15. 1. 2021   |   svátek má Alice
 

Banánový chlebíček (Banana bread)

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 250 g
máslo 70 g
cukr třtinový 130 g
vejce 3 ks
zralé banány 3 - 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: USA
Příprava: 20 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)


Zbyly vám doma přezrálé banány, které už nikdo nechce jíst? To je ten správný čas na banánový chlebíček. Recept vznikl ve Spojených státech v období Velké ekonomické krize ve 30. letech minulého století, kdy byly banány velmi drahé a v obchodech díky vysoké ceně hnědly. Obchodníci museli cenu snížit, aby celé dodávky nevyhodili, a teprve pak je hospodyňky kupovaly a vymyslely z nich tento skvělý moučník. Banánový chlebíček má v Americe dokonce i svůj svátek, který připadá na 23. únor (National Banana Bread Day). A proč je tak oblíbený? Je jednoduchý, vláčný, má intenzivní banánovou chuť (čím zralejší banány, tím je aromatičtější) - a je prostě fantastický.



Postup
Změklé máslo smícháme s cukrem, přidáme žloutky a šlehačem ušleháme do pěny. Postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Banány rozmačkáme vidličkou na kaši (tři banány rozmačkám na kaši, jeden banán rozmačkám jen trochu, aby tam zůstaly i celé kousky) a vmícháme do těsta. Přidáme tři lžíce rumu, tři lžíce mletého kokosu, vanilkový cukr, nahrubo nasekanou čokoládu a promícháme. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh a lehce jej "zabalíme" do těsta. Chlebíčkovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou, vlijeme do ní těsto a dáme do vyhřáté trouby na 180° péct cca na 40 - 45 minut. Těsto můžeme rozetřít i na plech, nebo dát do muffinových košíčků, doba pečení bude v tom případě kratší.
Upečený banánový chlebíček necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou (čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni s kouskem ztuženého tuku a lžičkou másla) a posypeme kokosem.

Tip:
Čokoládu i kokos můžeme vynechat, nebo naopak přidat trochu nasekaných oříšků.


Další fotografie
 


RECEPTY

Líčka na žampiónech

Postup: Líčka - mohou být vepřová, hovězí i telecí - očistíme, osušíme papírovou... zobrazit recept

RECEPTY

Treska ukrytá v lilku

Postup: Lilek rozpůlíme a lžící vydlabeme, aby zůstaly okraje asi 1cm. Rajčata spaříme... zobrazit recept

RECEPTY

Drůbeží játra na houbách

Postup: Drůbeží játra - kuřecí nebo krůtí - omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší... zobrazit recept

RECEPTY

Vejmrda (jablečný křen)

Postup: Křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme najemno.... zobrazit recept

RECEPTY

Dezert Mascarpone

Postup: Mascarpone vyklopíme do vyšší mísy, přidáme cukr, půlku tekuté šlehačky a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...