9. 12. 2022   |   svátek má Vratislav
 

Hovězí po burgundsku (Boeuf Bourguignon)

Název Množství a jednotka
hovězí kýta 1 kg
kvalitní červené víno (burgundské, chianti) 750 ml
velká cibule 1 ks
velká mrkev 1 ks
uzený špek 150 g
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: francouzská
Příprava: 23 h.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)


Tento úchvatný typický francouzský pokrm je pro svou lahodnou chuť právem jedním z vrcholů francouzské gastronomie. Jeho příprava patří mezi náročnější, ale když jednou ochutnáte, ten čas budete ochotni obětovat...



Postup
Hovězí maso - použijeme zadní, kýtu (vrchní nebo spodní šál), ořech nebo klidně i kližku. Nakrájíme na větší kostky, alespoň 3x3 cm, ale lépe o něco větší. Maso dáme do mísy, zalijeme vínem, přidáme cibuli a mrkev nakrájené na kolečka a koření - snítky bylinek svážeme. Necháme marinovat přes noc v lednici.
Druhý den slijeme víno přes cedník, vyjmeme maso zvlášť, zeleninu a koření. Víno necháme stranou na podlití. Maso necháme okapat, ještě lépe jej osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou. Libovější slaninu nakrájíme na tenké proužky, vložíme do vroucí vody a 10 minut blanšírujeme (vaříme při nízké teplotě). Přecedíme, necháme oschnout.
Vezmeme si největší hrnec, který doma najdeme (prádelák to být nemusí) - je potřeba, aby se kostky masa opékaly tak, aby se všechny dotýkaly dna - to znamená, pokud je masa více, tak nadvakrát, protože když dáme masa větší vrstvu, pustí šťávu a pokrm bude chutnat jinak, než má, a nedocílíme krásné hnědé barvy.
Rozehřejeme olej a ze všech stran na něm opečeme osušené kousky masa. Maso opět vyjmeme a na výpeku dohněda osmahneme připravenou slaninu, česnek a cibuli s mrkví, která byla v marinádě. Pokud je výpeku málo, přidáme kousek másla. Vložíme zpět opečené kousky masa, zaprášíme moukou, promícháme, přidáme koření, které jsme měli v nálevu, rajčatový protlak, promícháme a hned zalijeme vínem, ve kterém bylo maso naloženo. Přilijeme hovězí vývar, opepříme a mírně! osolíme (rovná čajová lžička, dosolujeme pak až ke konci dušení). Zakryjeme poklicí a buďto dusíme v troubě při teplotě 150°, nebo na velmi mírném plameni necháme jen probublávat. Dusíme dvě a půl až tři hodiny.
Před koncem dušení si připravíme žampióny - oloupané žampióny překrojíme napůl a zprudka opečeme na másle. Pět minut před dohotovením je přidáme k dušenému masu. Zvlášť opečeme na másle celé cibulky ze všech stran dozlatova a můžeme je přidat rovněž k hotovému masu společně se žampióny, nebo je podáváme vedle na misce.
Boeuf Bourguignon podáváme s brambory, které můžeme také přidat půl hodinky před dokončením k masu, aby nasáklo onu nezaměnitelnou vůni.

Poznámka:
V originál receptu se blanšíruje slanina, maso po zaprášení moukou se dává na pár minut do horké trouby, aby vznikla krustička, a omáčka se má přecedit. Neblanšíruji, slaninu rozškvařím a opeču na ní a na výpeku připravenou zeleninu, maso popráším moukou před tím, než jej opeču a omáčku necedím, je fantastická takhle.

A pokud maso nemáme čas naložit, dá se i bez naložení :-).

Tip:
Pro přípravu použijeme pouze kvalitní vína, jako Beaujolais, Côtes du Rhône, St. Émilion Claret, chianti nebo burgundské, která zároveň podáváme k hotovému pokrmu.


Recept je převzat z originální francouzské kuchařky Mastering the Art of French Cooking, I.+II. od Julie Child.


 


RECEPTY

Kapří hranolky

Postup: Kapra omyjeme, osušíme, nasolíme, potřeme rozetřeným česnekem, pokapeme... zobrazit recept

RECEPTY

Houbová polévka

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na lžíci sádla asi 10 minut.... zobrazit recept

RECEPTY

Zelňačka

Postup: Zelí dáme vařit do osolené vody. Přidáme klobásku vcelku, bobkový list, nové... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňovo-meruňkový koláč

Postup: Křehké těsto:Na vále smícháme mouku, 140g moučkového cukru, citronovou kůru a... zobrazit recept

RECEPTY

Zapékané chlebíčky

Postup: Veku nakrájíme na plátky, nebo koupíme již nakrájenou. Každý plátek lehce... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Šenovská Bašta

Naše restaurace nabízí výběr jídel tradiční české kuchyně, bohatou nabídkou 50...