24. 2. 2024   |   svátek má Matěj
 

Sádlové koláčky (Mouřeníny)

Název Množství a jednotka
hladká mouka 150 g
moučkový cukr 150 g
sádlo 150 g
kakao 50 g
pikantní marmeláda

cukroví
Kuchyně: staročeská
Příprava: 30 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Z hladké mouky, moučkového cukru, sádla a 3 vrchovatých lžic kakaa vypracujeme na vále vláčné těsto. Z těsta tvoříme kuličky o průměru asi 2 cm a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek - stlačením vařečkou vznikne "koláček". Pečeme při teplotě 150° cca 20 minut, jakmile je povrch koláčků suchý, jsou upečeny. Sádlové koláčky necháme vychladnout, teprve pak sundáváme z plechu a důlky plníme pikantní zavařeninou - rybízovou, višňovou, malinovou apod. Koláčky můžeme plnit i před upečením, pak je marmeláda v cukroví tuhá a cukroví se lépe skladuje (nicméně pečením se marmeláda scvrkne, takže na pohled jsou hezčí plněné až po upečení).

Z této dávky je cca 45 - 50ks koláčků.



Další fotografie
 


RECEPTY

Kuře Pad Thai (Phat Thai) s tamarindem

Postup: Zelené fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a odložíme stranou. Kuřecí... zobrazit recept

RECEPTY

Hrstková polévka

Postup: Hrách a fazole namočíme den předem do studené vody. Druhý den spaříme kroupy,... zobrazit recept

RECEPTY

Hrachová kaše

Postup: Hrách zalijeme vodou tak, aby byl ponořený a necháme přes noc nabobtnat.... zobrazit recept

RECEPTY

Želé z okvětních lístků růží

Postup: Pět až šest plných hrstí okvětních lístků růží opláchneme studenou vodou v... zobrazit recept

RECEPTY

Avokádová majonéza

Postup: Zralé avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu do vyšší... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Výtopna

vítáme Vás v jedné z pěti restaurací v síti Výtopna. Jedná se o originální...