21. 4. 2021   |   svátek má Alexandra
 

Panenka s jemnou pepřovou omáčkou

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 600 g
smetana ke šlehání 200 - 400 ml
plnotučná hořčice 1 lžíce
pepř čtyř barev 2 lžičky
máslo 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Panenku (vepřovou, telecí) nakrájíme na špalíky o délce asi 15 cm. Ze všech stran lehce osolíme, opepříme hrubě mletým čtyřbarevným pepřem a zprudka ze všech stran orestujeme na oleji dozlatova. Panenku přendáme do zapékací misky, přelijeme polovinou výpeku a dáme (bez poklice) do trouby vyhřáté na 180° dopéct na 15 - 20 minut (kdo má rád růžový střed panenky, stačí 5 - 10 minut).
Do zbylého výpeku přidáme 2 lžíce másla, necháme rozpustit, vlijeme smetanu, přidáme lžíci plnotučné hořčice, 1/2 lžičky sušeného estragonu (nemusí být), 2 lžičky hrubě mletého nebo drceného čtyřbarevného pepře a omáčku povaříme 5 minut. Opatrně dosolíme podle chuti, výpek po mase je už sám o sobě slaný. Panenku na talíři přelijeme pepřovou omáčkou, podáváme se šťouchanými brambory, opékanými brambory, bramborovou kaší nebo jen s bagetkou.

Tip:
Místo čtyřbarevného pepře můžeme použít zelený pepř, nebo zelený nakládaný pepř bez nálevu.
Do omáčky můžeme přidat lžíci brandy.
Panenku je možné před úpravou potřít olejem a nechat v lednici klidně přes noc, bude ještě jemnější.
Pokud máte rádi dost omáčky, pro 4 osoby doporučuji dát dvě šlehačky (a zdvojnásobit množství ostatních surovin).


 


RECEPTY

Falešná dršťková polévka

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na oleji ji osmažíme dozlatova. Hlívu... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna na víně s tymiánem a rajčaty

Postup: Kuřecí stehna omyjeme, osolíme a jemně okořeníme tymiánem. Rajčata spaříme,... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízová marmeláda

Postup: Rybíz odstopkujeme, umyjeme a rozmixujeme, kdo chce může ještě propasírovat,... zobrazit recept

RECEPTY

Pravé slovenské halušky

Postup: Halušky:Brambory na halušky jsou nejlepší spíše starší a více škrobovité, varný... zobrazit recept

RECEPTY

Gnocchi s lososem a špenátem

Postup: Noky uvaříme v osolené vodě a scedíme. Listový špenát opereme, natrháme a na... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...