26. 2. 2020   |   svátek má Dorota
 

Panenka s jemnou pepřovou omáčkou

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 600 g
smetana ke šlehání 200 - 400 ml
plnotučná hořčice 1 lžíce
pepř čtyř barev 2 lžičky
máslo 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Panenku (vepřovou, telecí) nakrájíme na špalíky o délce asi 15 cm. Ze všech stran lehce osolíme, opepříme hrubě mletým čtyřbarevným pepřem a zprudka ze všech stran orestujeme na oleji dozlatova. Panenku přendáme do zapékací misky, přelijeme polovinou výpeku a dáme (bez poklice) do trouby vyhřáté na 180° dopéct na 15 - 20 minut (kdo má rád růžový střed panenky, stačí 5 - 10 minut).
Do zbylého výpeku přidáme 2 lžíce másla, necháme rozpustit, vlijeme smetanu, přidáme lžíci plnotučné hořčice, 1/2 lžičky sušeného estragonu (nemusí být), 2 lžičky hrubě mletého nebo drceného čtyřbarevného pepře a omáčku povaříme 5 minut. Opatrně dosolíme podle chuti, výpek po mase je už sám o sobě slaný. Panenku na talíři přelijeme pepřovou omáčkou, podáváme se šťouchanými brambory, opékanými brambory, bramborovou kaší nebo jen s bagetkou.

Tip:
Místo čtyřbarevného pepře můžeme použít zelený pepř, nebo zelený nakládaný pepř bez nálevu.
Do omáčky můžeme přidat lžíci brandy.
Panenku je možné před úpravou potřít olejem a nechat v lednici klidně přes noc, bude ještě jemnější.
Pokud máte rádi dost omáčky, pro 4 osoby doporučuji dát dvě šlehačky (a zdvojnásobit množství ostatních surovin).


 


RECEPTY

Králík po provensálsku

Postup: Králíka naporcujeme (můžeme použít jen stehna), omyjeme a hodně potřeme... zobrazit recept

RECEPTY

Bůček s houbami

Postup: Bůček nakrojíme na plátky, prosolíme, potřeme grilovacím kořením , kmínem a... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkovo rybízový koláč

Postup: V míse si utřeme vejce s olejem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme mouku s... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí závitky

Postup: Krůtí plátky - prsní řízky naklepneme, osolíme, opepříme a potřeme slabou... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z červené řepy

Postup: Malé červené řepy (cca 2až tři kusy) opláchneme a dáme uvařit (nejlépe, aby... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova se nachází v Moravskoslezských Beskydech na úpatí...