17. 5. 2024   |   svátek má Aneta
 

Banánový chlebíček (Banana bread)

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 250 g
máslo 70 g
cukr třtinový 130 g
vejce 3 ks
zralé banány 3 - 4 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: USA
Příprava: 20 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)


Zbyly vám doma přezrálé banány, které už nikdo nechce jíst? To je ten správný čas na banánový chlebíček. Recept vznikl ve Spojených státech v období Velké ekonomické krize ve 30. letech minulého století, kdy byly banány velmi drahé a v obchodech díky vysoké ceně hnědly. Obchodníci museli cenu snížit, aby celé dodávky nevyhodili, a teprve pak je hospodyňky kupovaly a vymyslely z nich tento skvělý moučník. Banánový chlebíček má v Americe dokonce i svůj svátek, který připadá na 23. únor (National Banana Bread Day). A proč je tak oblíbený? Je jednoduchý, vláčný, má intenzivní banánovou chuť (čím zralejší banány, tím je aromatičtější) - a je prostě fantastický.



Postup
Změklé máslo smícháme s cukrem, přidáme žloutky a šlehačem ušleháme do pěny. Postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Banány rozmačkáme vidličkou na kaši (tři banány rozmačkám na kaši, jeden banán rozmačkám jen trochu, aby tam zůstaly i celé kousky) a vmícháme do těsta. Přidáme tři lžíce rumu, tři lžíce mletého kokosu, vanilkový cukr, nahrubo nasekanou čokoládu a promícháme. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh a lehce jej "zabalíme" do těsta. Chlebíčkovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou, vlijeme do ní těsto a dáme do vyhřáté trouby na 180° péct cca na 40 - 45 minut. Těsto můžeme rozetřít i na plech, nebo dát do muffinových košíčků, doba pečení bude v tom případě kratší.
Upečený banánový chlebíček necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou (čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni s kouskem ztuženého tuku a lžičkou másla) a posypeme kokosem.

Tip:
Čokoládu i kokos můžeme vynechat, nebo naopak přidat trochu nasekaných oříšků.


Další fotografie
 


RECEPTY

Ředkvičkový salát s insalatinou

Postup: Ředkev nebo ředkvičky nastrouháme nahrubo a promícháme s insalatinou. Dochutíme... zobrazit recept

RECEPTY

Chlebová polévka s uzeninou

Postup: Chléb nakrájíme nebo rozlámeme na menší kousky a rozvaříme v 1l vody nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Chilli con carne

Postup: Cibuli nakrájíme najemno a na 3 lžících olivového oleje necháme zesklovatět.... zobrazit recept

RECEPTY

Kosmatice - smažené květy černého bezu

Postup: Květy černého bezu (necháme delší stonek, za který je budeme držet) namočíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí játra na víně s fenyklem a jasmínovou rýží

Postup: Kuřecí játra opláchneme, osušíme papírovou utěrkou, ostrým nožem odstraníme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...