7. 6. 2023   |   svátek má Iveta/Slavoj
 

Mořský vlk na česneku s petrželkou

Název Množství a jednotka
mořský vlk 4 ks
česnek 4 stroužky
petrželka 1 svazek
citron 1 ks
rozmarýnový olivový olej
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Mořský vlk neboli Morčák chutný je dravec, který si plave ve Středozemním a Černém moři. Má velmi málo kostí a jemné, chutné, aromatické bílé maso. Hodí se ke smažení, pečení v troubě i na grilu. V Itálii jej najdete na jídelním lístku jako Spigola nebo Branzino, ve Francii Loup de Mer, ve Španělsku pod názvem Lubina.



Postup
Mořského vlka (nebo jinou rybu) očistíme, oškrábeme šupiny pod tekoucí vodou od ocasu směrem k hlavě. Opatrně, ploutve píchají :). Osušíme ubrouskem a do ryby uděláme na každé straně tři zářezy přes kůži. Prosolíme a posypeme petrželkou (i sušenou) i do zářezů. Dovnitř i do zářezů vložíme na plátky nakrájený česnek a necháme alespoň hodinu, lépe déle, odležet. Dno pekáčku pokapeme olivovým olejem, vložíme do něj ryby, do každé dáme plátek citrónu, nahoru položíme plátky másla a zakryté pečeme půl hodinky. Pak odkryjeme, pokapeme olivovým olejem a dopečeme dozlatova. Podáváme s brambory.


Další fotografie
 


RECEPTY

Pražma na bylinkách

Postup: Pražmy (nebo jiné ryby, mořský vlk, pstruh, candát apod) očistíme, ostraníme... zobrazit recept

RECEPTY

Špenátová polévka

Postup: Špenát povaříme v osolené vodě, přidáme na kostičky nakrájené brambory, na... zobrazit recept

RECEPTY

Pečená cuketa

Postup: Cuketu omyjeme a nakrájíme na přibližně centimetr silné plátky. Jádřinec... zobrazit recept

RECEPTY

Pomazánka z vepřové konzervy

Postup: Do mixéru dáme vepřové maso ve vlastní šťávě a čalamádu bez nálevu. Rozmixujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety s houbovou omáčkou

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Připravíme si bešamel – rozpustíme máslo,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

U Zlatých ručiček

Věnujeme se především domácí české kuchyni. Nakupujeme pouze od předních...