23. 7. 2024   |   svátek má Libor
 

Třešňový dezert

Název Množství a jednotka
třešně 350 g
měkký tvaroh 500 g
jogurt bílý (3.5% tuku) 300 g
smetana zakysaná 15% 1 ks
smetana ke šlehání 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 40 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Máslové sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme, smícháme s rozpuštěným máslem a směs upěchujeme na dno vymazané dortové formy. Dáme do lednice vychladit, mezitím si připravíme třešně a krém. Třešně umyjeme a odstopkujeme. Třešně dáme do kastrůlku, zalijeme vodou jen tak, aby byly ponořené, a povaříme 10 minut. Děrovanou naběračkou třešně vyjmeme a necháme vychladnout, šťávu z třešní necháme v kastrůlku, ještě ji budeme potřebovat.

Ve větší míse smícháme dva tvarohy, dva bílé jogurty po 150g, jednu zakysanou smetanu, 1 vanilkový cukr, 4 - 5 lžic moučkového cukru a šťávu z jednoho menšího citrónu. Umícháme hladký krém, můžeme i elektrickým šlehačem ušlehat. Přidáme ušlehanou šlehačku a promícháme. Na toto množství použijeme jeden a půl balíčku práškové želatiny do krémů (Oetker, celkem asi 30 g). Želatinu rozmícháme v 5 lžících studené vody v malém kastrůlku, na nejmenším plameni mírně za stálého míchání zahřejeme, až se želatina rozpustí. Směs nesmí vřít, trvá to jen chviličku. Odstavíme, ihned do želatiny vmícháme metličkou 2 - 3 lžíce připraveného krému a okamžitě směs vlijeme do mísy s krémem, společně vše promícháme.

Z lednice vytáhneme formu se sušenkovým základem, na dno naskládáme povařené třešně, nalijeme hotový krém a dáme znovu do lednice vychladit. Do šťávy, ve které jsme vařili třešně, přidáme lžíci moučkového cukru, přimícháme zbylou polovinu sáčku želatiny (stejným způsobem, želatinu do trošky šťávy, ohřát, promíchat a přidat do šťávy). Želatinu nalijeme na povrch hotového dortu a necháme v lednici ztuhnout nejméně 2 hodiny.

Tip:
Třešně můžeme dát i syrové, v tom případě je lepší je vypeckovat (a nebude nahoře růžová želatina, pokud nevyrobíme extra). Místo třešní můžeme použít jahody, borůvky, maliny, ostružiny nebo třeba brusinky - část ovoce můžeme rozmixovat a přidat do krému.
Místo máslových sušenek lze použít např. koka, esíčka nebo derby sušenky a dezert různě obměňovat.




 


RECEPTY

Rajčatová polévka s bazalkou

Postup: Do hrnce dáme olivový olej a na něm necháme zesklovatět drobně nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Malinová "cheesecake" roláda

Postup: Troubu předehřejeme na 180°. 6 celých vajec ušleháme elektrickým šlehačem do... zobrazit recept

RECEPTY

Křehký zelný salát Coleslaw od KFC

Postup: 1/2 střední hlávky zelí očistíme a najemno nakrouháme nožem nebo rozmixujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Papriková hořčice

Postup: Papriky a cibule očistíme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce a přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuskusoto se zeleninou

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme. Papriku, cuketu a rajčata na kostičky, cibuli na... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Zlatá Kovadlina

Nabízíme Vám příjemné chvíle strávené u dobrého jídla, kvalitního vína a o...