26. 4. 2024   |   svátek má Oto
 

Domácí rohlíky

Název Množství a jednotka
hladká mouka 250 g
hrubá mouka 250 g
vlažná voda 280 - 290 ml
droždí 20 g
máslo 25 g
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 02 h.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Do mísy nasypeme obě mouky, promícháme, nahoře uděláme důlek. Odměříme si 280 ml vlažné vody a do důlku nalijeme cca 50 ml z odměřeného množství. Přidáme zarovnanou lžičku cukru, rozdrobíme droždí, lehce promícháme s tekutinou a necháme půl až třičtvrtě hodiny vzejít (tzv. omládek).
Než omládek vzejde, rozpustíme si máslo a necháme prochladnout.
Pak přidáme ostatní ingredience - zbytek vlažné vody, rozpuštěné máslo a sůl a zaděláme vláčné, hladké těsto, nesmí se lepit na stěny mísy. V robotu s hnětacím hákem trvá vypracování těsta asi 10 - 12 minut na minimum nebo stupeň 1.
Přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě vykynout asi hodinu.

Po vykynutí vyklopíme těsto na lehce pomoučený vál, utvoříme z něj kouli, kterou rozdělíme na 4 díly. Každý díl opět vytvarujeme do koule - bochánku.
Postupně každý bochánek rozválíme na placku tak velkou, jak se nám podaří rozválet (asi 25 - 30 cm). Placku rozkrojíme na čtvrtiny, vzniknou nám 4 trojúhelníky.
Každý kousek těsta si dáme nejdelší (oblou) stranou k sobě, ještě popotáhneme konce rožků do stran, mírně je zahneme dovnitř (aby nebyly upečené konce rohlíků tvrdé a špičaté) a pak směrem od sebe stočíme do rohlíku.
Přendáme na plech vyložený pečicím papírem asi 5 cm od sebe, rohlíky ještě při pečení dost nabudou. Stejně postupujeme u všech kousků.

Rohlíky potřeme vlažnou vodou nebo rozpuštěným máslem rozmíchaným s trochou mléka, posypeme hrubou solí, kmínem nebo mákem a necháme na plechu kynout ještě asi 20 minut až půl hodiny. Troubu vyhřejeme na 230°, vložíme plech s rohlíky do spodní třetiny trouby, na dno rozpálené trouby stříkneme trochu vody, aby vznikla pára, troubu rychle zavřeme a pečeme dorůžova asi 15 minut.

Ve fázi zadělání těsta můžeme těsto dále zpracovat třemi způsoby:

1. Postup popsaný v receptu - přikryjeme utěrkou, necháme cca hodinu vykynout, umotáme rohlíky, necháme ještě chvíli přikynout a upečeme.

2. Těsto zakryjeme mikrotenovou fólií, dáme do lednice a necháme kynout přes noc, ráno umotáme rohlíky, necháme chvíli přikynout a upečeme.

3. Ihned, z nevykynutého těsta umotáme rohlíky, naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme mikrotenovou fólií, dáme přes noc do lednice a ráno jen vyndáme a upečeme.

Tipy pro pečení rohlíků:
- droždí by nemělo být oschlé a po době trvanlivosti, jinak se může stát, že těsto nevykyne.
- můžete použít sušené droždí, v tom případě se dává půl pytlíčku.
- se solí do těsta opatrně. Soli by mělo být přibližně 1 celkové váhy těsta, tzn. asi 5g, maximálně však cca 8 - 10g. Sůl brzdí kynutí, pokud je jí hodně, těsto nevykyne/vykyne málo. Pokud máte raději slanější pečivo, doporučuji posypat povrch rohlíků hrubou solí. Jedna čajová lžička je cca 5 g soli, což je běžná dávka.
- rohlíky můžeme péct v podstatě z jakékoli běžné mouky - buďto pouze z hladké mouky, nebo z hladké a polohrubé v poměru 1:1, nebo z hladké a hrubé v poměru 1:1. Z hladké mouky jsou rohlíky hutnější, když se míchá s hrubou nebo polohrubou, jsou nadýchanější a kypřejší.
- z těsta můžeme samozřejmě umotat i houstičky nebo kaiserky.
- z půl kila mouky je 16 rohlíků o váze cca 40g, jsou menší než rohlíky z obchodu.
- místo másla lze použít 2 polévkové lžíce oleje nebo 25g sádla.
- lesku rohlíků po upečení docílíme postříkáním vlažné vody z rozprašovače.
- jestliže nechceme mít křupavou kůrku, pečeme při 180° asi pět minut, pak snížíme teplotu na 150°, doba pečení je delší. Rohlíky v tomto případě potíráme jen rozpuštěným máslem. Upečené rohlíky ihned přikryjeme utěrkou, kůrka změkne.
- vykynuté rohlíky ve fázi před vložením do trouby je možno zmrazit - po vyndání z mrazáku je potřeba nechat při pokojové teplotě cca hodinu, teprve pak péct.


Další fotografie
 


RECEPTY

Piškotová roláda - "Tiramisu"

Postup: Do šlehače dáme vejce a cukr a šleháme 15 minut. Pak lehce vmícháme polohrubou... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarožník 2.

Postup: Máslo roztopíme, smícháme cukr, žloutky, tvaroh, máslo a krupičku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Tuřínová polévka

Postup: Tuříny oloupeme (stejně jako kedlubny) a nakrájíme na kostky nebo nahrubo... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová kýta po provensálsku

Postup: Vepřovou kýtu vcelku omyjeme a hodně potřeme česnekem utřeným se solí.... zobrazit recept

RECEPTY

Ruské pirohy

Postup: Z hladké mouky, tvarohu a změklého másla vypracujeme na vále vláčné těsto. Je... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...