14. 8. 2022   |   svátek má Alan
 

Čočka se zeleninou podle Mamuta

Název Množství a jednotka
čočka 200 g
malá cibule 1 ks
česnek 3 velké stroužky
kapie 1 ks
rajčata 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 2
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 01 h. 30 min.
Mamut :-)


Nemáte rádi klasickou čočku nakyselo s párkem, nebo chcete vyzkoušet něco nového? Vyzkoušejte tuto úpravu čočky, budete překvapeni výsledkem. Vinný ocet dodá pokrmu ten správný šmrnc.



Postup
Čočku uvaříme v neosolené vodě s bobkovým listem doměkka. Scedíme, půl hrnku vody z čočky si odložíme stranou, budeme ji potřebovat později. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, papriku na malé kousky a jeden stroužek česneku nasekáme nožem najemno. Rajčata nakrojíme křížem (jen slupku), přelijeme vroucí vodou, necháme asi minutu ponořené, pak je vyjmeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli orestujeme na trošce oleje, přidáme nakrájenou papriku a nasekaný stroužek česneku. Osmahneme, přidáme připravené rajčata, na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev, petržel a celer (stačí kousek, tak 3x3 cm), podlijeme odloženou vodou z čočky a asi pět minut podusíme. Jakmile zelenina změkne, přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru, uvařenou čočku, směs osolíme, okořeníme půl lžičkou sušeného zázvoru a pepřem a přidáme půl kostky zeleninového bujónu, půl lžičky chilli paprikové pasty, utřené zbylé dva stroužky česneku a ochutíme lžící bílého vinného octa. Promícháme, necháme ještě pět minut podusit a podáváme. Na talíři posypeme naloženými beraními nebo kozími rohy nakrájenými na kousky.

Tip:
Můžeme klidně přidat i kousek cukety nebo salátové okurky, nebo zužitkovat zbytky zeleniny, kterou najdeme v lednici :-).


 


RECEPTY

Řezy Margot

Postup: Na hrubém struhadle nastrouháme čokoládu Margot. K ní přidáme ostatní... zobrazit recept

RECEPTY

Ukrajinský boršč

Postup: Hovězí maso nakrájíme na kostky a orestujeme na sádle na cibuli. Zalijeme... zobrazit recept

RECEPTY

Pstruh v oříškové krustě

Postup: Pstruhy omyjeme, osušíme, ze všech stran osolíme a necháme odležet.Připravíme... zobrazit recept

RECEPTY

Knedlík s vajíčkem

Postup: Na každou porci potřebujeme asi 3-4 plátky knedlíku. Knedlík nakrájíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Musaka

Postup: 2 středně velké lilky omyjeme, odkrojíme konce a neoloupané je nakrájíme na 1/2... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Dřevjanka

Nabízíme přes 64 míst k sezení, restaurace je rozdělena na kuřáckou a...