27. 7. 2024   |   svátek má Věroslav
 

Třešňový dezert

Název Množství a jednotka
třešně 350 g
měkký tvaroh 500 g
jogurt bílý (3.5% tuku) 300 g
smetana zakysaná 15% 1 ks
smetana ke šlehání 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 40 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Máslové sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme, smícháme s rozpuštěným máslem a směs upěchujeme na dno vymazané dortové formy. Dáme do lednice vychladit, mezitím si připravíme třešně a krém. Třešně umyjeme a odstopkujeme. Třešně dáme do kastrůlku, zalijeme vodou jen tak, aby byly ponořené, a povaříme 10 minut. Děrovanou naběračkou třešně vyjmeme a necháme vychladnout, šťávu z třešní necháme v kastrůlku, ještě ji budeme potřebovat.

Ve větší míse smícháme dva tvarohy, dva bílé jogurty po 150g, jednu zakysanou smetanu, 1 vanilkový cukr, 4 - 5 lžic moučkového cukru a šťávu z jednoho menšího citrónu. Umícháme hladký krém, můžeme i elektrickým šlehačem ušlehat. Přidáme ušlehanou šlehačku a promícháme. Na toto množství použijeme jeden a půl balíčku práškové želatiny do krémů (Oetker, celkem asi 30 g). Želatinu rozmícháme v 5 lžících studené vody v malém kastrůlku, na nejmenším plameni mírně za stálého míchání zahřejeme, až se želatina rozpustí. Směs nesmí vřít, trvá to jen chviličku. Odstavíme, ihned do želatiny vmícháme metličkou 2 - 3 lžíce připraveného krému a okamžitě směs vlijeme do mísy s krémem, společně vše promícháme.

Z lednice vytáhneme formu se sušenkovým základem, na dno naskládáme povařené třešně, nalijeme hotový krém a dáme znovu do lednice vychladit. Do šťávy, ve které jsme vařili třešně, přidáme lžíci moučkového cukru, přimícháme zbylou polovinu sáčku želatiny (stejným způsobem, želatinu do trošky šťávy, ohřát, promíchat a přidat do šťávy). Želatinu nalijeme na povrch hotového dortu a necháme v lednici ztuhnout nejméně 2 hodiny.

Tip:
Třešně můžeme dát i syrové, v tom případě je lepší je vypeckovat (a nebude nahoře růžová želatina, pokud nevyrobíme extra). Místo třešní můžeme použít jahody, borůvky, maliny, ostružiny nebo třeba brusinky - část ovoce můžeme rozmixovat a přidat do krému.
Místo máslových sušenek lze použít např. koka, esíčka nebo derby sušenky a dezert různě obměňovat.




 


RECEPTY

Bramboračka od babičky

Postup: Sušené houby namočíme do půl litru vody alespoň na dvě hodinky. Na másle... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový džem

Postup: Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás... zobrazit recept

RECEPTY

Falešný tatarák 2

Postup: Uvařené brambory nastrouháme do mísy. Přidáme mletou sladkou a pálivou papriku,... zobrazit recept

RECEPTY

Vaječná tlačenka

Postup: Natvrdo uvařená vejce nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme sterilovaný... zobrazit recept

RECEPTY

Kotleta s jablky a paprikovou hořčici

Postup: Kotlety omyjeme, osušíme, nasolíme a lehce opepříme. Z jedné strany potřeme... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Dřevjanka

Nabízíme přes 64 míst k sezení, restaurace je rozdělena na kuřáckou a...