4. 8. 2020   |   svátek má Dominik
 

Čočka se zeleninou podle Mamuta

Název Množství a jednotka
čočka 200 g
malá cibule 1 ks
česnek 3 velké stroužky
kapie 1 ks
rajčata 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 2
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 01 h. 30 min.
Mamut :-)


Nemáte rádi klasickou čočku nakyselo s párkem, nebo chcete vyzkoušet něco nového? Vyzkoušejte tuto úpravu čočky, budete překvapeni výsledkem. Vinný ocet dodá pokrmu ten správný šmrnc.



Postup
Čočku uvaříme v neosolené vodě s bobkovým listem doměkka. Scedíme, půl hrnku vody z čočky si odložíme stranou, budeme ji potřebovat později. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, papriku na malé kousky a jeden stroužek česneku nasekáme nožem najemno. Rajčata nakrojíme křížem (jen slupku), přelijeme vroucí vodou, necháme asi minutu ponořené, pak je vyjmeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli orestujeme na trošce oleje, přidáme nakrájenou papriku a nasekaný stroužek česneku. Osmahneme, přidáme připravené rajčata, na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev, petržel a celer (stačí kousek, tak 3x3 cm), podlijeme odloženou vodou z čočky a asi pět minut podusíme. Jakmile zelenina změkne, přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru, uvařenou čočku, směs osolíme, okořeníme půl lžičkou sušeného zázvoru a pepřem a přidáme půl kostky zeleninového bujónu, půl lžičky chilli paprikové pasty, utřené zbylé dva stroužky česneku a ochutíme lžící bílého vinného octa. Promícháme, necháme ještě pět minut podusit a podáváme. Na talíři posypeme naloženými beraními nebo kozími rohy nakrájenými na kousky.

Tip:
Můžeme klidně přidat i kousek cukety nebo salátové okurky, nebo zužitkovat zbytky zeleniny, kterou najdeme v lednici :-).


 


RECEPTY

Buchtičky se šodó

Postup: Z mléka odebereme asi půl hrnku, ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní kuřecí křidýlka

Postup: Křidýlka si omyjeme, osušíme a osolíme.Připravíme si marinádu. Do větší misky... zobrazit recept

RECEPTY

Mašličky s brokolicí a kuřecím masem

Postup: Brokolici rozebranou na růžičky a těstoviny dáme vařit každé zvlášť do osolené... zobrazit recept

RECEPTY

Květáková polévka se smaženou houskou

Postup: Květák rozebereme na růžičky, popřípadě ještě pokrájíme na jemno. V hrnci na... zobrazit recept

RECEPTY

Falešné matjesy z cukety

Postup: Cuketu omyjeme, neloupeme, nakrájíme na menší kostky nebo na tenké plátky, dáme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

Koishi

Základ nabídky tvoří originálně a moderně pojatá česká klasika a fusion...