2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Slavnostní bábovka

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 375 g
solamyl 125 g
máslo 250 g
moučkový cukr 200 g
vejce 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)



Postup
Ve větší míse smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva a cukr. Přidáme sůl, nastrouhanou pomerančovou kůru, rozpuštěné a vychladlé máslo, žloutky, mléko a vypracujeme těsto. Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme do těsta. Mléčnou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a stejnoměrně ji vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a strouhankou (nebo hrubou moukou) vysypané formy a upečeme při 175° dorůžova asi hodinu - podle vlastní trouby. Ještě horkou bábovku postříkáme pomerančovou šťávou, necháme vychladnout a polijeme citrónovou nebo čokoládovou polevou. Hotovou bábovku můžeme ještě posypat cukrovými kuličkami.

Pozn.:
Recept je na velikou bábovku, když nemáme velkou formu, ze zbytku uděláme minibábovičky, např. do muffinových formiček.
Do bábovky můžeme použít vánoční nebo velikonoční nesnězené figurky, které rozpustíme ve vodní lázni :-).


 


RECEPTY

Gothaj v těstíčku

Postup: Gothajský salám (vcelku) nakrájíme na silnější, asi 1,5 cm plátky. Do každého... zobrazit recept

RECEPTY

Dvojctihodné koláče

Postup: Z 250 ml mléka odlijeme cca 50 ml do hrnku, přidáme lžičku krupicového cukru a... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový smetanový želé dort

Postup: Nejprve si upečeme piškot - 4 žloutky šleháme elektrickým šlehačem, postupně... zobrazit recept

RECEPTY

Pečená zelenina

Postup: Malou dýni hokkaido umyjeme, vydlabeme semena a nakrájíme na proužky o tloušťce... zobrazit recept

RECEPTY

Štěpánky

Postup: Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech přidáváme cukr. Do vzniklé tuhé pěny... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Doporučení pro ty, kteří chtějí trvale zhubnout a chystají se k výživovému poradci

Alespoň týden si pište přesně, co jíte, pijete, v kolik hodin přesně, co... zobrazit článek

RESTAURACE

HACIENDA La Bodega Steak house

Vážení a milí hosté,již v roce 2004 jsme pro Vás otevřeli autentickou...