24. 6. 2019   |   svátek má Jan
 

Pražma na bylinkách

Název Množství a jednotka
pražma 4 ks
rozmarýn
tymián
bazalka
petrželka
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: francouzská
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Pražmy (nebo jiné ryby, mořský vlk, pstruh, candát apod) očistíme, ostraníme nožem pod tekoucí vodou šupiny od ocasu směrem k hlavě. Osušíme, na bocích uděláme tři zářezy, pořádně nasolíme a posypeme směsí bylinek - rozmarýnem, tymiánem, bazalkou a petrželkou (vetřeme i do zářezů). Dovnitř ryb vložíme na plátky nakrájený česnek a necháme alespoň hodinu, nejlépe déle, odležet. Ryby osmažíme na oleji z každé strany asi dvě, tři minuty na středním plameni. Přendáme je do pekáčku, který jsme vyložili plátky citrónu, pokapeme olivovým olejem a v troubě odkryté zapečeme cca 10-15 minut. Podáváme s brambory a glazovanou mrkcičkou.

Glazovaná mrkev:
Mrkev nakrájíme na kolečka a v osolené vodě vaříme cca 5 - 7 minut (podle tloušťky koleček), ne úplně doměkka. Scedíme, na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mrkev, lehce osmahneme, podlijeme třemi lžícemi bílého vína, zasypeme lžící cukru a povaříme, až se utvoří hustší omáčka, která nám mrkev pěkně obalí.


Další fotografie
 


RECEPTY

Třešňový dezert

Postup: Máslové sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme, smícháme s rozpuštěným máslem a... zobrazit recept

RECEPTY

Živáňská pečeně v alobalu

Postup: Silnější plátky krkovičky mírně naklepeme (naklepu je jen hřbetem ruky), mírně... zobrazit recept

RECEPTY

Jehněčí na víně a rozmarýnu

Postup: Jehněčí maso (kolínko, kýtu) pořádně očistíme - odblaníme a poctivě odstraníme... zobrazit recept

RECEPTY

Knedlíky s mrkví

Postup: Surovinymrkev - cca 40 dkgmáslo - slabý plátečekmléko - cca 1/2 litrucukr - 3-4... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z opečené zeleniny

Postup: Na olivovém oleji opečeme nakrájený česnek a na plátky nakrájenou cibuli.... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...