5. 7. 2025   |   svátek má Den slovanských...
 

Čočka se zeleninou podle Mamuta

Název Množství a jednotka
čočka 200 g
malá cibule 1 ks
česnek 3 velké stroužky
kapie 1 ks
rajčata 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 2
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 01 h. 30 min.
Mamut :-)


Nemáte rádi klasickou čočku nakyselo s párkem, nebo chcete vyzkoušet něco nového? Vyzkoušejte tuto úpravu čočky, budete překvapeni výsledkem. Vinný ocet dodá pokrmu ten správný šmrnc.



Postup
Čočku uvaříme v neosolené vodě s bobkovým listem doměkka. Scedíme, půl hrnku vody z čočky si odložíme stranou, budeme ji potřebovat později. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, papriku na malé kousky a jeden stroužek česneku nasekáme nožem najemno. Rajčata nakrojíme křížem (jen slupku), přelijeme vroucí vodou, necháme asi minutu ponořené, pak je vyjmeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli orestujeme na trošce oleje, přidáme nakrájenou papriku a nasekaný stroužek česneku. Osmahneme, přidáme připravené rajčata, na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev, petržel a celer (stačí kousek, tak 3x3 cm), podlijeme odloženou vodou z čočky a asi pět minut podusíme. Jakmile zelenina změkne, přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru, uvařenou čočku, směs osolíme, okořeníme půl lžičkou sušeného zázvoru a pepřem a přidáme půl kostky zeleninového bujónu, půl lžičky chilli paprikové pasty, utřené zbylé dva stroužky česneku a ochutíme lžící bílého vinného octa. Promícháme, necháme ještě pět minut podusit a podáváme. Na talíři posypeme naloženými beraními nebo kozími rohy nakrájenými na kousky.

Tip:
Můžeme klidně přidat i kousek cukety nebo salátové okurky, nebo zužitkovat zbytky zeleniny, kterou najdeme v lednici :-).


 


RECEPTY

Jahelník s ovocem

Postup: Jáhly třikrát propereme v cedníku vroucí vodou, abychom je zbavili... zobrazit recept

RECEPTY

Špecle s brokolicí v sýrové omáčce

Postup: Špecle uvaříme v osolené vodě doměkka (na 3 l vody cca 2 lžičky soli) - asi 15... zobrazit recept

RECEPTY

Vaječný koňak nejlepší

Postup: Do mixéru vlijeme jednu plechovku neslazené tatry, jedno salko, přidáme čtyři... zobrazit recept

RECEPTY

Zadělávané smažené vemínko podle M. D. Rettigové

Postup: Vemínko očistíme, odkrájíme všechny tučné části, dáme do velkého hrnce s... zobrazit recept

RECEPTY

Kančí se šípkovou omáčkou

Postup: Kančí maso - plecko, kýtu nebo hřbet očistíme, odblaníme, ostrým nožem uděláme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Ubytování na Zlínsku – U Johana

Ubytování Zlín vám poskytne k výletům potřebné náležitosti, které se týkají možností, o kterých se vám doposud nesnilo. Penzion U Johana se vám bude jistě líbit, jelikož nabízí potřebný relax k tomu, abyste si krásně... zobrazit článek

RESTAURACE

U Pečeného Kolena

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto věříme, že si naši restauraci...