17. 11. 2019   |   svátek má Mahulena, Den boje...
 

Domácí rohlíky

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
hrubá mouka 250 g
vlažná voda 280 - 290 ml
droždí 20 g
máslo 25 g
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 02 h.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme, nahoře uděláme důlek. Odměříme si 280 ml vlažné vody a do důlku nalijeme cca 50 ml z odměřeného množství. Přidáme zarovnanou lžičku cukru, rozdrobíme droždí, lehce promícháme s tekutinou a necháme půl až třičtvrtě hodiny vzejít (tzv. omládek).
Než omládek vzejde, rozpustíme si máslo a necháme prochladnout.
Pak přidáme ostatní ingredience - zbytek vlažné vody, rozpuštěné máslo a sůl a zaděláme vláčné, hladké těsto, nesmí se lepit na stěny mísy. V robotu s hnětacím hákem trvá vypracování těsta asi 10 - 12 minut na minimum nebo stupeň 1.
Přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě vykynout asi hodinu.

Po vykynutí vyklopíme těsto na lehce pomoučený vál, utvoříme z něj kouli, kterou rozdělíme na 4 díly. Každý díl opět vytvarujeme do koule - bochánku.
Postupně každý bochánek rozválíme na placku tak velkou, jak se nám podaří rozválet (asi 25 - 30 cm). Placku rozkrojíme na čtvrtiny, vzniknou nám 4 trojúhelníky.
Každý kousek těsta si dáme nejdelší (oblou) stranou k sobě, ještě popotáhneme konce rožků do stran, mírně je zahneme dovnitř (aby nebyly upečené konce rohlíků tvrdé a špičaté) a pak směrem od sebe stočíme do rohlíku.
Přendáme na plech vyložený pečicím papírem asi 5 cm od sebe, rohlíky ještě při pečení dost nabudou. Stejně postupujeme u všech kousků.

Rohlíky potřeme vlažnou vodou nebo rozpuštěným máslem rozmíchaným s trochou mléka, posypeme hrubou solí, kmínem nebo mákem a necháme na plechu kynout ještě asi 20 minut až půl hodiny. Troubu vyhřejeme na 230°, vložíme plech s rohlíky do spodní třetiny trouby, na dno rozpálené trouby stříkneme trochu vody, aby vznikla pára, troubu rychle zavřeme a pečeme dorůžova asi 15 minut.

Ve fázi zadělání těsta můžeme těsto dále zpracovat třemi způsoby:

1. Postup popsaný v receptu - přikryjeme utěrkou, necháme cca hodinu vykynout, umotáme rohlíky, necháme ještě chvíli přikynout a upečeme.

2. Těsto zakryjeme mikrotenovou fólií, dáme do lednice a necháme kynout přes noc, ráno umotáme rohlíky, necháme chvíli přikynout a upečeme.

3. Ihned, z nevykynutého těsta umotáme rohlíky, naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme mikrotenovou fólií, dáme přes noc do lednice a ráno jen vyndáme a upečeme.

Tipy pro pečení rohlíků:
- droždí by nemělo být oschlé a po době trvanlivosti, jinak se může stát, že těsto nevykyne.
- můžete použít sušené droždí, v tom případě se dává půl pytlíčku.
- se solí do těsta opatrně. Soli by mělo být přibližně 1 celkové váhy těsta, tzn. asi 5g, maximálně však cca 8 - 10g. Sůl brzdí kynutí, pokud je jí hodně, těsto nevykyne/vykyne málo. Pokud máte raději slanější pečivo, doporučuji posypat povrch rohlíků hrubou solí. Jedna čajová lžička je cca 5 g soli, což je běžná dávka.
- rohlíky můžeme péct v podstatě z jakékoli běžné mouky - buďto pouze z hladké mouky, nebo z hladké a polohrubé v poměru 1:1, nebo z hladké a hrubé v poměru 1:1. Z hladké mouky jsou rohlíky hutnější, když se míchá s hrubou nebo polohrubou, jsou nadýchanější a kypřejší.
- z těsta můžeme samozřejmě umotat i houstičky nebo kaiserky.
- z půl kila mouky je 16 rohlíků o váze cca 40g, jsou menší než rohlíky z obchodu.
- místo másla lze použít 2 polévkové lžíce oleje nebo 25g sádla.
- lesku rohlíků po upečení docílíme postříkáním vlažné vody z rozprašovače.
- jestliže nechceme mít křupavou kůrku, pečeme při 180° asi pět minut, pak snížíme teplotu na 150°, doba pečení je delší. Rohlíky v tomto případě potíráme jen rozpuštěným máslem. Upečené rohlíky ihned přikryjeme utěrkou, kůrka změkne.
- vykynuté rohlíky ve fázi před vložením do trouby je možno zmrazit - po vyndání z mrazáku je potřeba nechat při pokojové teplotě cca hodinu, teprve pak péct.


Další fotografie
 


RECEPTY

Zapečená růžičková kapusta

Postup: Kapustičkám odřízneme košťály a odstraníme škaredé listy. V osolené vodě je... zobrazit recept

RECEPTY

Křepelky na víně s brusinkami

Postup: Křepelky nasolíme, potřeme citronovou šťávou, lehce opepříme hrubě mletým... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna s medovou kůrkou

Postup: Stehna omyjeme, osolíme, okořeníme Adamovými žebry. Podlijeme 1 dl horké vody a... zobrazit recept

RECEPTY

Čočkový salát se sušenými rajčaty

Postup: Čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka, ke konci vaření ji osolíme. Scedíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí řízky

Postup: Kuřecí prsa naklepeme, okraje nakrojíme, aby se při smažení maso nekroutilo.... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

PENZIONY

U Strakatého koně

Penzion je díky své poloze na samotě u lesa ideálním místem jak pro rodinnou...