2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Třešňový dezert

Název Množství a jednotka
třešně 350 g
měkký tvaroh 500 g
jogurt bílý (3.5% tuku) 300 g
smetana zakysaná 15% 1 ks
smetana ke šlehání 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 40 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Máslové sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme, smícháme s rozpuštěným máslem a směs upěchujeme na dno vymazané dortové formy. Dáme do lednice vychladit, mezitím si připravíme třešně a krém. Třešně umyjeme a odstopkujeme. Třešně dáme do kastrůlku, zalijeme vodou jen tak, aby byly ponořené, a povaříme 10 minut. Děrovanou naběračkou třešně vyjmeme a necháme vychladnout, šťávu z třešní necháme v kastrůlku, ještě ji budeme potřebovat.

Ve větší míse smícháme dva tvarohy, dva bílé jogurty po 150g, jednu zakysanou smetanu, 1 vanilkový cukr, 4 - 5 lžic moučkového cukru a šťávu z jednoho menšího citrónu. Umícháme hladký krém, můžeme i elektrickým šlehačem ušlehat. Přidáme ušlehanou šlehačku a promícháme. Na toto množství použijeme jeden a půl balíčku práškové želatiny do krémů (Oetker, celkem asi 30 g). Želatinu rozmícháme v 5 lžících studené vody v malém kastrůlku, na nejmenším plameni mírně za stálého míchání zahřejeme, až se želatina rozpustí. Směs nesmí vřít, trvá to jen chviličku. Odstavíme, ihned do želatiny vmícháme metličkou 2 - 3 lžíce připraveného krému a okamžitě směs vlijeme do mísy s krémem, společně vše promícháme.

Z lednice vytáhneme formu se sušenkovým základem, na dno naskládáme povařené třešně, nalijeme hotový krém a dáme znovu do lednice vychladit. Do šťávy, ve které jsme vařili třešně, přidáme lžíci moučkového cukru, přimícháme zbylou polovinu sáčku želatiny (stejným způsobem, želatinu do trošky šťávy, ohřát, promíchat a přidat do šťávy). Želatinu nalijeme na povrch hotového dortu a necháme v lednici ztuhnout nejméně 2 hodiny.

Tip:
Třešně můžeme dát i syrové, v tom případě je lepší je vypeckovat (a nebude nahoře růžová želatina, pokud nevyrobíme extra). Místo třešní můžeme použít jahody, borůvky, maliny, ostružiny nebo třeba brusinky - část ovoce můžeme rozmixovat a přidat do krému.
Místo máslových sušenek lze použít např. koka, esíčka nebo derby sušenky a dezert různě obměňovat.




 


RECEPTY

Bramborové myši s česnekem

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Poklademe na sádlem vymazaný pekáč... zobrazit recept

RECEPTY

Boršč

Postup: Očistíme zeleninu, zelí nakrouháme nebo nakrájíme na nudličky, řepu oloupeme a... zobrazit recept

RECEPTY

Punč

Postup: Do vhodné láhve nalijeme rum, přidáme 4 hřebíčky, kousek celé skořice,... zobrazit recept

RECEPTY

Sádlové koláčky (Mouřeníny)

Postup: Z hladké mouky, moučkového cukru, sádla a 3 vrchovatých lžic kakaa vypracujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Bruschetta al pomodoro

Postup: Rajčata nakrájíme na malinké kostičky, dáme do misky, osolíme, opepříme a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

Hospůdka Na Maraláku

Hospůdka v malebném prostředí Beskyd s vynikající domácí kuchyní a příjemnou...