12. 4. 2024   |   svátek má Julius
 

Slavnostní bábovka

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 375 g
solamyl 125 g
máslo 250 g
moučkový cukr 200 g
vejce 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)



Postup
Ve větší míse smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva a cukr. Přidáme sůl, nastrouhanou pomerančovou kůru, rozpuštěné a vychladlé máslo, žloutky, mléko a vypracujeme těsto. Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme do těsta. Mléčnou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a stejnoměrně ji vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a strouhankou (nebo hrubou moukou) vysypané formy a upečeme při 175° dorůžova asi hodinu - podle vlastní trouby. Ještě horkou bábovku postříkáme pomerančovou šťávou, necháme vychladnout a polijeme citrónovou nebo čokoládovou polevou. Hotovou bábovku můžeme ještě posypat cukrovými kuličkami.

Pozn.:
Recept je na velikou bábovku, když nemáme velkou formu, ze zbytku uděláme minibábovičky, např. do muffinových formiček.
Do bábovky můžeme použít vánoční nebo velikonoční nesnězené figurky, které rozpustíme ve vodní lázni :-).


 


RECEPTY

Domácí nanuk Míša

Postup: Tvaroh ušleháme se zakysanou smetanou, osladíme 2 lžícemi moučkového cukru a... zobrazit recept

RECEPTY

Pistáciové košíčky

Postup: Připravíme si linecké košíčky:Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed... zobrazit recept

RECEPTY

Hanácká zelňačka

Postup: Kysané zelí dáme do hrnce, zalijeme 1l studené vody, osolíme, přidáme pepř,... zobrazit recept

RECEPTY

Sandokanovy oči

Postup: Připravíme si tři náplně:Bílá náplň:1/2 ztuženého tuku (Iva) rozpustíme v... zobrazit recept

RECEPTY

Pstruh a losos v Muurikka Smoker

Postup:

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...