1. 5. 2025   |   svátek má Svátek práce
 

Panenka s jemnou pepřovou omáčkou

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 600 g
smetana ke šlehání 200 - 400 ml
plnotučná hořčice 1 lžíce
pepř čtyř barev 2 lžičky
máslo 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Panenku (vepřovou, telecí) nakrájíme na špalíky o délce asi 15 cm. Ze všech stran lehce osolíme, opepříme hrubě mletým čtyřbarevným pepřem a zprudka ze všech stran orestujeme na oleji dozlatova. Panenku přendáme do zapékací misky, přelijeme polovinou výpeku a dáme (bez poklice) do trouby vyhřáté na 180° dopéct na 15 - 20 minut (kdo má rád růžový střed panenky, stačí 5 - 10 minut).
Do zbylého výpeku přidáme 2 lžíce másla, necháme rozpustit, vlijeme smetanu, přidáme lžíci plnotučné hořčice, 1/2 lžičky sušeného estragonu (nemusí být), 2 lžičky hrubě mletého nebo drceného čtyřbarevného pepře a omáčku povaříme 5 minut. Opatrně dosolíme podle chuti, výpek po mase je už sám o sobě slaný. Panenku na talíři přelijeme pepřovou omáčkou, podáváme se šťouchanými brambory, opékanými brambory, bramborovou kaší nebo jen s bagetkou.

Tip:
Místo čtyřbarevného pepře můžeme použít zelený pepř, nebo zelený nakládaný pepř bez nálevu.
Do omáčky můžeme přidat lžíci brandy.
Panenku je možné před úpravou potřít olejem a nechat v lednici klidně přes noc, bude ještě jemnější.
Pokud máte rádi dost omáčky, pro 4 osoby doporučuji dát dvě šlehačky (a zdvojnásobit množství ostatních surovin).


Další fotografie
 


RECEPTY

Králík po provensálsku

Postup: Králíka naporcujeme (můžeme použít jen stehna), omyjeme a hodně potřeme... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňová krémová polévka

Postup: Menší dýni hokkaido dobře umyjeme, nemusíme ji loupat, slupka se u hokkaido... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová líčka na majoránce a černém pivu

Postup: Vepřová líčka očistíme, osušíme, (můžou být i telecí líčka, hovězí, nebo taky... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka se zeleninou podle Mamuta

Postup: Čočku uvaříme v neosolené vodě s bobkovým listem doměkka. Scedíme, půl hrnku... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní kuřecí křidýlka

Postup: Křidýlka si omyjeme, osušíme a osolíme.Připravíme si marinádu. Do větší misky... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Cibule

     Štiplavá panenka se stovkou sukýnek. Tak cibuli... zobrazit článek

RESTAURACE

KORAS

Příjemná restaurace v centru Ostravy s výtečnou kuchyní a nabídkou čerstvých...