. Koláčky můžeme plnit i před upečením, pak je marmeláda v cukroví tuhá a cukroví se lépe skladuje (nicméně pečením se marmeláda scvrkne, takže na pohled jsou hezčí plněné až po upečení).

Z této dávky je cca 45 - 50ks koláčků.



Další fotografie
 


RECEPTY

Mléčná polévka

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou jen tak, aby byly... zobrazit recept

RECEPTY

Vaječný koňak nejlepší

Postup: Do mixéru vlijeme jednu plechovku neslazené tatry, jedno salko, přidáme čtyři... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkový koláč

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z červené řepy

Postup: Červenou řepu omyjeme a uvaříme vcelku doměkka. Vychladlou oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicová bábovka

Postup: Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě (1 lžička soli na 1 l... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Velký test nanuků

Míša tvarohový Mražený tvarohový krém s kakaovou polevou Složení: Tvaroh... zobrazit článek

RESTAURACE

Lašská jizba

Vesnice Sedliště na Frýdecko-místecku zve k návštěvě stylové restaurace Lašská...