19. 4. 2024   |   svátek má Rostislav
 

Nakládané okurky - domácí nálev

Název Množství a jednotka
okurky nakládačky 5 kg
ocet 1 l
sůl 100 g
cukr krupice 500 g
studená voda 3,3 l
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 45 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Nejprve si umyjeme a vyvaříme sklenice a víčka, do kterých budeme okurky zavařovat. Pokud jsou víčka byť jen trochu poškozená/narezlá, doporučuji koupit víčka nová, aby se později okurky nekazily. Sklenice i víčka dobře umyjeme a prolijeme dostatečným množstvím vroucí vody, potom pečlivě vysušíme hrdla sklenic a víčka.
Tento krok nikdy nepodceňuji, vyplatí se to.
Okurky namočíme do studené vody alespoň na půl hodiny, aby se vyplavily nečistoty a pod studenou tekoucí vodou je dobře očistíme jemným kartáčkem. Pozor na nečistoty u stopky, pokud se vám nezdá úplně dočista dočista, raději stopku odkrojte. Necháme okapat.
Přichystáme si veškerou zeleninu, kterou budeme potřebovat - oškrábeme a omyjeme mrkev a křen, kdo dává cibuli nebo česnek, tak je oloupeme a omyjeme snítky kopru (i silné stonky). Zeleninu, která je potřeba nakrájet, nakrájíme a nachystáme do misek.

Do hrnce nalijeme 3,3 litry studené vody, přidáme 1 litr 8% octa, 100g soli a 500g krupicového cukru. Svaříme - od chvíle, kdy začne směs vřít, mírným varem povaříme 5 minut. Necháme trochu vychladnout.

Do sklenic dáme půl lžičky hořčičných semínek, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého černého pepře, 1 bobkový list, 5 koleček mrkve (i víc), kousek křenu o velikosti cca 2x1 cm a snítku kopru.
Kdo má rád v okurkách cibuli, česnek, nebo feferonky, přidá podle své chuti, u nás cibuli a česnek v okurkách nemáme rádi, feferonky dávám jen do části sklenic - do každé sklenice přidám celou jednou omytou feferonku.
Do takto připravených sklenic skládáme okurky co nejtěsněji to jde, nejdřív na výšku, pak vodorovně, tak aby se jich tam vešlo co nejvíce. Pokud máte ve sklenici ještě místo a okurky jsou velké, nebojte se je do zbytku sklenice nakrájet/překrojit.
Naběračkou nalijeme nálev asi centimetr pod okraj sklenice, všechny okurky i zelenina musí být ponořeny. Papírovou utěrkou otřeme okraj sklenice a ihned zavíčkujeme.

Do velkého hrnce dáme na dno složenou utěrku, naskládáme sklenice tak, aby se navzájem nedotýkaly sebe ani hrnce, zalijeme studenou vodou asi do dvou třetin výšky sklenic. Místo utěrky můžeme použít dřevěné nebo silikonové podložky přímo určené na zavařování.
Sterilujeme při 80° 20 minut - čas měříme od chvíle, kdy začne vřít voda v hrnci, nikoliv ve sklenici.
Pokud budete zavařovat tak, že bude voda vřít, nebo nalijete do sklenic moc horký lák nebo je budete zavařovat déle, než dvacet minut, budou hotové okurky měkké.
Zavařené okurky vyjmeme, otočíme víčkem dolů a uložíme pokud možno na chladnější místo, aby co nejdříve vychladly, takto zůstanou stále křupavé.
Okurky necháme odležet asi tři týdny.

Toto množství láku vyjde cca na pět kilo okurek.


 


RECEPTY

Špenát

Postup: Na 1 lžíci másla zpěníme cibulku, přidáme mražený (nebo čerstvý nakrájený... zobrazit recept

RECEPTY

Pomazánka z vepřové konzervy

Postup: Do mixéru dáme vepřové maso ve vlastní šťávě a čalamádu bez nálevu. Rozmixujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Křenové zelí (vitamínová bomba)

Postup: Hlávku zelí očistíme od nepěkných listů. Rozpůlíme a nakrouháme na jemno. Dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový sirup

Postup: Rybíz odstopkujeme, omyjeme, nasypeme do uzaviratelné nádoby a trochu... zobrazit recept

RECEPTY

Rozinkové hřebínky

Postup: Rozinky a ořechy umeleme nebo rozmixujeme. Cukr a 2 vejce ušleháme do pěny,... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Řepa červená

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho... zobrazit článek

ESHOPY

Gril Muurikka.cz

Gril Muurikka.cz nabízí originální finské grily Muurikka Smoker a...