23. 7. 2024   |   svátek má Libor
 

Šuhajky (šuhajdy)

Název Množství a jednotka
Iva 250 g
moučkový cukr 200 g
hořké kakao 100 g
papírové košíčky

Ořechová náplň

Název Množství a jednotka
mleté ořechy 50 g
moučkový cukr 100 g
máslo 50 g
vanilkový cukr 1 ks
mléko 50 g
Zobrazit všechny ingredience
Kuchyně: staročeská
Příprava: 45 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Ivu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr a kakao a promícháme. Rozložíme si papírové košíčky a do každého košíčku dáme lžičku připravené čokolády. Dáme do chladu ztuhnout, mezitím si připravíme náplň. Do košíčků, kde nám ztuhla první vrstva čokolády, dáme lžičku ořechové náplně a zalijeme dvěma lžičkami čokolády. Nahoru zapíchneme ořech a dáme do chladna ztuhnout.
Z této dávky je cca 55 ks šuhajek.

Ořechová náplň:
Svaříme mléko s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem, odstavíme, přidáme mleté oříšky a podle chuti rum - alespoň tři lžíce.


 


RECEPTY

Kuřecí nudličky s hráškem a těstovinami

Postup: V osolené vodě uvaříme těstoviny a scedíme. Kuřecí prsa nakrájíme na malé... zobrazit recept

RECEPTY

Pudinkové "tiramisu"

Postup: Nejprve si uvaříme z půl litru mléka, čtyř lžic cukru a jednoho sáčku... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldový koláč s jablky a tvarohem

Postup: Žloutky smícháme s cukrem, přidáme 2 bílé jogurty (po 150 g), 1/2 hrnku mléka,... zobrazit recept

RECEPTY

Pravé italské tiramisu

Postup: Nejprve uvaříme silnou kávu, nejlépe espresso, a nalijeme do misky. Mascarpone,... zobrazit recept

RECEPTY

Mramorová bábovka

Postup: Změklé máslo utřeme se žloutky a cukrem a dvěma lžičkami vroucí vody. Postupně... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...