16. 1. 2025   |   svátek má Ctirad
 

Ořechové rohlíčky z křehkého těsta

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
moučkový cukr 50 g
máslo 125 g
žloutek 1 ks
prášek do pečiva 1/2 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 45 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Na vál nasypeme mouku s práškem do pečiva, přidáme moučkový cukr, žloutek, máslo a 3-4 lžíce mléka a vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladu půl hodiny odpočinout.
Odpočinuté těsto rozválíme a nakrájíme na obdélníky. Doprostřed každého obdélníku dáme náplň, stočíme, konce zahneme do tvaru rohlíčku a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200° dorůžova. Ještě horké rohlíčky pocukrujeme.

Ořechová nádivka:
100g mletých ořechů přelijeme 100 ml horkého svařeného mléka, smícháme se lžičkou skořice, lžičkou vanilkového cukru, lžičkou medu a rumem podle chuti. Pokud je nádivka moc řídká, můžeme ji zahustit rozdrcenými piškoty.



 


RECEPTY

Rebarborový koláč

Postup: Utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva,... zobrazit recept

RECEPTY

Thajská polévka Tom Yam

Postup: Citronovou trávu naklepeme tupou stranou nože a necháme vcelku. V hrnci dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Těstoviny s brokolicí a sýrem

Postup: Brokolici si uvaříme v osolené vodě asi 5 minut. Scedíme a propláchneme... zobrazit recept

RECEPTY

Pečený losos Rosmarino

Postup: Lososa rozmrazíme, osolíme, mírně okořeníme čtyřbarevným hrubě mletým pepřem a... zobrazit recept

RECEPTY

Křenová sýrová pomazánka

Postup: Sýr nastrouháme, přidáme několik lžiček nakládaného křenu (nebo nastrouháme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

RESTAURACE

Koishi

Základ nabídky tvoří originálně a moderně pojatá česká klasika a fusion...