Moje babička tomuhle cukroví říkala biskupský chlebíček. Je jednoduchý a výborný.
Postup
Rozinky si namočíme předem alespoň na hodinu do dvou lžic rumu, sem tam je během namáčení promícháme. Z mouky, másla, cukru, citronové kůry, lžíce medu a 1 celého vejce vypracujeme (buďto na vále nebo v robotu) vláčné těsto. Vlašské ořechy, loupané mandle a kandované třešně nakrájíme nahrubo. Vál posypeme hladkou moukou a zapracujeme do těsta po částech všechny ořechy, mandle, kandované třešně, kandované ovoce a namočené rozinky. Moukou nemusíme až tak šetřit, těsto jí ještě vstřebá cca 50g. Těsto rozdělíme na dva díly, z každého dílu vyválíme váleček na délku plechu. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a při teplotě 170° pečeme asi půl hodiny do hněda. Těsto se při pečení trošku rozteče, po deseti minutách můžeme nožem po délce válečky lehce upravit. Po upečení necháme vychladnout a ostrým nožem nakrájíme na cca centimetrové plátky. Uložíme v chladu.
Máta peprná patří
mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako
Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha
lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové...
zobrazit článek