5. 6. 2023   |   svátek má Dobroslav
 

Jahodový džem

Název Množství a jednotka
jahody 2 kg
cukr krupice 800 g
Pektogel 2 ks
kyselina citronová 2 lžičky

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Jahodová, doma dělaná marmeláda (ano, marmeláda, čert vem jakési nařízení evropských pseudoradilů) z čerstvých, poctivých, našich jahod, nemá absolutně žádnou konkurenci, takovou nikde nekoupíte. A je to otázka asi hodinky i s umytím skleniček. Tahle, čistá jahodová bez jakýchkoliv jiných přísad, je u nás nejrychleji fuč :-).



Postup
Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás udělá myčka na nejvyšší teplotu. Necháme důkladně vyschnout. Jahody umyjeme a odstraníme stopky. Dáme do velkého hrnce - bez vody, jen ovoce, přivedeme k varu a vaříme, dokud se nerozvaří. Já jsem je povařila asi necelou čtvrt hodinku, pak rozmixovala tyčovým mixérem (nerozmixovala jsem úplně, aby tam zůstaly kousky) a znovu přivedla k varu. Přidáme 2 pektogely rozmíchané v asi čtyřech lžících krupicového cukru, povaříme alespoň tři minuty, směs musí stále vřít, celou dobu pomalu mícháme a sbíráme případnou pěnu. Pak vsypeme zbylé množství cukru, opět vaříme nejméně tři minuty, sbíráme případnou pěnu. Nakonec přidáme dvě lžičky kyseliny citronové a povaříme ještě minutu. Odstavíme a ihned plníme do připravených skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru na 5-10 minut.

Dělala jsem džem z tvrdých jahod, pokud máme jahody hodně zralé a měkké, vaříme klidně kratší dobu, bude stačit i deset minut, podle oka :-).

Tip:
Konzistenci džemu můžeme vyzkoušet kápnutím pár kapek na talířek, pokud se nám zdá džem moc řídký, můžeme přidat ještě lžičku kyseliny citronové. Tenhle džem není úplně hustý, je spíše řidší, kdo má rád tužší, tak přidejte o dvě lžičky pektogelu navíc.
Dávám jen 800 g cukru na 2 kila jahod, bohatě to stačí.
Ze dvou kil jahod je cca 6 - 7 skleniček o obsahu cca 400 ml.
Stejným způsobem uděláte marmelády i z jiného ovoce, borůvek, ostružin, malin, brusinek, meruněk, broskví atd.


 


RECEPTY

Domácí ostrý kečup s česnekem

Postup: Rajčata omyjeme a očistíme případná škaredá strupatá místa. Vložíme do hrnce i... zobrazit recept

RECEPTY

Kachna na pomerančích

Postup: Kachnu nasolíme zevnitř i zvenčí, posypeme kmínem a upečeme. Peču kachnu přes... zobrazit recept

RECEPTY

Pravé italské tiramisu

Postup: Nejprve uvaříme silnou kávu, nejlépe espresso, a nalijeme do misky. Mascarpone,... zobrazit recept

RECEPTY

Mrkvové brambory

Postup: Oloupané brambory a očištěnou mrkev, v poměru 2 : 1, nakrájíme na kostičky. Ve... zobrazit recept

RECEPTY

Pstruh na másle

Postup: Pstruha omyjeme, ostraníme hlavy, osušíme, prosolíme i zevnitř a necháme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Řepa červená

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho... zobrazit článek

RESTAURACE

Dřevjanka

Nabízíme přes 64 míst k sezení, restaurace je rozdělena na kuřáckou a...