16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Jahodový džem

Název Množství a jednotka
jahody 2 kg
cukr krupice 800 g
Pektogel 2 ks
kyselina citronová 2 lžičky

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)


Jahodová, doma dělaná marmeláda (ano, marmeláda, čert vem jakési nařízení evropských pseudoradilů) z čerstvých, poctivých, našich jahod, nemá absolutně žádnou konkurenci, takovou nikde nekoupíte. A je to otázka asi hodinky i s umytím skleniček. Tahle, čistá jahodová bez jakýchkoliv jiných přísad, je u nás nejrychleji fuč :-).



Postup
Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás udělá myčka na nejvyšší teplotu. Necháme důkladně vyschnout. Jahody umyjeme a odstraníme stopky. Dáme do velkého hrnce - bez vody, jen ovoce, přivedeme k varu a vaříme, dokud se nerozvaří. Já jsem je povařila asi necelou čtvrt hodinku, pak rozmixovala tyčovým mixérem (nerozmixovala jsem úplně, aby tam zůstaly kousky) a znovu přivedla k varu. Přidáme 2 pektogely rozmíchané v asi čtyřech lžících krupicového cukru, povaříme alespoň tři minuty, směs musí stále vřít, celou dobu pomalu mícháme a sbíráme případnou pěnu. Pak vsypeme zbylé množství cukru, opět vaříme nejméně tři minuty, sbíráme případnou pěnu. Nakonec přidáme dvě lžičky kyseliny citronové a povaříme ještě minutu. Odstavíme a ihned plníme do připravených skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru na 5-10 minut.

Dělala jsem džem z tvrdých jahod, pokud máme jahody hodně zralé a měkké, vaříme klidně kratší dobu, bude stačit i deset minut, podle oka :-).

Tip:
Konzistenci džemu můžeme vyzkoušet kápnutím pár kapek na talířek, pokud se nám zdá džem moc řídký, můžeme přidat ještě lžičku kyseliny citronové. Tenhle džem není úplně hustý, je spíše řidší, kdo má rád tužší, tak přidejte o dvě lžičky pektogelu navíc.
Dávám jen 800 g cukru na 2 kila jahod, bohatě to stačí.
Ze dvou kil jahod je cca 6 - 7 skleniček o obsahu cca 400 ml.
Stejným způsobem uděláte marmelády i z jiného ovoce, borůvek, ostružin, malin, brusinek, meruněk, broskví atd.


 


RECEPTY

Houby se zelím

Postup: Na trošce olivového oleje orestujeme na proužky nakrájenou šalotku, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Vanilkové rohlíčky podle babičky Aničky

Postup: Na vál dáme mouku a do ní máslo nakrájené na kousky, prosetý mletý cukr, mleté... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkový koláč

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Slovenská cibulová polévka

Postup: Cibuli nakrájíme na proužky. Do hrnce dáme máslo a na něm cibuli dozlatova... zobrazit recept

RECEPTY

Závin se zelím

Postup: Na pánev dáme trochu sádla, na něj na drobno nakrájenou cibuli, necháme zpěnit... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Skořice

Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Sluníčko

Penzion Sluníčko *** nabízí díky své poloze, na úpatí Lysé hory, překrásný...