16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Masarykovo cukroví

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
máslo 200 g
moučkový cukr 100 g
žloutek 1 ks
kakao 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Ořechy alespoň na hodinu namočíme do studené vody, pak je necháme pořádně v cedníku okapat a lehce prosušíme papírovým ubrouskem. Z hladké mouky, moučkového cukru, másla, žloutku a kakaa vypracujeme vláčné těsto. Ořechy nahrubo nasekáme, lehce poprášíme hladkou moukou a zapracujeme je do těsta. Z těsta vytvarujeme válečky o průměru asi 4 cm, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 2 hodiny ztuhnout (klidně do druhého dne). Válečky ostrým nožem nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180° asi 8-10 minut. Upečené cukroví necháme mírně vychladnout a obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Čím je cukroví při obalování teplejší, tím více cukru se na něj nabalí, obaluju raději téměř vychladlé.

Tip:
Masarykovo cukroví můžeme dělat i z lískových oříšků - ty nejprve opražíme nasucho na pánvi, opražené promneme v utěrce, odstraníme slupky co půjde, teprve pak oříšky namočíme do vody.
Kakao lze úplně vynechat.


 


RECEPTY

Hlívový guláš s krůtím masem

Postup: Krůtí maso nakrájené na nudličky orestujeme na oleji, přidáme nahrubo... zobrazit recept

RECEPTY

Stříkané sněhové rohlíčky

Postup: Bílky s krupicovým cukrem ušleháme nad parou, odstavíme, lehce vmícháme mleté... zobrazit recept

RECEPTY

Jemná rybí polévka z tresky

Postup: Filé z tresky necháme povolit, zalijeme litrem studené vody, přidáme nové... zobrazit recept

RECEPTY

Pekařská polévka

Postup: Uvaříme si hovězí polévku nebo vývar z kostí. V misce utřeme máslo s vejcem,... zobrazit recept

RECEPTY

Tagliatelle s treskou v citronové omáčce

Postup: Zmrazenou tresku necháme nejprve povolit. Tagliatelle uvaříme v osolené vodě -... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

U Zlatých ručiček

Věnujeme se především domácí české kuchyni. Nakupujeme pouze od předních...