2. 5. 2024   |   svátek má Zikmund
 

Výživová poradna › Banánový chlebíček (Banana bread)

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 250 g
máslo 70 g
cukr třtinový 130 g
vejce 3 ks
zralé banány 3 - 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: USA
Příprava: 20 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)


Zbyly vám doma přezrálé banány, které už nikdo nechce jíst? To je ten správný čas na banánový chlebíček. Recept vznikl ve Spojených státech v období Velké ekonomické krize ve 30. letech minulého století, kdy byly banány velmi drahé a v obchodech díky vysoké ceně hnědly. Obchodníci museli cenu snížit, aby celé dodávky nevyhodili, a teprve pak je hospodyňky kupovaly a vymyslely z nich tento skvělý moučník. Banánový chlebíček má v Americe dokonce i svůj svátek, který připadá na 23. únor (National Banana Bread Day). A proč je tak oblíbený? Je jednoduchý, vláčný, má intenzivní banánovou chuť (čím zralejší banány, tím je aromatičtější) - a je prostě fantastický.



Postup
Změklé máslo smícháme s cukrem, přidáme žloutky a šlehačem ušleháme do pěny. Postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Banány rozmačkáme vidličkou na kaši (tři banány rozmačkám na kaši, jeden banán rozmačkám jen trochu, aby tam zůstaly i celé kousky) a vmícháme do těsta. Přidáme tři lžíce rumu, tři lžíce mletého kokosu, vanilkový cukr, nahrubo nasekanou čokoládu a promícháme. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh a lehce jej "zabalíme" do těsta. Chlebíčkovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou, vlijeme do ní těsto a dáme do vyhřáté trouby na 180° péct cca na 40 - 45 minut. Těsto můžeme rozetřít i na plech, nebo dát do muffinových košíčků, doba pečení bude v tom případě kratší.
Upečený banánový chlebíček necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou (čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni s kouskem ztuženého tuku a lžičkou másla) a posypeme kokosem.

Tip:
Čokoládu i kokos můžeme vynechat, nebo naopak přidat trochu nasekaných oříšků.


Další fotografie
 


RECEPTY

Pstruh a losos v Muurikka Smoker

Postup:

RECEPTY

Zeleninové rizoto

Postup: V pánvi na lžičce másla udusíme zeleninu, mraženou, jakoukoli co máte rádi,... zobrazit recept

RECEPTY

Těstoviny s uzeninou a sýrem

Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku. Na pánev dáme sádlo a osmažíme jemně... zobrazit recept

RECEPTY

Jehněčí po sardsku

Postup: Jehněčí plec omyjeme, osušíme a pečlivě odblaníme. Maso na několika místech... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka se zeleninou podle Mamuta

Postup: Čočku uvaříme v neosolené vodě s bobkovým listem doměkka. Scedíme, půl hrnku... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Hledáte magazín pro zdravý život? Už nehledejte – právě jste jej našli!

Podívejme se pravdě do očí. Kdo z nás by nechtěl být fit a v kondici nejen fyzické, ale i psychické. Snad jen hypochondr si libuje v bolístkách a pofňukávání – my ostatní umíme vzít své zdraví a pohodu do svých rukou a přesně pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...